Niklas Arvidsson på Click and Cash 1155, guldmedaljör vid SM i Falun 2014
FOTO: Matts Gregori

Hur får du använda foton som du hittar på nätet?

2015-12-02

Får vem som helst fotografera, och hur får du använda bilder på dig själv och andra som du hittar på nätet? Detta är frågor som börjat bli allt mer aktuella i och med ett ökat intresse för fotografering och en ökad spridning av bilder genom internet. Vid en tävlingsarrangörskväll i november medverkade Mathias Eriksson från Event-Bilder för att informera och här kommer en sammanfattning av vad som gäller vilket även är till nytta även för enskilda ryttare att veta.

Det är tillåtet för vem som helst att fotografera t ex som publik ute på våra tävlingsplatser. Du får fotografera för ditt eget nöjes skull till ditt eget album. Vid större tävlingar kan arrangören kräva s.k. ackreditering för att ge kommersiella fotografer tillträde till tävlingsplatsen och kanske göra sponsoröverenskommelser med vissa fotografer. Arrangören bestämmer vad som gäller på tävlingsplatsen. Kommersiell fotograf är den som har för avsikt att sälja bilder under eller efter tävlingen, men oavsett om fotografen är yrkesverksam eller hobbyfotograf är det alltid fotografen som äger sina bilder och lagen om upphovsrätt gäller.

Om du blir fotograferad och vill använda en bild av dig själv, som någon annan har tagit, för publicering t ex på nätet så måste du ha fotografens tillstånd. De flesta hobbyfotografer tycker bara att det är roligt att sprida sina bilder, för dem är det ju bara en hobby, medan yrkesverksamma fotografer lever på sitt yrke och normalt sett säljer sina bilder.

Ser du en bild på nätet som du skulle vilja använda ska du alltså kontakta fotografen och ta reda på vad som gäller innan du laddar ner bilden och själv publicerar den. Att det är du själv som är fotograferad spelar ingen roll, du har ändå inga rättigheter till bilden. Du riskerar att få en faktura från fotografen. Att använda bilder utan tillstånd kan dessutom kosta mer än själva priset för bilden, då du därmed också bryter mot upphovsrättslagen.

Detta får du inte göra med andras bilder utan tillstånd

 • Publicera dem någonstans

 • Publicera bilder utan att ange vem som är fotograf

 • Sälja dem vidare

 • Manipulera eller ändra bilderna

 • Ta skärmdump på någons bild och publicera

Detta gäller såväl hobby- som företagsfotograf. Det spelar ingen roll var du hittar bilden. Om det är på FB, Instagram, Google eller annan sida. Många tror att FB och instagram äger bilderna som laddas upp med det är fel. De äger inte bilderna de har bara fått rättigheter att visa dem inom sina ”nätverk” alltså på FB eller Instagram. Det finns en dela knapp som är fullt laglig att använda istället för att ladda ner och återpublicera bilder som är olagligt."

 

För bilder som används kommersiellt (som reklam) gäller särskilda regler. Likaså om du fotograferas i en situation som kan upplevas kränkande. Här har fotografen ett ansvar för att sådan publicering inte sker utan din tillåtelse.

Här kan du läsa mer om upphovsrätt för fotografiska bilder


Louise Tysklind

Sponsorer

Annons