Hej då kvarka!
FOTO: Totta Wikström

Temakväll om kvarka med Gittan Gröndahl, SVA

2017-09-07

Gittan Gröndahl från Statens Veterinärmedicinska anstalt besökte Borlänge den 6 september för att prata smittsamma sjukdomar på häst och främst kvarka.

SVAs information om hur du hanterar en misstanke om smitta

SVAs informationslapp för stall

Kvarka och andra smittsamma sjukdomar på hästarna är inte bara jobbiga och plågsamma för hästen, utan kan även bli mycket kostsamma för en verksamhet då kanske alla aktiviteter måste ställas in vid ett utbrott.

Kvarka 5

Jessica Wirdby från Länsstyrelsen välkomnar Gittan Gröndahl. (foto: Totta Wikström)

Kvällens främsta budskap var därför hur vi kan skydda oss och undvika att drabbas av detta genom förebyggande åtgärder och uppmärksamhet. Viktigt är att alla hästägare själv tar ett mycket stort ansvar vid eventuellt misstanke. 

Vid en misstanke om smitta är det allra viktigast budskapet att snabbt isolera den misstänkt drabbade hästen.

Nya hästar i stallet är alltid en risk, särskilt om de kommer från stall med stor omsättning/eller rörelse på hästar. En risk är även om hästarna rest långt och är utmattade, eller om det är ovaccinerade hästar då de blir mer mottagliga. 

Kvarka 3
Hästinfluensa  - symptom att iaktta. (foto: Totta Wikström)

Kvarka 4

2007 spred sig A2 över hela landet pga av ovaccinerade hästar som efter att ha tävlat på bana som ej isolerat vid smitta sedan fortsatte vidare till ny bana varje vecka. (foto: Totta Wikström)

Kvarka 2

Se några saker att tänka på vid utbrott av ex kvarka. (foto: Totta WIkström)

 

Missa inte denna temakväll om kvarka på Fornby Folkhögskola den 6 september klockan 18-21. 

Kvällen är kostnadsfri och du har alla möjligheter att lära dig mer och få svar på dina frågor om denna smittsamma luftvägssjukdom hos hästen.

Anmälan till jessica.wirdby@lansstyrelsen.se senast 31 augusti 2017.

Inbjudan temakväll kvarka

Distriktsveterinärerna i Södra Dalarna i samarbete med Dalarnas Ridsportförbund, Dalatravet och Länsstyrelsen i Dalarna är arrangörer. Välkomna!

Sponsorer

Annons