Till minne av Lars Parmler

2017-09-05

Då EM i ridsport skulle starta i Göteborg fick vi beskedet om att Lars Parmler, Clarebergs Ridklubbs grundare och en av ridsportens stora profiler hade gått bort.

Lars Parmler var tillsammans med hustrun Liz en av grundarna till Göteborg Horse Show 1977, han hade också en framgångsrik karriär som tävlingsryttare, en av många höjdpunkter var seger i Falsterbo Grand Prix 1982 tillsammans med sin häst Copperfield. Lars var ankaret i det framgångsrika hopplaget som vann Hopp Allsvenskan fem år i rad.

Med tiden gick han mer och mer över till att arbeta som hopptränare för elever som till exempel Helena Persson och Svante Johansson. Det är många framgångsrika ryttare allt från de som red ponny till seniorer som haft Lasse som sin tränare och coach. Genom sin tränarroll och person inspirerade han ryttare och även många andra inom sporten att verkligen vilja göra sitt bästa, värna hästen, alltid med god moral och etik, och med en stor portion av humor och klokhet som självklara ingredienser.

Lars Parmler var diplomerad A-tränare och Mastertränare, vilken är den högsta nivån för svenska tränare.

2006 utnämndes Lasse till Årets tränare i samband med Göteborg Horse Show och juryns motivering var följande: ”Lars Parmler undervisar med stort engagemang. Han är lika intresserad av alla elever, oavsett vilken utbildningsnivå eleven befinner sig på. Han undervisar med samma glöd från första ryttare till dess sista ryttare har hoppat färdigt flera timmar senare”

Denna motivering stämde så bra på Lasse, framförallt som person men även som ridlärare. Det finns så många som har haft Lasse som ridlärare under åren, som genom Lasses undervisning blivit duktiga ryttare och hästmänniskor. Lasse var en av de bästa förebilder och blev för många en vän för livet.

Till vår och våra medlemmars stora glädje var Lasse ofta anlitad till många av våra utbildningar, clinics och inspirationskvällar för tränare, ridlärare och ridskolechefer. Det var en stor förmån att ha en utav våra bästa tränare och inspiratör i vårt eget distrikt.

Lasse var sedermera även en mycket uppskattad expertkommentator i SVT mellan 1993 till senare delen av 2000-talet.

Vi är många som kommer att sakna en mycket uppskattad medarbetare, tränare inspiratör och inte minst som vän.

Lasses insatser för ridsporten och i synnerhet hoppningen här hemma och utomlands kan idag inte nog värderas tillräckligt, det är svårt att greppa att han inte finns med oss längre. Det är en tung förlust och vi saknar honom samtidigt som minnena är levande av en färgstark, engagerad vän och kollega.

Tack Lasse för att vi fick lära känna dig.

Våra tankar går till Lasses livskamrat och hustru Liz, barnen Niclas och Malin och barnbarn.

Nina Anyai Ordförande i Göteborg och Bohusläns Ridsportförbund

Sponsorer

Annons