Tagen ur albumet Ungdomsforum 2011, facebookgruppen Ung i ridsporten

Rapport från Ungdomsforum 2011


Som jag alla hoppas att ni har koll på så har det nu under helgen, den 12-13 november, varit ett stort Ungdoms Forum med inriktning ”Lev din Dröm”. För ovanlighetens skull så var alla inom ridsporten under 26 år var välkomna. Där fans US:are, DUS:are, CUS:are (läs mer på bloggen ung i ridsporten), vuxna från kansliet (läs mer på SvRFs hemsida), havrepappan (läs havrepappans blogg) och massa andra som är aktiva inom ridsporten på en hel massa olika sätt. Innan jag åkte dit hade jag inte så mycket koll på vad jag borde förvänta mig av helgen. Jag viste knappt vad vi skulle lära oss, hur vi skulle bo, vilka vi skulle träffa m.m. Men det kanske är bra att inte har så stora förväntningar, då kan det ju inte bli så dåligt. Eller? Men väl framme i Stockholm och Täby Park hotell kände jag mig redan nöjd. Täby Park hotell är ett stort konferenshotell en liten bit utanför Stockholm. Direkt när vi kom dit så skulle vi anmäla närvaro hos de ledande av helgen, CUS. Och jag måste säga att jag blev både förvånad och glad över hur lång tid det tog innan jag kom fram till anmälan. Kön var lång och slingrade sig runt det cirkelformade rummet. 150 stycken ungdomar från alla vinklar och vrår i Sverige. Ungdomsforum 2011
Tagen ur albumet Ungdomsforum 2011, facebookgruppen Ung i ridsporten

Efter anmälan var det en god lunch med direkt start på programmet. Vi började med att bli presenterade vad som skulle hände lite under helgen och vilka vi skulle få träffa. Och först upp på scen var Marie Hallander-Larssons som berättade om sin väg i livet och hennes drömmar. Jag lyssnade på helspänn under hela hennes föreläsning och kände att här har vi verkligen en person som bevisar att det funkar bara man försöker. Hon sa mycket klokt men det som jag tycker är mest värt att ta med, inte bara från henne utan nästan från hela helgen, är hennes ord: ”Ingen kommer ihåg en fegis” 
Ungdomsforum 2011
Tagen ur albumet Ungdomsforum 2011, facebookgruppen Ung i ridsporten

Efter henne var det Isabella Löwengrip, a.k.a Blondinbellas tur. Man såg verkligen hur energin och känslan för det hon gör strömmade ur henne. Hon pratade exalterat på om hur hon genom med och motgångar har kommit dit hon var. Jag tror att det var gott för alla, stora som små, glada som ledsna, att höra hennes positiva ord.
Ungdomsforum 2011
Tagen ur albumet Ungdomsforum 2011, facebookgruppen Ung i ridsporten

Efter de inspirerande föreläsarna så var det tur för grupparbete. Så jag fick följa med min grupp till översta våningen och in i salen Berlin. Där hade vi en intressant diskussion om vad som driver en entreprenör och en ideell. Jag tycker att det är kul att höra hur aktiva ungdomar inom ridsporten är. Som avslutning på passet fick vi måla en drömbild och där fanns allt mellan att tävla EM med sin häst till att skriva en bok.
Ungdomsforum 2011
Kopierad från Havrepappans blogg

Efter en lång tid som, som vanligt när man har kul, gick väldigt fort så skulle alla tillbaka till sina rum för att förbereda sig inför galamiddagen. Måste säga att det känns nästintill lite konstigt att klä upp sig när man nyss har suttit och pratat stallfrågor. Men roligt som jag tycker det är att klä upp mig så gjorde jag det och begav mig sedan med alla andra till galaminglet.
Ungdomsforum 2011
Kopierad från Havrepappans blogg

Det var kul att lyssna på vad ungdomarna landet över tyckte om dagen, vad de gjorde när de inte var i stallet och vad de gjorde i stallet. Alla var glada efter en lyckad dag och pratade livligt om vad som hade hänt i deras grupp. Det är ganska lustigt att så olika människor ändå kan ha så mycket gemensamt. Middagen var smarrig och som underhållning var där en trollkarl. Kan tillägga att han skrämde mig, imponerade på mig, förbluffade mig och fick mig att skratta. Och jag tror inte jag var ensam om det! Efter middagen satt många av oss kvar och pratade och lärde känna varandra lite mer. Kul! Efteråt väntade en god natt sömn för att återigen gå upp innan åtta för frukost. 
Ungdomsforum 2011
Ett foto av hotellfrukosten

Nästa dag var lika intensiv och lärande som den första. Efter den goda frukosten fick vi lyssna och ställa frågor till en panel. Panelen bestod av en tävlingsryttare, en förtroendevald och en tränare som framför allt diskuterade motgångar och medgångar. Jag tycker alltid att det är lärorikt att lyssna från folks egna erfarenheter och kände att det paneldiskussionen verkligen var lärorik. Att det är viktigt att i förväg säga hur man vill göra när man mötts av en motgång. Att det är okej att deppa ihop men att det är viktigt att komma tillbaka och stöta sina vänner. Att man är viktig, vilket sammanhang man än har hamnat i och därför får man inte ge upp även om man inte känner sig så viktig för stunden. 
Ungdomsforum 2011
www.ridsport.se

Efter dom tre peppande brudarna så var det dags för grupparbeten igen. Vi blev indelade i grupper utifrån frågorna ungdom och tävling. Jag hade valt ungdom och tyckte det var mycket lärorikt med de livliga diskussionerna. Och återigen när man hämnar i en grupp med människor som brinner för samma sak som man själv gör så ser man de saker som man så lätt blir självblind för. Att svensk ridsport är den är unik med sitt stora ungdomsengagemang och inflytande. Att inte nog med att du som medlem i din klubb kan påverka klubbverksamheten utan även hela Sverige. Jag tror att dessa saker, och många fler är saker vi vet fast man inte går och tänker på dagligen. Men det tycker jag vi borde göra! Det är faktiskt ganska otroligt att du som person kan göra så mycket. Det är värt att tänka lite extra på!

Som sista stopp på helgen fick vi en liten avslutning av den duktiga Sanna, som guidat oss genom helgen. Efter lunchen bar det av hemåt. Det var roligt att i bussen mot Centralstationen prata med människor som du bara genom att andats samma luft som dem under en helg nu kan prata med så avslappnat. Självklart har vi ju alla samma intresse som blir en röd tråd genom alla samtal, ridning och hästar.  Det jag ska ta med mig hem till Göteborg men även dela med er är, tro alltid på dig själv och våga satsa! Men även alla nya bekantheten och erfarenheter är någonting jag alltid kommer ha med mig. Jag blir glad bara jag tänker på hur kul det är att vara en av detta unika fenomen, ridsporten. 


Publicerad av: Emilia Sandklef  |  Senast uppdaterad: 2012-01-24

Sponsorer

Annons