Tilde Karlsson på Lesley

Säkrare Häst ger Tryggare Ryttare eller är det tvärtom?

2012-10-25

Träna din häst på samma sätt som jag tränade min polishäst Utter!
Så sa Ulla-Carin Carlsson-Lindqvist och vem vill inte ha en sådan häst, tänk att kunna rida var som helst utan att hästen blir rädd, mitt i ett köpcenter eller i gamla stan i Stockholm eller i värsta rusningstrafiken! Nu var det väl inte riktigt det som var målet för ryttarna som kom till Skärlunda Gård med sina hästar i lördags, men att få samma träning som polishästen Utter tilltalade många ryttare i Östergötland.

I lördags anordnade Östergötlands Ridsportförbund en Säker Häst träning på Skärlunda Gård med Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist som tidigare tränade och red den välkända polishästen Utter. Målet för dagen för var att deltagarna skulle lära sig förstå sin hästs beteende och att häst och ryttare sedan utifrån det ska kunna samarbeta tillsammans med utgångspunkt från hästens naturliga beteende.
 
Ulla-Carin började med ett teoripass på förmiddagen där vi fick se och höra hur hon tränat polishästen Utter, vi fick även veta att Utter älskade bullar! Deltagarna fick även en del tips inför eftermiddagen, vi fick bland annat lära sig hur Ulla-Carins rovdjurstest fungerade.
Hästar är rädda för rovdjur, eller hur? Om vi vill veta hur rädd hästen är när vi är i ridhuset nu på eftermiddagen så gör vi en test, tänk på ett stoppljus. Rött-Gult-Grönt där rött betyder rovdjur, hästen är då jätterädd, den tror den ska bli uppäten förklarade Ulla-Carin om den är så rädd så kan den inte äta en morot eller hur? Gult ljus, den tar moroten efter en viss tvekan, då är den bara lite försiktig inte jätterädd, grönt ljus då tar hästen genast moroten och vill ha flera morötter, då tror inte hästen att det är ett rovdjur som ska äta upp den, hästen inte rädd och då är det bara ”att åka”.

Innan teorin var slut fick vi även ett gott råd om sinuskurvan, vilket humör är du på? Allt är inte alltid toppen, vi kan ha en dålig dag, tänk på att även era hästar kan ha det, gör något annat en sådan dag! Ulla-Carin berättar om när hon själv blev uttvingad ur ridhuset av sin tränare. Utter var inte alls med på noterna en dag när jag skulle träna, men jag gav mig inte jag skulle minsann träna! Då pekade min tränare på dörren och sa ut i skogen med er ”kom tillbaka om fem dagar”.

Väl nere i ridhuset fick sedan häst och ryttare prova på olika utmaningar, en övning var att skritta över remsor med torky papper, det låter kanske inte så svårt men för en häst är det helt annorlunda. Den vet inte vad det är som ligger där, det kanske är ett djupt dike, hästarna kanske tror att det är ett rovdjur som lurar här förklarade Ulla-Carin som sedan lotsade alla hästar och ryttare igenom olika svårigheter på ett lugnt och trevligt sätt. Bommar som rörde sig, prasslande papper, blinkande lampor, trånga och smala utrymmen och till sist ett kuddkrig, det blev en lång dag med många bra tips. När ridpasset var slut så var det inte bara hästarna som såg nöjda ut, ryttarna log ikapp och ville genast anmäla sig till uppföljningen, då det blir ännu klurigare svårigheter.


Åsa Pernes

Sponsorer

Annons