Unga hopphästar och unga ryttare möts

2017-05-30

Östgötateamet 2017

Östgötateamet 2017 kommer vara ett unghästprojekt med en satsning på talangfulla unga ryttare och unga hopp hästar tillsammans. Projektet är ett samarbete mellan Östergötlands Ridsportförbund och SWB Östergötland.

Bakgrund:

Uppfödarna idag står med unghästar utan att ha möjlighet att ge sina unghästar den utbildning som krävs på ett ekonomiskt hållbart sätt. Samtidigt finns det många yngre ryttare som både har tid och lust att ha flera hästar att rida men inte har råd att köpa in fina unghästar för syftet.

Syfte och mål:

Syftet är att främja både vår avel och samtidigt ge våra ungdomar möjlighet att få en bred ridutbildning på bra hästar. Målet är att skapa ett samarbete mellan Östergötlands unga hoppryttare och länets uppfödare och att skapa möjligheter att kunna låna ut sina unghästar för uppfödarna och för ryttarna att ta emot dem

Målgrupp:

Ryttare:

·          Ålder 15-25 år

·          Tidigare meriter/tävlade klasser: lägst Lätt A eller likvärdigt

Hästar:

·          Ålder 4-6 år

·          Från våra Östgötska uppfödare

·          Ridna i alla gångarter.

·          I första hand SWB men även ponnyer kan förekomma.

Genomförande:

Projektet genomförs som ett 1-års projekt.

Ryttarna ansöker till Östergötlands Ridsportförbund enl kriterier, Under 18 år krävs målsmans deltagande.

Det kommer att hållas en hästmönstring där uppfödarna visar sina unghästar för ryttarna som har möjlighet att provrida vid intresse. Uppfödare och ryttare får möjlighet att skapa kontakter. Även mentorer och ”akutjour” kommer vara på plats. När ryttarna och hästägarna ”hittat” varandra kommer sedan Teamet att hjälpa till med kontraktsskrivning, avtal och målbild.

Under året genomförs avsuttna träffar med föreläsningar om träningsupplägg, foder, hållbarhet m.m. allt för att ge ryttarna förutsättningarna att kunna utbilda hästen till en individ som kan hänga med på tävlingsbanorna i många år, allt enligt talangutvecklingsplanen.

 Ryttarna och uppfödarna kommer att få hjälp med att hästen kommer framåt i utbildningen och även med lösa problem som kan uppstå på vägen. För att göra detta kommer vi ha så kallade mentorer som kommer vara med under året och följa hästen.

Stöter ryttaren på problem som hon/han inte kan lösa har vi även en ”akutjour”. Syftet med den är att vi ska knyta några välmeriterade och vana unghästutbildare till Teamet för att man ska få hjälp med saker som uppstår. Vår anlitade jour idag är Pernilla Bjuhr, van unghästutbildare och fälttävlanryttare.

Sponsorer och övrigt

Föreläsningar och ev akutjour kommer att vara sponsrade samt några uppsuttna träningar

Ryttarna och hästarna kommer att exponeras på ÖRF:s, SWB:s hemsida samt finnas med i all marknadsföring kring projektet. Kontaktperson för projektet från ÖRF är Martin Claesson lovdalen@outlook.com samt Gith Wiman gith_wiman@hotmail.com

eller maila monica@ostergotland.ridsport.se

Sponsorer

Annons