Glädje och gemenskap på den fjärde träffen för satsningen på unga ryttare! - Stockholms Läns Ridsportförbund

Glädje och gemenskap på den fjärde träffen för satsningen på unga ryttare!

2018-04-23

Helgen den 21-22 april genomfördes den fjärde träffen för satsningen på unga ryttare. Träffen genomfördes på Skeviks Gård och Stora Koviks Gård. 

Lördagen ägnades mestadels åt teori med föreläsningar kring mental träning med Lotta Wanning, ryttare är idrottare med Mari Blokhuis Zetterqvist, foderlära med Linda Kjellberg och hovvård med Fredrik Forsberg.

Mycket ny kunskap och delar att ta hänsyn till i sin satsning för att kunna prestera på topp och ha en frisk och välmående häst. 

Lotta uppmuntrade till KBK – kör bara kör!
Under grupparbetet delgavs konkreta mentala modeller i form av mallar (svarta lådan, silen, magneten mm) för att kunna hantera tappad motivation, fokusering, prestationsångest, nervositet och spänningar.

Mari utmanade deltagarnas fysik – både balans och styrka, med svettiga övningar för alla muskelgrupper. Därefter välbehövlig stretching efter väl utförda träningspass i bägge grupperna.

31052129_1863278927056263_702966323907566297_n

31091810_1863279317056224_4904946880945476313_n

Linda pratade om mikroorganismerna som jäser det viktiga grovfodret till energi. Vi fodrar inte bara hästen utan också en massa mikroorganismer. Räkneövningar av foderstater utifrån olika torrsubstans i grovfodret gnuggade geniknölarna hos deltagarna.

Fredrik visade sin utrustning och berättade om hov-kvalitet, verkning och hovvård. Hovslagare kan korrigera, balansera, bota hovsjukdomar och utifrån individen välja rätt skor, sulor och beslag. Hovslageri är en bred vetenskap som det dessutom tävlas i på tid, vilket Fredrik gjort många gånger.

"Föreläsningen med Fredrik var lärorik, intressant och spännande att lyssna på. Jag har lärt mig hur hoven fungerar och reagerar på olika klimat, väder och underlag. Har även lärt mig om sjukdomar och olika typer av skor"
Sofia Lundahl, deltagare

"Hovvården var väldigt rolig och intressant. Roligt att få insikt i allt hovslagare tänker på vid en vanlig skoning. Har lärt mig hur man förebygger olika sjukdomar/skador i hoven samt hur man kan tänka på hovens hälsa i olika perioder och årstider"
Emilie Andersson, deltagare

31093446_1863279163722906_3442056922404602463_n

"Dagens pass med Linda har varit intressant och lärorikt, jag har lärt mig hur man räknar ut foderstater och hur man kan se om hästen är tjock, mager eller lagom"
Ida Maria Tanner, deltagare

"Det är mycket bra att man lär ut och informerar om att det är mer än bara ridning som spelar roll för prestation"
Linda Kjellberg

Lördagkvällen ägnades åt "under hökens vingar", "flaggan" och senare nedvarvning till film.

unga ryttare träff 4, 652  (11)

unga ryttare träff 4, 652  (13)

På söndagen kom Nina Känsälä från Lövsta Stuteri, Nina är utbildad Hippolog och är diplomerad ridlärare. Nina har även tagit kandidatexamen på hippologen och håller just nu på att ta en masterutbildning i Animal sciene. Nina jobbade även som beridare hos Jan Brink under 10 år.

Nina började dagen på Skeviks Gård med en föreläsning kring hästens beteende och hur vi som hästägare och ryttare ska ge våra hästar ett så bra liv som möjligt. Nyttigt och det gav oss en tankeställare hur vi har våra hästar. 

unga ryttare träff 4, 652  (1)

Därefter promenerade deltagarna till Stora Koviks Gård där alla skulle få rida för Nina. Deltagarna var indelade i tre olika grupper utifrån vilken gren man rider.

Fokus låg på grundridning och Nina började med att säga:
"Jag blir imponerade av er om ni rider med hästar som svarar framåt för skänkeln och tillbaka för handen".

Dom orden genomsyrade sen träningen i alla grupper. Övergångar, halvhalter och få hästar som är kvicka för hjälperna skapar rätt förutsättningar för att kunna jobba vidare, oavsett om det är med en skänkelvikning eller hoppa ett hinder. 

unga ryttare träff 4, 652  (2)

"Viktigast att förmedla i ridningen är (förutom ödmjukhet) att grundridningen är absolut viktigast. Utan bra grunder klarar man sig inte hela vägen (eller långt alls…) och den vardagliga träningen bygger så mycket på grundridning. Var konsekvent och tydlig i din hjälpgivning. Lär dig efterhand att bli tekniskt duktigare och kvickare med att samverka med framåtdrivande och förhållande hjälper."
Nina Känsälä

unga ryttare träff 4, 652  (20)

Utbildningsbild 2 ht-2015

Anmäl till utbildning här!

Kurskatalog boxbild ht-18

Utbildningskatalog

Hösten 2018
Basutbildning box 2

Basutbildning

Läs mer

Sponsorer

Annons