Hästens hållbarhet och ryttarens fysiska och mentala träning i fokus på näst sista träffen!

2018-11-16

Träff 8 arrangerades den 10 november på Ågesta Ridklubb. 

Flemming Winberg var först ut med hästens hållbarhet. Efter säsong kan en vet check vara bra och förebyggande. Att lägga mycket tid på disciplinträning i skritt och trav speciellt vid igångsättning är att föredra, galopp sliter mer eftersom färre ben är i marken. Spännande fakta om virus, bakterier, smittspridning och inkubationstider delgavs och Flemming råd i korthet var dessa:

-          Variera underlaget

-          Åk inte på tävling med sjuk häst

-          Nyckeln till frisk och skadefri häst är varierande ridning

-          Gör olika saker med olika bett

-          Hästar är individer, skynda långsamt och hållbart!

Mari Zetterqvist Blokhuis och Lotta Wanning tog över efter lunch med nyttig repetition av teoretiska och praktiska verktyg för fysiskt hälsa och mental träning, fjärde och sista gången idrottarna träffar FYSME.

Grupparbeten i form av rollspel med olika ”case” utmanade och roade – så bra! FYSME hjulet introducerades och knöt ihop säcken, ett utmärkt sätt att checka av och ha koll på alla faktorer som påverkar prestationen.
Mari påminde om: träna upp liksidighet, bålstabilitet, balans, grundkondition, styrka, koordination, smidighet och följsamhet = bättre prestation
Lotta påminde om: ett öppet mindset, rätt anspänningsnivå, ”tanke, känsla, prestation”, KBK kör bra kör, smarta mål, flow och IB5 (ingen betydelse om 5 år) = bättre prestation

 46452392_196629641254063_3904558041558679552_n

Dagens sista pass var med Karin Holmqvist som till vardags är en av medarbetarna i Kristian von Krusenstiernas tävlingsteam. Hon har arbetat i många år och kunnat följa Kristian och hans hästar såväl på hemmaplan som ute i världen på tävling. Hon lotsade oss från det att hon möter en ny häst, som ska ingå i tävlingsstallet, redan när den kliver av transporten till den punkt när finjusteringar sker inför en internationell start. Genom att vara noggrann och följa rutiner så glöms inget bort och varje detalj är viktig för att hästen ska må bra och prestera. Några råd från Karin:

-          Koncentrera er på hästen i stallet, ”ta av lurarna”

-          Anpassa och modifiera när hästen ”säger till” att det inte fungerar

-          Om t ex fågelskådaren är farlig så är inte lösningen att gå över mig som leder

-          Fingertoppskänsla

Bra, lärorikt och man får alltid med sig något. Bra med återupprepning är bra och det är intressant med insikt i många olika saker”
Josefin Persson, deltagare.

”Intressant, lärt oss många saker. Bra med repetition och helhetsbild. Jag har lärt mig lägga upp träning och hur hästar håller konditionen. Tänka på allt runt omkring.”
Matilda Örling, deltagare.

Hela dagen blev vi lyxigt ompysslade av Margareta von Krusenstierna med frukt, lunch och hembakat x 2 i Ågestas fantastiska kurslokaler som också fungerar som personalutrymme, stort tack!

Utbildningsbild 2 ht-2015

Anmäl till utbildning här!

Kurskatalog boxbild ht-18

Utbildningskatalog

Hösten 2018
Basutbildning box 2

Basutbildning

Läs mer

Sponsorer

Annons