FOTO: Maria Sjölinder

Succé när Bo Jenå gästade Örebro

2018-05-17

Succé när Bo Jenå gästade Örebro.

Örebro Läns Ridsportförbund arrangerade träning, clinic och fortbildning med Sveriges förbundskapten i dressyr, Bo Jenå den 10-11/5 på Örebro Fältrittklubb.

Kristihimmelfärdsafton inleddes med dressyr- och tömkörningsträning för Bo där 11 ekipage fick chansen att vara med och ta del av Bos lärdomar. Grundridning, sits och anpassat efter hästen var genomgående en röd tråd under träningarna. Bo lotsade ekipagen på ett mycket säkert och rutinerat vis och åskådarna såväl som ryttarna själva märkte stora förbättringar genom små detaljer.

bo

Efter träningarna var det dags för den efterlängtade dressyr- och tömkörningsclinicen och efter att de runt 200 besökarna tagit plats på läktaren hälsade konferencieren Karolina Wallström Bo och besökare välkomna. Efter en kort presentation av Bo och genomgång av programmet var det dags för första deltagaren att komma in. Det var Katarina Jivemo med femåriga valacken What a Son e. Johnson ue. Amiral som är uppfödd och ägs av Yngve Kjell. What a Son visades i tömkörning och det var Bo själv som höll i tömmarna. Bo visade och instruerade hur man kan tänka och träna den unga hästen genom tömkörning. Han poängterade vikten av att ge hästen tid att både spänna av och värma upp, hästen ska få lov att stretcha ut och komma igång. Publiken fick tips på övningar till den unga hästen och fick se ett bra resultat på lösgjordhet när What a Son hade jobbat en stund på tömmen. Bo visade hur man kan arbeta med sidvärtsrörelser och What o Son fick även jobba över cavalettibommar.

  katta

   katta2

Bo tömkör What a Son

Nästa ekipage ut var 18-åriga Wilma Martinsson som red sin 5-åriga valack Sugar Ray e. Sir Oldenburg ue. Trofé som ägs av familjen och är uppfödd av Mats och Monica Axelsson.  Återigen påtalades vikten av att låta hästen få tid att spänna av, vänja sig vid miljön och värma upp. Wilma fick låta Sugar Ray galoppera på framåt och hitta sin egen balans. Bo Bjöd på bra och enkla instruktioner och tankeställare vad gäller utbildning av den yngre hästen. Det är viktigt att anpassa utbildningen och kraven efter hästens förmåga och temperament påtalade Bo vid flertalet tillfällen.

 wilma2

 wilma

Wilma Martinsson på Sugar Ray

Nästa ekipage att visa upp sig i manegen var Sara Fredriksson med sin egenuppfödde valack Zaladin. Zaladin är 7år gammal e. Zuidenwind ue. Highlander. Hästen är mycket tömkörd av sin matte Sara som fick beröm för ett bra tömkörningsarbete. Bo började med att checka av Zaladin på volten, att han svarade på hjälperna och var avspänd. Därefter visade Bo hur man kunde använda sig av sidvärtsrörelser på olika vis i tömkörningen, både på fyrkantspåret såväl som volten. Sedan fick Zaladin komma till lite mera samling, han hade fin bjudning och bjöd fint in till arbetet. Avslutningsvis fick han trampa några steg och Bo var noga med att ha tajming med Zaladins bjudning och inte kräva för mycket. Några steg i taget, sedan lätta av och berömma. Bo nämnde att han tycker det är fördelaktigt att hela tiden vara lite på sidan av hästen eftersom man då ser hela hästen och hur den arbetar.

sara2

sara

Bo tömkör Zaladin

Nästa ryttare var Alexandra Davidsson på sin Frühlingsball. ”Freddie” är en 7-årig valack e. Fürstenball ue. Weltmeyer som är uppfödd av Dietrich Fiddelke. Alexandra och ”Freddie” har deltagit i Falsterbo som 5 och 6-åring och siktar nu på 7-årsklasserna. Alexandra fick rida rörelser som krävs i 7-årsklasserna och Bo tipsade och coachade samtidigt som han informerade publiken om vad de gjorde och hur man gör det. Flertalet gånger påminde Bo om hur svårt det är med dressyr och hur mycket träning det krävs för att utföra de här rörelserna. Bo ville att Alexandra hela tiden skulle ha möjligheten att anpassa formen och ibland kunna lägga ner och länga ut även mitt i passet. Alexandra och ”Freddie” visade många fina rörelser och publiken var inte sen att belöna med applåder.

alexandra2

alexandra

Alexandra Davidsson på Frühlingsball

Sist att visa upp sig på clinicen var Maria Storm tillsammans med sin Don Welt. Don Welt är en 15-årig valack och ekipaget tävlar upp till Intermediaire 1 tillsammans. Maria och ”Danny” visade upp några av dom allra svåraste rörelserna såsom galoppombyten i varje och fick beröm av såväl Bo som imponerad publik. Bo berättade för åskådarna att just detta med galoppombyten verkligen kräver ridteknik. Även Maria fick kontrollera att hon kunde anpassa formen och mitt i passet låta ”Danny” bli lång och låg. Bo pratade om hur viktigt det är med grundridning och det lösgjörande arbetet för att så småningom kunna utföra dom svåraste rörelserna. Återigen fick publiken påminnelse om att det här är riktigt svårt.

maria

maria2

Maria Storm och Don Welt får tydliga instruktioner av Bo.

Avslutningsvis pratade Bo varmt om hur viktigt det är att värdesätta vårt arbete och tid som vi lägger ner på att utbilda våra hästar. Vikten av att tycka om det man gör, vara glad när vi arbetar med våra hästar och ha en positiv attityd. Han påminde om att det faktiskt är ett hantverk att utbilda hästar som vi ska sätta ära till. Bo´s värme och ödmjukhet gentemot hästarna var minst sagt smittsam.

Under clinicen hade Bo en tydlig röd tråd med hästen tydligt i fokus där han påtalade hur viktigt det är att anpassa träningen efter individen, se vad just den här hästen behöver.  Flera gånger återkommer han till hur viktigt det är med basic, lösgjordhet och avspändhet.

Något som Bo också var väldigt noga med var utrustningen på hästarna och då framförallt bett och nosgrimma. Det är viktigt att hästen får jobba med ett bett den trivs med och att bett och nosgrimma är av rätt typ och rätt inpassat. Bo tipsade om att man kan ta hjälp med detta av sin tränare eller annan erfaren person.

På fredagen fortsatte Bo med fortbildning för diplomerade ridlärare och C- och B-tränare. Det var 33stycken deltagare på utbildningen som fick ta del av värdefull kunskap såväl i teori som praktik.

emilia bosse

Emilia Svensson på sin 6-åriga valack Freimann af Hvarre var ett av ekipagen som var med och red på fortbildningen.

bosse

Bo blir tackad med blommor efter en mycket inspirerande clinic.

Fotograf under kvällen var Maria Sjölinder.

Är du intresserad av foton från kvällen, kontakta Maria Sjölinder på maria_sjolinder@hotmail.com