Älska din nästa – och din häst.
FOTO: Britt Ledberg

Tveka inte att "skvallra" om en häst far illa

2016-11-24

Ser du en ryttare, tränare eller annan medhjälpare, som uppenbart behandlar en häst illa under framridningen – med spö, sporrar eller vad det kan vara – tveka då inte att söka upp tävlingens överdomare och berätta vad du har sett.

Uppmaningen kommer från Fredrik Reuterskiöld, så kallad steward general i det internationella ridsportförbundet (FEI), i hoppning, dressyr och fälttävlan.

Det handlar om hästens bästa, om att värna och ta väl hand om det fantastiska djur som är hela förutsättningen för tävlingsridning och all ridsport. 

Kolla in "Code of Conduct"

Svenska Ridsportförbundet

Därför bjöd Svenska Ridsportförbundet in till en diskussionskväll om hästutbildning och djurskydd. Alla intresserade av frågan om hästens välfärd var välkomna att ställa frågor till, och diskutera med, en expertpanel av landslagsryttare, domare, veterinär och representanter för Ridsportförbundet.

Det svåra, medgav Fredrik Reuterskiöld, är att det krävs bevis, som vid alla slags allvarliga anklagelser, för att kunna stänga av och dela ut gula kort eller ta till en disciplinär åtgärd för det som kan ses som oacceptabel hantering av en häst.

– Det viktiga är att en överdomare, som kanske inte själv har sett en händelse, ändå får veta. Så bara kom till oss och berätta. Tänk inte att ni kanske tog fel, eller såg fel. Vi tar ställning till det vi får höra, sa han.

Att diskussionerna om djurskydd och ryttares behandling av sina hästar har tagit fart kan vi ”tacka” de bilder och videosnuttar som laddas upp på sociala medier, främst Facebook, och som vill visa vad fotograferna ser som hästplågeri. Ofta bilder av hästar som dras ihop så mycket att nosen vilar på bringan, det som kallas rollkur.

RollkurBildEn av de otaliga bilder som läggs ut på internet för att visa så kallad oacceptabel rollkur. Foto: Eurodressage

– Visst ser vi bilder av dålig ridning och då behöver vi åtgärda det. Inte på så sätt att bilderna inte ska visas, utan så att vi tillsammans ser vad vi kan göra åt det här och hur vi kan föra sporten framåt, sa Fredrik Reuterskiöld.

Hoppryttaren Jens Fredricson tycker att det handlar om att ständigt utveckla träningssystemet, ryttarna och hästarna.

– Var och en måste ta ansvar för sin häst, inte bara för ridningen utan för hästens fostran, hantering och hur den ska belönas. Trivs inte hästen så kanske du ska ägna dit åt något annat än ridning, sa han.

Den här debatten är nödvändig, alltid, tyckte dressyrlandslagets Tinne Vilhelmson Silfvén.

– Men den måste vara saklig och faktabaserad. Det grundläggande är att vi alla värnar hästen.

Kolla in Ridsportens ledstjärnor

Svenska Ridsportförbundet

Dressyrdomaren Eric Lette höll med om att det är en mycket viktig debatt och gav ett eget exempel.

– På en tävling häromveckan såg jag en ryttare som red väldigt tråkigt både i form och med spöet. Men jag gjorde ingenting åt det. Nu har jag skickat ett elakt brev till ryttaren där jag bland annat skrev att ”jag skäms för att jag inte stoppade dig redan på framridningen”. Alla är skyldiga att agera. Ta tag i överdomare eller steward för att kunna åtgärda omedelbart.

– Men en bild är en bild. Det finns moment även hos superhästar som inte alltid är idealiska. Jag får ibland samtal om att den eller den har gjort det eller det. Finns det tydliga bevis så tar vi en dialog med den personen. Man måste ha klara belägg, rykten ska inte dokumenteras, sa Eric Lette.

Panel2Från vänster Fredrik Reuterskiöld, Jens Fredricson Tinne Vilhelmson Silfvén, Marie Rhodin, Sofie Viksten, Eric Lette, Karl-Henrik Heimdahl och Robert Fritz.

Panelen var överens om det oerhört viktiga med att vara källkritisk mot inlägg i sociala medier och att fundera över syftet med att där visa upp bilder och videor.

– Inom Ridsportförbundet pågår en jätteförändring av all funktionärsutbildning, med Basutbildningen som grund. Det här ger överdomare mer kraft att möta problem där ute, och kunna säga ifrån när det är fel. Egentligen är det ju allas ansvar att ingripa om vi ser en häst som lider, självklart, sa Ridsportförbundets Robert Fritz.

Sätt ”Ridhandboken” i händerna på ryttarna, föreslog Jens Fredricson.

– Men det är ju ingen som orkar läsa längre texter numera. Det är svårt att nå ut med kunskaperna till de unga. Vi ska nu producera korta filmer för Ridsportförbundet, på högst 10 minuter – om inridning, om hästens form och annat, och föra fram att det ÄR svårt att rida, att det tar långt tid att utbilda en häst, att det krävs tålamod och många år av gymnastisering. Vi måste jobba aktivt för att hitta sätt att nå ut till ungdomarna, för det här är en utbildningsfråga. Och ”där konsten slutar tar våldet vid”, som det står skrivet på en av ridhusväggarna i Strömsholm.

2012-12-12 18.39.23Om de ändå kunde tala . . .

B-tränaren Traudi Björling i publiken, berättade om elever som haft hästar hos ”kända ryttare” där hästarna blivit ”misshandlade” och eleverna fått ta till psykologhjälp för det som de fått se och uppleva.

– Våra landslagsryttare lever inte som de lär. De säger att de älskar hästen, men i ganska stor utsträckning ser det inte alls ut så bakom stängda dörrar. Det är ett stort problem vart man då ska vända sig. Det är i princip samma sak på lägre nivåer, men det är de professionella som är förebilder, sa hon.

– Ridsportförbundet som högsta organ borde gå ut med vilken hantering av häst som man vill se. Det måste bli konsekvenser även för landslagsryttare.

Veterinären Karl-Henrik Heimdahl svarade att man ju kan diskutera vad som är lämpligt eller olämpligt.

– Men det du pratar om här låter som djurplågeri och då ska man polisanmäla. Då har man för länge sedan passerat Ridsportförbundets reglementen. Men jag är väl medveten om att det krävs stark bevisning för att övertyga en domstol, och nu pratar jag om plågeri överlag, av alla djur.

DSC_0085

– Misshandlas en häst så ska det polisanmälas och anmälas även till länsstyrelsen som ett djurskyddsärende, sa SLU-forskaren Sofie Viksten som tidigare jobbade som djurskyddsinspektör i Stockholm.

– Det är länsstyrelsen som ger tillstånd för verksamhet med djur och därför behöver de få veta sådant här. Det är inte säkert att det märks av vid en ”vanlig” kontroll som de gör.

Jens Fredricson efterlyste en kulturförändring inom ridsporten.

– Ridning är så väldigt personligt. Till en hundägare med en bråkig hund kan jag säga: Ta tag i din hund! och ägaren gör det och går därifrån. Men säger jag till en ryttare att ”du drar ju i högertygeln, dra i vänster så spårar hästen”, så känner sig ryttaren generad och blir kanske knäckt i en månads tid.

– Det är känsligt, och det handlar också om respekt för människan. Men det får aldrig bli så känsligt att hästen mår dåligt. Vi skulle behöva få till en förändring av den kulturen och hitta ett bra sätt att kommunicera med dagens ungdomar så att de vill ta till sig av kunskaperna.

Sofie Viksten sa att det finns mycket forskning kring hästens stressbeteende och vad som smärtar den, till exempel rönen kring ”pain face”.

– Men den här kunskapen behöver spridas mer.

Pain face-forskningen får nu kanske också en fortsättning med hästar under ryttare, inte bara i boxen. Mer om hästens pain face.

Elisabet Lundholm, bland annat A-tränare i dressyr, avrundande personligt med att säga att hon efter sina många år med hästar och ridning ändå känner att hon lär sig något nytt varje dag.

Beteshastar_LG-2

– Hästar är individer. Man måste hela tiden, varje dag, arbeta med att försöka läsa hästen. Hur ser en glad häst ut? Jag träffar många som har läst något någonstans och sedan praktiserar det på sin häst, och den ser inte alltid så glad ut, kan jag säga. Vi älskar ju hästen. Men det kan komma emellan kommersiella intressen, prestationsångest eller kanske ett eget dåligt lynne.    Foto: Lotta Gyllensten

– Vi har ansvar för ett djur som inte kan prata med oss och vi måste hela tiden fråga oss om vi gör rätt. Vi måste vara mer ödmjuka och öppna våra sinnen, sa Elisabet Lundholm.

Kvällens debatt sågs som både nödvändig och bra av såväl publik som panel och önskemålet var att framöver bjuda in till fler sådana här arrangemang.

Vad: Forum för hästutbildning och djurskydd arrangerat av Svenska Ridsportförbundet.

Var: Ett hotell i Stockholm intill Friends Arena, dagen före Sweden International Horse Show (23/11).

I panelen: Fredrik Reuterskiöld, steward general i FEI, landslagsryttarna Jens Fredricson (hoppning) och Tinne Vilhelmson Silfvén (dressyr), tävlings- och försäkringsveterinären Karl-Henrik Heimdahl, den internationelle dressyrdomaren Eric Lette,  Marie Rhodin och Sofie Viksten, som forskar om djurskydd och djurs beteende vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala, och som representanter för Ridsportförbundet Robert Fritz, ordförande i Utbildningsutskottet och tränarrådets Elisabet Lundholm, A-tränare i dressyr, ridlärare Fellow och tidigare förbundskapten för dressyrlandslaget.

Ettan 4 17
puff-expertsvar

Träning för ryttare

Ridövningar

puff-boktips2