Gör häst-tv tillsammans. Det äkta paret Henrik Johnsson och Malin Baryard-Johnsson möts i TV3:s höstsatsning på häst.
FOTO: MTG

Malin och Henrik guidar i ny häst-serie

2017-08-02

Relationer på spel i familjekampen "Det Stora Hoppet"

Massor av hästar och ridning. Men också känslor som rinner över och relationer som sätts på prov. En häst i förstapris sätter press när sex hästbitna döttrar ska tävla om att lära sina pappor rida i tv-serien Det Stora Hoppet. Malin Baryard-Johnsson är dotter-pappa-parens coach, Henrik Johnsson är programledare. Premiär i oktober.

På Häst&Ryttares Facebook-sida kan du se filmen där Malin rider och visar upp förstapriset.

Häst&Ryttare hängde en dag på inspelningarna som gjordes i juni bland ridbanor och stallar på lantbruks- och hästgymnasiet Bollerup i Skåne.

Det ska tävlas i dressyr den här dagen, med ett program som varje dotter själv har satt ihop.

”Öka, öka, öka”, hörs en tjejröst från ridbanan en bit bort. ”Och nu är det skritt igen. Bra, pappa!”

Hästarna är stabila skolhästar vid Bollerup, men visst känner de igen en nybörjare, och pappan kämpar för att göra sitt allra bästa där på hästryggen, både för sin och dotterns skull. Han svettas och jobbar, är sammanbiten och koncentrerad, men ser samtidigt väldigt glad ut. Det är roligt att rida!

Kul har också tv-seriens coach, hoppryttaren Malin Baryard-Johnsson, och Henrik Johnsson, som är programledare.

De är ju ett äkta par privat, och kan liksom inte få nog av varandra.

Malin och HenrikHär på ståtliga Bollerup i Tomelilla, Skåne, har "Det Stora Hoppet" spelats in i sommar. Malin Baryard-Johnsson är coach i tv-serien, maken Henrik Johnsson programleder.

– Men det här är faktiskt första gången vi båda står framför kameran. Tidigare har Henrik producerat program där jag har varit med, och vi har gjort poddar ihop, säger Malin Baryard-Johnsson.

– Vi kan fatta snabba beslut eftersom vi känner varandra så väl, och vi ifrågasätter heller aldrig varandras respektive kunskaper. Så det är kul att jobba ihop, säger Henrik Johnsson.

Det är också ett sätt för paret att ses. Henrik kallar deras liv tillsammans för ”ganska annorlunda”, där de båda är mycket bortresta.

– Räknar man bort semestrar så har vi aldrig varit hemma samtidigt mer än fjorton dagar under våra 13 år som gifta, säger han.

Hästar genreDrömmen om en häst kan bli verklighet i "Det Stora Hoppet".

 

Relationer spelar alltså en stor roll i Det Stora Hoppet, men det är främst därför att man gillar hästar som man ska titta på serien, säger Malin Baryard-Johnsson.

– Den handlar absolut om ridsport. Här har vi sex pappor som ska lära sig rida ju! Man ska titta på serien för att få se hästar, det är nummer ett, det blir väldigt mycket häst. Men det är också en fantastisk resa som papporna och döttrarna gör tillsammans.

–De kommer nära varandra, men det är också en tävling med ett fint pris och papporna känner pressen från sina döttrar. Hästtjejer är tuffa!

– Och för oss som redan kan häst så kommer det också att bli underhållande, säger hon.

Henrik Johnsson tycker att det fina med programmet är att det tar avstamp i ridning och hästar.

– Papporna hittar det där samspelet med hästen, det som en del kallar magi. Samtliga pappor insåg snabbt hur svårt det är att rida. Det är ju ett evigt sökande att lära sig rida, säger han.

ryttartavling_LG-2Att tävla blir en särskild spänning för papporna i tv-serien.

– Ridning är också att skapa en relation med djuret, med hästen, och papporna börjar hitta det där innan serien är slut, säger Malin.

Några av papporna skaffar sig kunskaper och förmåga, andra skaffar sig mer av känsla, säger Malin.

– Och det är intressant att se hur de förhåller sig till själva tävlingsmomentet – några växer och lever upp, andra krymper och ser det bara som stress och ett nödvändigt ont, säger Henrik.

– Blir det fler säsonger så vore det intressant att diskutera andra familjekonstellationer. Nu den första säsongen sökte vi bara duktiga hästtjejer som lär sina okunniga pappor att rida, säger han.

Det Stora Hoppet ska sändas i TV3 i åtta avsnitt med premiär i oktober. Serien har tolv deltagare, sex par. 

Fram till dess är det mesta hemligt, hemligt med serien vad gäller deltagare och bilder. 

TRE ORD om "Det Stora Hoppet":

Malin med häst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från Malin: Häst, relationer, överraskningar.

Henrik


Från Henrik: Underkastelse, tävling, passion. ”Och får jag lägga till ett fjärde? Förståelse”.

EXPERTER som gästspelar i serien
Hoppryttarna Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson, fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt, dressyrryttarna Kristian von Krusenstierna och Charlotte Haid Bundergaard och artisten och frihetsdressören Tobbe Larsson.

 

 

Text: BRITT LEDBERG Foto: MTG

Ettan 4 17
puff-expertsvar

Träning för ryttare

Ridövningar

puff-boktips2