Cafeterian i Felicia Nolåkers dressyrstall utanför Trollhättan blir mattestuga när Malin Ramne gör tekniska ämnen mer "hästvänliga": Runt bordet sitter Sofia, Malin själv, Lovisa, Nathalie och Carolina. Hunden heter Laleh.

Hästar på schemat med Malins mattestuga

2017-03-27

T som i teknik som i ”trist” och ”tok-svårt”. Nej! protesterar Malin Ramne, 21 år, som pluggar vid Chalmers tekniska högskola och har kopplat ihop sin passion för hästar med sitt intresse för teknik. Hon bygger nu en dressyrapp och varje vecka håller hon mattestuga för gymnasieungdomar, där jobb i stallet och ridning blir till konkreta räkneexempel.

Malin och Domani Vengo

Sök upp iQuusen på Facebook. Det här är Malin Ramnes sida där hon visar hur man kan kombinera tekniska skolämnen med vardagen bland hästar.

– Fysik finns ju verkligen överallt i stallet och i hästvärlden, säger hon.

 

Malin Ramne och tävlingshästen Domani Vengo. Foto: Privat

Tekniska högskolor och teknikföretag ropar sig hesa efter tjejer. I den här sfären har killar länge dominerat både som studenter och anställda, och det kan vara dags att utforska den ur nya perspektiv.

– Både Chalmers och företaget Saab ville gå in i ridsportens värld därför att där finns ett stort tekniskt behov och samtidigt många engagerade tjejer.

– De har sett att det skulle gå att använda sig av mer teknik här, och att det samtidigt finns chans att hitta såväl fler tjejer som kan bli intresserade och även annat folk med driv, som det ju finns många av inom just ridsporten, säger Malin Ramne.

Själv belönades hon i år med det prestigefulla Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap, som förutom äran gav henne 10 000 kronor. Hon fick priset för ”sitt sätt att inspirera hästintresserade studenter att lösa praktiska utmaningar från stallvardagen med hjälp av fysik och matematik”.

Bert-Inge Malin MiaPristutdelning på Chalmers för Malin Ramne, omgiven av Bert-Inge Hogsved och Maria Knutson Wedel. Foto: Johanne Renman/Chalmers 

– Man kan dra paralleller med nästan alla ämnen som vi lär oss i skolan och något fenomen i hästvärlden. Med iQuusen vill jag visa att det visst går att kombinera skola och hästar, man ska inte behöva välja antingen eller, sa hon när priset delades ut i februari. 

Malin Ramne tränar och tävlar själv dressyr och hade letat efter ett teknikprojekt i den grenen. Idén om en dressyrapp kom från Ann-Charlotte Söderlund Björk med dressyrkommittén i Svenska Ridsportförbundet som referensgrupp, och ursprunget var en liten radio som publiken hade kunnat köpa under Falsterbo Horse Show för att lyssna på kommentarer till ritterna. Med sina kontakter ordnade Ann-Charlotte de två gediget dressyrkunniga kommentatorerna Liane Wachtmeister och Wiveca Scenholm till Malins projekt.

– Den här gången ville vi ha kommentarerna via mobilen i stället för i en radio. De allra flesta har ju alltid en mobiltelefon med sig. Så då blev det till att fixa en app, säger Malin.

Den testades under årets Gothenburg Horse Show av publik som hade anmält intresse för att vara med i försöket.

– Vi ville testa om den här lösningen alls var intressant och många var positiva. Tidigare hade vi hört en fördröjning i överföringen av ljudet, men nu fick jag hjälp av Saabs tekniker som fick ner fördröjningen till en sekund.

– Och det går att utveckla mjukvaran mer så att ljudets kvalitet blir ännu bättre och fördröjningen ännu mindre, säger hon.

Malin och FUMPs Fleet ArrowMalin Ramne är dressyrryttaren som pluggar på Chalmers tekniska högskola i Göteborg och vill göra de tekniska ämnena mer tillgängliga. Foto: Privat

Fortsättning följer i det här projektet. Utvärdering pågår och det ska göras fler tester framåt sommaren.

– Vi kanske ska ha ett gäng kommentatorer som är experter och även någon som berättar mer grundläggande om dressyren och rörelserna, för dem som inte är så kunniga. Och kanske erbjuda olika språk, säger Malin.

Men under tiden måste hon ju plugga också. Hon läser andra året av fem och det är inte precis någon seglats på en räkmacka att plocka hem 300 högskolepoäng på Chalmers-programmet teknisk fysik.

– Jag tycker att tjejer absolut ska ge tekniken en chans. Det handlar inte bara om att bygga datorer eller maskiner. En teknisk utbildning kan göra att man får spendera mycket tid i stallet också, och göra mycket nytta där med sina kunskaper.

Fakta Malin Ramne

Ålder: 21 år.

Bor: Västra Tunhem, strax utanför Trollhättan.

Hästliv: Rider och tränar hos Felicia Nolåker som driver verksamheten FN Dressage i Västra Tunhem.

Studentliv: Läser årskurs 2 av 5 på programmet Teknisk fysik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Roligast där: ”Att man hela tiden får lära sig nya grejer och alltid kan hitta någon koppling till vardagen och verkligheten”.

Tips: Kursen ”Hästsport och fysik” som startar i höst vid Göteborgs universitet.

Ettan 4 17
puff-expertsvar

Träning för ryttare

Ridövningar

puff-boktips2