Helene Hokkanen, svensk världstrea i reining, på sin Colonel Gun Cody.
FOTO: Britt Ledberg

Hatten på för världstrean Helene

2017-02-24

Cody svänger så fort han känner bara ett lätt tryck av tygeln på sin hals. Han tvärstannar när ryttaren säger ”hooow”. Och det går lika bra helt utan träns, visar det sig. Världstrean i reining, Helene Hokkanen, demonstrerar sin gren på mässan Eurohorse under Gothenburg Horse Show.

– Alla kan rida reining, säger hon. På sin egen nivå. 

I dag är det uppvisning och då åker de långa fin-chapsen på, de som täcker nästan hela skon och har fladdrande fransar längs benen. Helene chapsBESKPå huvudet sätter Helene Hokkanen den kritvita tävlingshatten, den som annars ligger instängd i en låda för att inte dra åt sig damm och smuts. Nu hjälper hästskötaren Marie Andersson till med att öppna den rosa hattboxen.Helene med hattBESK

 

 

 

 

 

– Målet med reining är att rida på en hand. Att rida lugnt och fint och med små, små hjälper. Det ska gå fort, javisst, men alltid med kontroll. Helene bettBESKPå bilderna uppifrån och ner: chapsen, hatten, bettet.

– Unghästar rids på vanligt tränsbett och det gör du som nybörjare också. När du kommit längre, och klarar av att rida på en hand, används alltid stångbett med hävstång. Tyglarna är delade.

Sedan ett år är reining en av Svenska Ridsportförbundets tio grenar. Det har gett reiningen ett ”godkänt” landslag, menar Helene Hokkanen och lett till ett ökat intresse från medier. För henne personligen har det också inneburit ökad uppmärksamhet. I paddocken12BESKEn reininghäst rids med mycket eftergift, på lång tygel.

Förr red hon både hoppning och dressyr på ”vanligt” vis. Westernryttare är hon sedan femton år.

– Jag tränar med tryck och eftergift, precis som i den klassiska ridningen. Den största skillnaden i reining är nog att vi ger ännu mer eftergift, hästen går på längre tygel. Men den ska jobba under sig på samma sätt som i den vanliga ridningen, säger hon.

Baken muskler

Wow, vilken rumpa! Och kolla överarmen. Quarterhästen har i blodet att kunna sätta maffiga muskler.

Hennes bästa häst, Colonel Gun Cody, är en quarterhäst köpt i USA.

– En quarterhorse kan bygga mycket muskler på baken och på sina överarmar, den har det i sina gener. Du kan knappast få till samma muskler på en annan ras.

Det är de musklerna som krävs för att kunna göra de särskilda övningarna ”slide stop” och ”spin” som ingår i tävlingsmönstret för reining. På Cody syns de verkligen bara där han står och går.

Mässans paddock är för liten för att Helene ska kunna visa en slide stop där.

– Underlaget är inte heller det rätta, säger hon.

Men hon visar reiningens särskilda galopparbete på volt, spin åt båda håll, ryggningar och snabba vändningar. Utan träns1BESK

Det går lika bra utan träns. En åskådare hjälper Helene att ta av det . . .

– Och nu ska vi se hur lydig Cody egentligen är, säger hon och ber en man i publiken att ta av hästens träns.

Där galopperar sedan Cody lika lugnt som tidigare – men jo, han ruskar till på huvudet och ökar en aning i början, och Helene skrattar. Men han fortsätter att lyda hennes minsta hjälp av vikt och röst. Utan träns ridning3BESK

. . . och Colonel Gun Cody galopperar vidare som om inget hänt.

Helene Hokkanen är ju en reiningryttare av världsklass och den här uppvisningen håller hög nivå.

– Men alla kan rida reining, säger hon. Helene tränsBESK

– Det går fint att börja träna med en ridskolehäst av vilken ras som helst. När jag visar vår gren här i Göteborg så hoppas jag förstås att den ska få spridning och gärna också till ridskolorna.

Läs hur reining går till, om regler och landslag.

TEXT OCH FOTO: Britt Ledberg

Colonel Gun Cody har på bilden här ett tvåöras-träns. Det finns enöras också, men det skiljer inget mellan dem i inverkan, säger Helene.

Fakta: HELENE HOKKANEN

41 år.
Bor med maken Henri Hokkanen och dottern Lexi, 1 år, på gård i Stenstorp mellan Skövde och Falköping. Där driver hon en anläggning med träning och uppfödning av reininghästar.
Är trea på senaste världsrankingen (december 2016), rider i det svenska landslaget.
Tävlar för Mariestads Ridklubb.
Mer om Helene. 

Fakta: COLONEL GUN CODY

Född i USA.
Valack, 10 år.
Hans färg kallas red dun, rödblack. 

Fakta: QUARTERHÄSTEN

Ursprung: USA.
Från början avlad för att galoppera en kvarts (quarter) engelsk mile, 400 meter, så fort den bara kan. Förutom som tävlingshäst används den numera i USA främst i skötseln av boskap. Rörelserna i reining är hämtade från kraven i det arbetet.
Quarterhästen är den största hästrasen i världen sett till antalet, med över fem miljoner hästar registrerade i stamboken hos AQHAs, American Quarter Horse Associations.
Rasen betecknas som lugn och stabil och med en särskild förmåga att bygga kraftiga muskler på rumpa och lår som gör att den kan starta explosivt i princip från stillastående. 

TIO SVENSKAR på reiningens senaste rankinglista.

Ettan 4 17
puff-expertsvar

Träning för ryttare

Ridövningar

puff-boktips2