Fredrik Persson i stortävlingarna i tyska Aachen.
FOTO: FEI Photos/Roland Thunholm

Kör, Fredrik – kör!

2017-02-25

Vi följde med landslagskusken Fredrik Persson när han inspekterade EM-markerna i Slottsskogen i Göteborg. Här kommer hindren att stå som han och hans fyrspann ska ge sig i kast med i augusti. Fredrik Persson verkar nöjd. Och han ler också därför att han har fått en tränare som han trivs med inför EM på hemmaplan.

Vi är i Slottsskogen i Göteborg, på guidad visning av det som ska bli till Europamästerskapets marathonbana för fyrspannsekipagen.

– Banorna i parken här funkar jättebra, och lika fint när vi kör hit på de smala stadsgatorna. Där kan man inte köra vilse heller, det är väl snitslat, ha ha, säger Fredrik Persson.

Han vet eftersom han provade på de göteborgska banorna redan under det svenska mästerskapet förra året. FredrikPersson Slottsskogenfeb2017

– Banorna här funkar fint. Kusken Fredrik Persson på guidad tur i det som ska bli marathonbanan för fyrspannens EM i Slottsskogen i Göteborg. Foto: Hanne Heingård

Fyrspannen gör upp om EM-medaljerna under mästerskapets sista fyra dagar – den 24 till 27 augusti. Dressyr och konkörning avgörs centralt i staden, på Heden, och marathonprovet i Slottsskogen. Dit kör spannen cirka tre kilometer genom stan, som blir lika med provets fas A. De rundar Stora Teatern vid paradgatan Kungsportsavenyn och styr vidare in i den gamla trästadsdelen Haga, där det kommer att läggas ut sand för att dölja gatornas kullersten.

I Slottsskogen ligger hindren längs en knappa två kilometer lång loop och ett vattenhinder ska byggas i anslutning till en av parkens fågeldammar. Marathonprovet får ha max åtta hinder, och Fredrik Persson tror att det nog kommer att bli så många.

Till den här säsongen har de svenska fyrspannskuskarna fått tränarhjälp från den meriterade världsmästarkusken, tyske Michael Freund.

– Det var verkligen bra gjort av Svenska Ridsportförbundet att engagera Micha. Hans träning har blivit ett lyft och en injektion. Här har vi fått en tränare som verkligen kan det här med körning, men som inte själv tävlar längre utan kan lägga all energi på oss.

FredrikfyrspannframkörningFB

Fredrik Persson och hans fyrspann vämer upp inför dressyren i Aachen-tävlingarna 2016. Till start byter Fredrik kepsen till hög hatt. Foto: Britt Ledberg

Fredrik Persson började årets tävlingssäsong i april i Horst, Nederländerna. Efter det står ytterligare fyra tävlingarna i hans plan inför EM i Göteborg.

Fem hästar följer alltid med på tävling för att kunna skiftas om i de olika delproven efter det de passar bäst till.

Hemma i stallet i skånska Flyinge har Fredrik Persson ytterligare sex hästar.

– Vi köpte två hästar som har tävlat internationella i par och de jobbar jag med just nu för att få in i fyrspannet och för att lära känna dem. Men sådant kan ta tid, det kan ta ett år, säger han.

illu_heden Slottsskogen-600x397

På Heden (till vänster) ska fyrspannskörningens dressyr och konkörning avgöras under EM. Bilden till höger visar hur det ser ut i marathonprovets Slottsskogen.

Lag i fyrspannskörning består av tre spann, och det är precis så många som Sverige har. Förutom Fredrik Persson finns här kuskarna Axel Olin och Johan Dengg.

– Vi slipper i alla fall ha någon uttagning till mästerskapen, som vår tränare Mischa Freund säger. Men vi måste alla hålla oss friska och i form för mästerskapet.

TEXT: Britt Ledberg FOTO: Hanne Heingård

FAKTA Fredrik Persson
Född 1973.
Bor i Flyinge, Skåne.
Fyrspannskusk i det svenska landslaget.

FAKTA EM i Göteborg

Datum: 21–27 augusti 2017.

Grenar: Fyrspannskörning, hoppning, dressyr och paradressyr.

Arenor: Heden och Slottsskogen (fritt inträde), Ullevi (krävs biljett).

Här finns mer om allt som händer inför och runt EM.

Här finns allt om biljetter, tidsschema, boende, med mera. 

Ettan 4 17
puff-expertsvar

Träning för ryttare

Ridövningar

puff-boktips2