Annika Tjernström börjar sitt jobb som generalsekreterare i Svenska Ridsportförbundet den 7 augusti.
FOTO: Roland Thunholm

Ridsportens nya chef längtar till jobbet

2017-08-04

Annika Tjernström ny generalsekreterare i Svenska Ridsportförbundet

"Vi ska utveckla och stärka både ridskolor och tävlingsverksamhet"

 

Måndagen den 7 augusti blir inte en sådan där vardagsgrå början på en likadant-som-vanligt-arbetsvecka. Inte för Annika Tjernström. Från den dagen ska hon få jobba med sitt stora intresse – hästar. Hon börjar som generalsekreterare i Svenska Ridsportförbundet.

Det har funnits hästar och ridsport i hennes liv sedan hon var liten flicka. Egen häst blev det också, under 25 år. Men på senare tid har krävande jobb och en familj med flera barn lagt beslag på det privata utrymmet.

– Jobbet lockade mig eftersom det är en möjlighet att få kombinera mina yrkeserfarenheter med mitt livs stora intresse, ridning och hästar. Det känns otroligt bra att få en möjlighet att kunna driva strategiska och komplexa frågor i en miljö där jag känner mig hemma, säger Annika Tjernström.

– Jag har ju kunnat tjuvstarta lite under våren och har fått träffa människor både på ryttartävlingar och på Svenska Ridsportförbundets kansli i Strömsholm. Och den energi som den här miljön ger mig har jag nytta av i mitt jobb, tänker jag.

Ridsportens HusSvenska Ridsportförbundets kansli finns i Ridsportens Hus i Strömsholm.

Hon har i och för sig alltid haft jobb som hon har trivts med, säger hon. Men nu läggs det till en guldkant på arbetsdagarna.

– Jag får också verka i en sektor som genom åren har gett mig så mycket. Nu kan jag ge tillbaka och bidra från min sida, och det är fantastiskt.

 

   Annikas hälsning till
   Svenska Ridsportförbundets 154 000 medlemmar: 
   – Ha kul!
   – Ta hand om, och var schyssta mot, varandra och mot hästen.
   – Och kom ihåg att vi är bäst tillsammans.

 

När Annika Tjernström tänker framåt ser hon ett ridsportförbund som verkar för en fortsatt god utveckling av ridskolorna.

– Samtidigt som vi stärker och jobbar vidare med de framgångar vi har, och har haft, på tävlingssidan.

– Det är ju ett brett idrottsförbund, ja. Men det är så vår organisation ser ut och det är spännande att vi täcker ett så stort område. Det behöver vara både ock – fler ridskolor och mer av tävlingsverksamhet. De kan gå hand i hand, det måste inte vara varken eller.

Svenska hästarna har flyttat in i VM-stallet.Hästen – det som skiljer ridsporten från andra idrotter.

Det som skiljer ridsporten från andra idrotter är förstås hästen, samspelet med ett djur.

– Men också att ridsporten är så öppen, tänker jag. Att den välkomnar alla oavsett ålder, kön eller annat – det är unikt. Du kan vara aktiv väldigt länge och åldern bidrar inte till utslagning, som den kan göra i andra idrotter, i alla fall när det gäller tävling.

– På många sätt är ju ridsporten också lik de andra 70 idrotterna i Riksidrottsförbundet. Vi har ridskolor, andra har tennisskolor, simskolor, fotbollsskolor.

2012-08-11 Sara Algotsson Ostholt RealitySveriges framgångar på tävlingsbanorna ska stärkas och utvecklas, tycker nya generalsekreteraren Annika Tjernström. På bilden Sara Algotsson-Ostholt på Reality. 

På frågan vad som blir det första hon ska göra på nya chefsstolen svarar hon: ”Vara synlig på kansliet.”

– Där finns kunskaperna och kompetensen. Min yrkeserfarenhet ska bidra till att leda och skapa förutsättningar för dem som jobbar där. Skapa förutsättningar för både framgång och utveckling inom ridsporten. Det ser jag som ett av mina främsta uppdrag. Och att vara ansiktet utåt för svensk ridsport.

Så finns det en fråga hon ser som ”jätteviktig” att ta hand om.

– Att stärka vår värdegrund. Det påverkar vårt varumärke och den frågan ser jag som oerhört viktig. Där har vi ”Ridsport 2025” som ett strategidokument.

– Vi behöver få en stark och stabil platta att navigera ifrån. Det skapar handlingskraft i organisationen också, tänker jag, att det finns en röd tråd som alla kan hålla fast vid.

 

FAKTA: Annika Tjernström

ÅLDER: 44 år.
BOR: I villa i Eskilstuna.
BAKGRUND: Född och uppväxt i Östergötland. Magisterexamen i Personal och arbetsvetenskap vid universitetet i Linköping. Sedan 2006 chef i Eskilstuna kommun och Mälardalens högskola, HR-(human resources)direktör i Eskilstuna kommun sedan 2013. ”Mitt uppdrag har varit att skapa förutsättningar för duktiga medarbetare”.
FAMILJ: Make och två söner, 8 och 11 år.
HÄSTLIV: ”Farfar jobbade på lantbruk där det fanns hästar, så jag kom tidigt i kontakt med de här djuren”. Började på ridskola som sexåring, fick en foderhäst som tioåring. ”Jag har sedan haft egen häst i 25 år och tränat och tävlat hoppning, dressyr och fälttävlan. Det har blivit många tusentals timmar på hästryggen och i stallet, som har varit mitt andra vardagsrum. Jag känner mig hemma i den miljön”.
AKTUELL: Tillträder tjänsten som generalsekreterare för Svenska Ridsportbundet den 7 augusti. Arbetsplatsen blir bland de 40-talet anställda på kansliet i Strömsholm.

 

Text: Britt Ledberg

Ettan 4 17
puff-expertsvar

Träning för ryttare

Ridövningar

puff-boktips2