Mattestugan

Hästar på schemat med Malins mattestuga

T som i teknik som i ”trist” och ”tok-svårt”. Nej! protesterar Malin Ramne, 21 år, som pluggar vid Chalmers tekniska högskola och har kopplat ihop sin passion för hästar med sitt intresse för teknik. Hon bygger nu en dressyrapp och varje vecka håller hon mattestuga för gymnasieungdomar, där jobb i stallet och ridning blir till konkreta räkneexempel.

DSC_0504

Testa dina hästkunskaper

Nybörjare eller ryttare och hästnörd sedan länge? Här spelar det ingen roll. Testa vad du kan om hästens delar och se om du klarar av att placera dem på rätt plats på kroppen. 

TILL TESTET

Och här hittar du de rätta svaren.

felicia

"Mr Falsterbo" fixade ny häst åt Felicia

Paradressyrryttaren Felicia Grimmenhag blev inbjuden till Falsterbo Horse Show 2015, för att där hålla en clinic tillsammans med fälttävlansryttaren Anna Hassö. Tävlingarnas showdirector, Jan-Olof "Jana" Wannius, såg Felicia rida.

– Jag pratade lite kort med henne efter hennes uppträdande och märkte snabbt att hon var en makalös, extraordinär tjej. Så jag sa till henne att jag skulle försöka hjälpa henne med en ny bra häst, säger "Jana" Wannius.

Fredrik Persson SWE

Kör, Fredrik – kör!

Februarisolen skiner. Luften är frisk att andas. En spännande fyrspannssäsong står för dörren. Och landslagskusken Fredrik Persson ler. Han har fått en tränare han trivs med inför EM på hemmaplan i augusti.

Hatten på för världstrean Helene

Cody svänger så fort han känner bara ett lätt tryck av tygeln på sin hals. Han tvärstannar när ryttaren säger ”hooow”. Och det går lika bra helt utan träns, visar det sig. Världstrean i reining, Helene Hokkanen, demonstrerar sin gren på mässan Eurohorse under Gothenburg Horse Show.

– Alla kan rida reining, säger hon. På sin egen nivå. 

Nytt nummer – nya artiklar

LÄS DEM I PAPPERSTIDNINGEN – kommer i brevlådan till dig som är medlem. ELLER KOLLA NÅGRA AV REPORTAGEN HÄR PÅ SAJTEN.

– Vi hänger en arbetsdag med en ridlärare

REP box sopar

– Konditionsträna med Peder Fredricson

Peder kondition

ANATOMISKOLAN – nu med Del 6, om lever och njurar, hästens starka organ. Anatomiskolan logga liten

 

STALLHJÄLTAR

Salaortens ungaFoto: Linda Eriksson

Prisade ungdomar: "Vi jobbar ihop"
Salaortens Ryttarförening har Årets Ungdomssektion 
 

Här finns fler artiklar ur papperstidningen, både från det senaste numret och tidigare. Här finns också "Nytt nära dig" – från de lokala ridsportförbunden runt om i landet.

fälttävlan 1

Foto: Lotta Gyllensten

Tveka inte att "skvallra" om en häst far illa

Ser du en ryttare, tränare eller annan medhjälpare, som uppenbart behandlar en häst illa under framridningen – med spö, sporrar eller vad det kan vara – tveka då inte att söka upp tävlingens överdomare och berätta vad du har sett.

Uppmaningen kommer från Fredrik Reuterskiöld, så kallad steward general i det internationella ridsportförbundet (FEI), i hoppning, dressyr och fälttävlan.

Det handlar om hästens bästa, om att värna och ta väl hand om det fantastiska djur som är hela förutsättningen för tävlingsridning och all ridsport. 

Två ryttare, två hästar – en dröm

Från nos till svans – Anatomiskolan

Elisabets träningsserie

Därför älskar vi hästar

Med feeling för fälttävlan

Rustad för reining!

Ettan 1 17
puff-expertsvar

Träning för ryttare

Ridövningar

puff-boktips2