Ta temperaturen när din häst är frisk, så vet du bättre när din häst börjar bli sjuk.

När hästen har feber

Om du vet vilken normaltemperatur din häst har när den är frisk, kan du direkt kontrollera när hästen får en temperaturökning.

Feber är ett vanligt tecken på att hästen har en begynnande infektion i kroppen. Det finns många infektionssjukdomar som kan drabba hästen, allt från lättare förkylning till betydligt allvarligare varianter som stelkramp och kvarka.

Stelkramp – orsakas av en bakterie som bildar ett gift i en infektion, det kan var ett sticksår. Giftet angriper hästens nervsystem som gör det svårt för hästen att svälja. Hästen blir även stel. Dödligheten är stor hos hästar. Du skyddar hästen genom att vaccinera den mot stelkramp.

Kvarka – Det är en infektion som orsakas av bakterier, som enbart angriper hästar. Vanliga symtom är feber, hosta, snuva och svullnader mellan ganascherna. Smitta sprids både via direktkontakt mellan smittade hästar eller indirekt genom människor som varit i kontakt med smittade hästar. Smittade stall ska alltid isoleras för att minska smittspridningen.
Här kan du läsa mer om kvarka

Får hästen en temperaturhöjning, så ska du ta tempen en gång i timmen för att se om temperaturen förändras. Visar hästen kraftiga symtom på sjukdom, bör du ringa veterinären. Veterinären kommer att vilja veta vilken temperatur och vilka symtom hästen har.


Senast uppdaterad: 2013-07-09

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons