SM i voltige

2010-07-16 - 2010-07-18

Örestads Voltige, ingår i SM-veckan, även Nordiskt Mästerskap

Dubbla guld till Örestad

Det blev skiften på voltigetronen när årets SM och NM avgjordes hos nya svenska och nordiska mästarna Örestads RS utanför Malmö. På seniorsidan spräckte Kajsa Hedqvist Lina Hanssons sjuåriga segersvit.

Kompletta resultat på arrangeörens hemsida
Tack Tord Espersson för fina SM-bilder!

-Jag vet inte om jag ska skratta eller om jag ska gråta men det här är i alla fall hur kul som helst, vår bästa tävling hittills. Det sade Eira Malmros-Manfrinato som seglade som ”flyer” i Örestads vinnande voltigelag. Ett lagbygge på höjden som bar till både SM- och NM guld tillsammans med hästen Ramati. Att uppgradera fjolårsbronset till guld var också målet för laget som tog täten redan efter den första obligatoriska rundan och höll den genom alla fyra SM-omgångar.
- Att tävla i lag är så mycket roligare än att tävla individuellt. Vi umgås hela tiden och delar liksom allt, både mot- och medgångar, säger Eira.


Guldyra hos Örestad.

Guldhästen heter Ramati
Guldhästen Ramati, 12, ägs sedan tre år av Örestads voltigekommitté som har köpt honom från ridskolan.
- Han är en perfekt voltigehäst, lugn och stabil med bra, jämn galopp och bred rygg, säger linförare, Lina Hemborg som har den speciella relation med Ramati som krävs för att kamma hem guld, och för att han trots all voltigeakrobatik på ryggen, har fullt fokus på sin linförare.
- Vi tränar tillsammans flera gånger i veckan om umgås massor. På tävling är det han och jag som gäller. Vi är kompisar helt enkelt.


Laholm, starka silvermedaljörer.
Tätt i toppen
Det var tätt i toppen i lag-SM.  Endast 47 tusendelar skiljde Örestads från skånska ”grannarna” Laholm som efter tre raka guldår tog ett kliv ner på SM-pallen. Team Caprifolen slutspurtade och tog genom en gedigen laginsats och snygg sista küromgång, bärgade bronset.
- Inget var klart på förhand i det här SM:et och det blev kamp in i det sista. Då blir det bra och spännande sport för både aktiva och publik. Precis som det ska vara, sade Monika Eriksson, huvuddomare under SM/NM-helgen där 16 lag och 37 individuella gjorde upp och där dessutom flera lag tog sats i Pas de Deux som för andra året fanns med på SM-programmet igen.
- Det är en rolig möjlighet för klubbar som inte får ihop till ett helt lag, sade svenska domaren Carina Ingelsson.
Nya svenska mästare i klassen blev Frillesås Rid- och Körklubb.

Seniorguld till Kajsa Hedqvist, Hamre.

Kajsa spräckte guldsvit
Efter över 20 år i sporten, tre VM, tre EM och årets axelskada var voltigeprofilen Lina Hansson,30, från Roslagens voltige tveksam om styrkan skulle räcka fram till det åttonde raka bronset. Lina var 23 när hon tog sitt första SM-guld. Precis lika ung som Kajsa Hedqvist, Hamre voltige, färsk svensk seniormästare i voltige.
- Det känns overkligt, sade Kajsa efter segern och tre högklassiga och tekniskt svåra uppvisningar.
- Ibland har jag funderat på när man ska sluta med det här, jag har ju hållit på sedan jag var elva men jag har ju några SM-tecken till att ta, skrattar Lina och syftar på Linas långa segersvit.
Den blivande ingenjören Kajsa som är från Västerås men bor i Stockholm och sommarjobbar på Gröna Lund, åker hem till Hamre en dag i veckan för att träna på hästen Challe.
- Det är en kanonhäst Jag litar helt på honom. Stabilare häst finns inte. Man behöver inte ens ha lina på honom, säger Kajsa.
För Lina Hansson blev det silver i år. För Sandra Anderberg från Örestads voltige som satsade på pallplats individuellt, gick drömmen i uppfyllelse med SM-brons, och det första året som senior.

 


Lina Hansson tog silver i seniorklassen.

Guldjuniorer som tål att synas i sömmarna
Söndagen började tidigt för skånska Kim Rundgren, linförare, lagledare, kreatör och sömmerska i team Pegasus,  som inledde SM-spurten klockan två på natten för att  bokstavligt talat sy ihop showen för nyblivna juniormästarna i lag, som bjöd på färgglad show i sagolika kostymer.
- Voltige ska vara show och är bra mycket bättre än cirkus, sade ”byggstenen” Emma och flyern My som var en del i den uppsättning av Alice i underlandet som utspelade sig på hästen Dåns rygg på söndagseftermiddagen.
Svensk och nordisk juniormästare blev Elin Härkönen som ingick i det svenska laget på EM i fjol. Elin tillhör Uppsala voltige och tränar för Lina Hansson och var den enda i juniorligan att ta sig över 7-poängsstrecket. Bästa svenska minior heter Emelie Hallberg och tillhör Örestads RS.


Kostymprakt hos Pegasus voltige, svenska juniormästare.

Kul mästerskap med kvalité
- Det var inte mycket som skiljde oss domare åt, vi höll samma linje SM igenom, sade domaren Carina Ingelsson som hade ett tufft pass hos Örestad.
- Igår blev det tolv timmar på raken. Det är tur att det här är med voltige är så kul!!

Föbundskapten Johnny Fiskbaek och landslagstränaren Dadniela Fiskbaek fanns förstås på plats på SM/NM.
- Kvalitén på det här SM:et är hög och det är kul att se så många duktiga miniorer och juniorer. Det lovar gott för framtiden, säger Daniela Fiskbaek.

EM-tvåan Rikke Laumann från Danmark är i världsklass och vann som väntat NM individuellt före Lisa Vambo, Norge, på andraplats och Kajsa Hedqvist på bronsplats.
Läktarna hos Malmöklubben var knökfulla och som alltid på voltige, växlade publiken mellan livliga hejarop och ramsor -   och andäktig tystnad.

Yngst i hela SM-veckan och i landslagstruppen i voltige: SM-silver-minioren Ella Filippa Velander, 11 år.


Mammor som får snurr på voltigen hos Örestad. Maria Asklnd, ordförande i voltigesektionen, Monica Månsson ordförande i ÖRS och Marie Lejonklev, funkisansvarig för runt 60 SM-funktionärer.

Sala slog sig in i voltige SM tillsammans med ridskolehästen Bella, blott 158 cm över  manken.


Direkt i TV
För andra året var SM i voltige en del av SM-veckan i Malmö där mästerksap i totalt 15 idrotter avgjordes. Tack vare detta direktsändes de främsta lagen i svt 1 och flera klipp finns på  svt play. Expertkommentator var landslagstränaren Daniela Fiskbaek.

 

SM i lag
1) Örestads RS 6,998 poäng
2) Laholms Voltige 1, 6,951 poäng
3) Team Caprifolen, 6,263

SM seniorer individuellt
1) Kajsa Hedqvist, Hamre voltige, 6,865
2) Linda Hansson, Roslagens voltige, 6,779
3) Sandra Anderberg, Örestads RS, 6,740

SM och NM juniorer lag
1) Team Pegasus, 6,678
2) Roslagens voltige, 5,633
3) Hamre lag blå, 4,544 

SM  juniorer individuellt
1) Elin Härkönen, , 7,117
2) Amanda Andersson, 6,828
3) Ellen Jönsson, 6,748

SM Miniorer individuellt
1) Emelie Hallberg 6,200
2) Ella Filippa Velander 6,077
3) Michelle Eremar, 5,574

SM Pas de Deux
1) Frillesås rid och körklubb 6,349
2) Laholms voltige, 6,018
3) Strömstad voltige, 5,261

NM lag seniorer
1) Örestad RS lag 1 6,998
2) Laholms voltige lag 1 6,951
3) Möllebakken, Danmark, 6,379

NM Seniorer Individuellt
1) Rikke Laumann, Danmark, 7,922
2) Lisa Vambo, Norge, 7,085
3) Kajsa Hedqvist, Sverige, 6,865

NM juniorer individuellt
1) Elin Härkönen, 7,117
2) Amanda Andersson, 6,748
3) Ellen Jönsson, 6,748

NM Pas de Deux
1) Frillesås rid och körklubb 6,349
2) Laholms voltige, 6,018
3) Finland

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons