Lars Roepstorff (till höger) tog emot ett diplom och ett resestipendium av Stiftelsen Hästforsknings forskningschef, Peter Kallings.
FOTO: Maria Holmén

Forskning uppmärksammas

2017-10-12

För första gången har Stiftelsen Hästforskning delat ut pris till årets projekt och årets hedersomnämnande. Det handlar om att premiera projekt som finansierats genom stiftelsen och bidragit med tydlig nytta för näringen.

Den samlade forskningen kring banunderlag, under ledning av Lars Roepstorff, har utnämnts till årets projekt. Det handlar sammanlagt om tre forskningsprojekt som bland annat lett fram till nya metoder för att objektivt utvärdera underlaget inom hoppsporten och travet. Priset delades ut den första oktober på Solvalla av stiftelsens forskningschef, Peter Kallings. Priset består av resestipendium på 25 000 kronor och ett diplom.

- Projekten har lett till konkreta metoder som minskar risken för ortopediska skador för hästarna säger Christian Nyrén, Stiftelsen Hästforsknings verksamhetsledare. En mekanisk hov som mäter banegenskaper har tagits fram och används flitigt i hästsporten.

Årets hedersomnämnande går till projektet ”Innflytelse fra hesteassistert terapi (HAT) på avhengighetsbehandling og dens effekter”. Projektet har genomförts av Ann Kern Godal och visar att behandling av missbrukare i betydligt större omfattning fullföljs när den genomförs med hästassisterad terapi.

Ann Kern Godal omkom i en trafikolycka i Frankrike tidigare i år. Hedersomnämnandet togs emot av hennes make Tore Godal vid ett minnesseminarium den 8 september, samma dag som Ann Kern Godal skulle ha försvarat sin avhandling.

- Ann Kern Godals forskning kan bidra till att förbättra livet för människor med missbruksproblem kommenterar Christian Nyrén, vi är ledsna över att Ann Kern Godal inte längre finns bland oss men det känns bra att vi kunnat bidra till forskning med så uppenbar nytta för andra.

Idrotsslyftet 2018 jpg

Idrottslyftet

Utveckla din förening
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer
Ridklubben en resurs bild

Ridklubben och kommunen

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner. 

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons