Hästmänniska utöver det vanliga: Leif Hall
FOTO: Gefle Dagblad

Leif Hall är Årets ridlärare

2017-11-27

Han är banbyggare, domare, tränare och hoppryttare på högsta nivå.  Men det är som ridlärare hos Gävle Ryttarsällskap han trivs allra bäst.
- Varje häst och varje människa innebär en nytändning, jag drivs av att se eleverna utvecklas, säger Leif Hall med över 30 år i yrket och Årets ridlärare 2017. 

-Jag är naturligtvis både glad och stolt och blev väldigt rörd när jag fick höra det, säger Leif Hall om utmärkelsen.

Det är för att lyfta det goda ledarskapet som Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion efter nomineringar utser Årets ridlärare. Priset är ett stipendium på 
10 000 kronor som delas ut vid Ryttargalan på Grand Hôtel i Stockholm den 29 november.

Så här lyder nomineringen: 
”I över 30 år har Leif arbetat hos Gävle RS och trots många exklusiva erbjudanden varit hemmaklubben trogen. Han är en mycket skicklig ryttare, A-banbyggare, A-tränare och framförallt ridlärare (SRL II) som alltid har klubben och medlemmarna i fokus. Leif utvecklar både unga ryttare och hästar mot eliten och ger professionell coachning åt ambitiösa hobbyryttare på egen häst eller på ridskolehäst. Han får alla att växa, både som ryttare och som människor. Han får hopprädda att övervinna hinder, väcker lusten hos ”hjälmfotingar” och lotsar dem med trygg hand vidare i ridsporten. Leif Hall är en sann förebild och ett levande bevis på hur viktig ridskolan och ridläraren är för att sprida gott horsemanship och god ridning.”

Leif Hall är en hästmänniska ut i fingerspetsarna och det var nerven i tävlingssporten som fick honom att fastna i ridsporten. 
- Jag hade själv inga ekonomiska förutsättningar att köpa tävlingshästar men fick möjligheten att tävla ridskoleponnyer när jag var ung, berättar Leif.
När han 1978 var med och vann allsvenskan i ponnyhoppning var han fast. Banbyggeriet var ett sätt att dryga ut kassan och idag är det ett sätt att påverka sporten.
–Som banbyggare kan jag påverka både positivt och negativt. Vi kan hjälpa till att utveckla ekipage, eller förstöra ekipage om vi bygger dåligt, säger han.
SM-bronset 1992 hör till Leif Halls höjdare i hoppkarriären, och han tävlar fortfarande i svår klass. Bästa hästen Silvano Z.


Idag försöker Leif själv se till att de ridskoleelever som vill, får möjligheten att upptäcka tjusningen i tävlingssporten. 
Men han skulle önska att fler elever runtom i landet stannade längre på ridskolan.
- Jag kan se att vi idag tappar både kunskap och grundutbildning inom sporten. Många köper egen häst alldeles för tidigt.

Med ena stöveln i tävlingssporten och den andra djupt förankrad i breddidrotten tar han sig an ridlärarrollen.
- Det är en perfekt kombination som jag har stor nytta av i alla delar i mitt yrke.
- Jag tycker vi hamnat fel när tränare får en högre status än ridlärare, säger Leif Hall., som själv är A-tränare i hoppning.
- Som ridlärare har jag betydligt mer utbildning och tiden på Strömsholm (där ridlärare utbildas) har varit ovärderlig. Där lever och lär man hästar och ridning varje dag och natt under flera månader i sträck. Den kunskapen och erfarenheterna har jag med mig i allt jag gör.

I över 30 år har han varit hemmaklubben Gävle RS trogen.
- Jag trivs väldigt bra och har haft väldigt roligt under alla dessa år. Sen är jag nog lite hemmakär. Familjen finns ju här, säger Leif.
Leifs fru Kine arbetar också på ridskolan och är utbildad ridlärare (SRLIII). Sönerna Simon, 24, och Robin, 27, är inga ”hästkillar”, och en av sönerna är dessutom rejält allergisk.
- Det har gjort att vi hållit isär jobb och privatliv. Helgerna har vi försökt viga åt familjen, när vi inte tävlar då.
- På det viset är man dessutom riktigt sugen att börja jobba när veckan kommer.

Leif är en populär ridlärare för elever i alla åldrar, både veteraner och ”hjälmfotingar”, de yngsta elevrna som han skämtsamt beskriver som ”hjälmar med två ben”. 
- Varje häst och varje människa innebär en nytändning, jag drivs av att se eleverna utvecklas, säger han.
I måndagsgruppen rider ett gäng som har varit i klubben längre än Leif.
- Med dem behöver jag inte hitta på en massa roliga övningar. Här handlar det mer om upplevelsen med hästen, att hitta känslan och att få hästen att gå trevligt på volten.

En bra ridskolehäst ska vara snäll och trygg menar Leif. Och de bästa blir oftast de som fostrats in i verksamheten från start.
- Det är en bonus om de har andra kvaliteter förstås men absolut viktigast är att de är trygga.

Ridskolan är en plats att mötas och växa på där den sociala dimensionen är viktig, menar Leif Hall.
- Här möts vi över generationsgränserna. För ungdomar är stallet också en viktig frizon. Jag upplever att kraven på unga är hårdare idag. Man ska vara både snygg och duktig. Här i stallet behöver man inte vara det. Man duger som man är.

Idrotsslyftet 2018 jpg

Idrottslyftet

Utveckla din förening
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer
Ridklubben en resurs bild

Ridklubben och kommunen

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner. 

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons