FOTO: Mikael Sjöberg

Viktigt jobb för rättvisare stöd

2018-02-02

-Vi måste skapa förutsättningar så att alla kan välja den idrott de önskar och se till att hästen kommer med i samhällsplaneringen. Det säger Anna Reilly, ridskolerådgivare och ridsportens röst när kommunala beslutsfattare samlades i Stockholm.

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att så många som möjligt ska få möjlighet till ridsport som motion och fritid - hela livet.
För att lyckas med det behövs funktionella anläggningar för både hästar och människor.
Och en rättvis fördelning av kommunernas idrottsstöd.

När cirka hundra kommunala tjänstemän samlades under konferensen "Framtidens idrotts- och fritidsanläggningar" i Stockholm i veckan, var vår ridskolerådgivare Anna Reilly inbjuden  för att berätta om ridsportens specifika förutsättningar och behov.
- Det var ett positivt möte med många nyfikna frågor och jag tror att fler fick förståelse för våra behov, säger Anna Reilly.
Anna är "resande i ridsport" och besöker många ridanläggningar landet runt.
- Standarden varierar kraftigt och många anläggningar är i stort behov av upprustning. Det var faktiskt inte länge sedan jag stötte på ett utedass hos en förening, även om det tack och lov inte är så vanligt längre.

70 procent av ridsportens anläggningar drivs av ideella föreningar medan många andra idrotter i högre utsträckning ägs och drivs av kommunen.
- Om det beror på att vi är så kallad ”flickidrott” som vi får mindre stöd kan man ju fråga sig. Jag funderar ofta på vad det skulle innebära om situationen var den omvända, om ”pojksporterna” fick lika lite resurser som flickorna får idag, säger Anna Reilly.

Annas uppgift som ridskolerådgivare är att stödja ridklubbar i kommundialogen.
Men också att hjälpa kommuner rätt i frågor som rör ridsport.
- Mest får jag frågor om hur anläggningar ska byggas eller renoveras för att vara säkra och funktionella. Men det handlar också om ridvägar, belysta vägar till stallet, hagmark, kommunikationer till ridskolor som ligger avsides och problem som uppstår när ridanläggningar blir inbyggda när städerna växer.
- En återkommande lösning på flera utmaningar är att ridsporten på allvar måste finnas med i de kommunala beslutsprocesserna. Och det är vår uppgift att på olika sätt stödja föreningarna i den kommundialogen, säger Anna Reilly.

En annan vanlig fråga är hur ridsportföreningar kan ha anställd personal. 
- För det är viktigt att förklara att oavsett driftsform görs massor i våra föreningar av ideella krafter.
- Men i vår sport är utbildad och erfaren personal en kvalitetssäkring och oerhört viktigt med tanke på djurskydd och säkerhet för både hästar och människor.

- Många är också intresserade av samarbetet som finns mellan ideella föreningar och privata aktörer inom ridsporten. Det är ju inget konstigt hos oss men en rätt ovanlig lösning inom övriga idrotten. Det måste man komma ihåg.

Varför det finns så få grabbar inom ridsporten är en annan fråga som engagerar i mötet med kommuner.
- Vi kan alltid göra mer för att locka fler och nya målgrupper till stallbacken, men när det gäller killar handlar det mycket om attityder. Hela samhället måste sluta säga att ridsport bara är för tjejer. Ridsport är för alla som vill!

Idrotsslyftet 2018 jpg

Idrottslyftet

Utveckla din förening
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer
Ridklubben en resurs bild

Ridklubben och kommunen

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner. 

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons