FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Tips till klubben

Lika kul som jobbigt brukar klubbarna sammanfatta sin satsning i Ridborgarmärkets tävling. Roligt blir det alltid när man gör något tillsammans, det skapar en bra stämning och alla medlemmar kan känna sig delaktiga. Visst innebär det också jobb, men lönen  för mödan kommer på flera sätt.
 
Här är några riktigt bra tips:

Utse en Ridborgarbas
Välj en person med mycket energi som brinner för sitt uppdrag.

Ordna en grupp
Det är ingen enmansföreställning att ordna en Ridborgarmärkestävling. En ensam person stupar ofta halvvägs, istället behöver Ridborgarbasen en hel grupp av medhjälpare. Tillsammans kan ni ordna en "spånskiva" där ni kläcker massor av bra idéer.

Lägg upp en plan
Sätt er ner i Ridborgargruppen och titta på vilka aktiviteter som sker under året. Vilka aktiviteter kan ni utnyttja till märkestagning? Vilka personer och hästar kan vara med vid de olika tillfällena?

Ekonomisk tillgång 
Ridborgarmärket är en utmärkt chans att få extra klirr i kassan. Klubben betalar själva 25 kronor per märke. Ett tips är att ta 40 kronor per märke och därmed göra en förtjänst på 15 kronor per märke. Man kan också baka in en avgift för Ridborgarmärket i terminsavgiften och sätta upp som mål för ryttarna att ta märket i slutet av terminen.

Mängder av information
När ni beställt märken så skickar vi även ut affischer och broschyrer som ni kan använda i marknadsföringssyfte. Vill ni ha mer material så kan ni bara kontakta oss.
Sprid informationen om att ni är med i Ridborgarmärkets jakten och att föreningen kan vinna fina priser exempelvis via nyhetsbrev, e-post till alla medlemmar, prata med ridgrupper och föräldrar, kontakta f.d ridelever, artiklar och annonser i tidningen, lokalradio, kontakta lokala företag och politiker. Ja - möjligheterna att sprida information om Ridborgarmärket är oändliga. Gör flera informationsinsatser under året!

Happenings
Låt fantasin flöda! Hitta på roliga upptåg och få folk att strömma till klubben för att ta Ridborgarmärket. För att locka hela familjer så är korvgrillning, minizoo, tipspromenad, maskeradhoppning och andra roliga upptåg är bra knep. Allt blir ett lysande tillfälle att visa upp vilken härlig plats stallet är.

Lätt som en plätt
Ett annat tips är att ordna lättillgänglig märkestagning. Ordnar ni bara några få -men stora - tillfällen, är det lätt att många missar dem. Ha märkestagning tex. varje vardag klockan 16.00 - då kan föräldrar och andra grupper dyka upp den dag som passar. Många föräldrar som provat ta Ridborgarmärket har tyckt att det varit så roligt så de har velat fortsätta rida, och på så sätt har föreningen fått nya medlemmar!

Bjud in tidningen
"Syns man så finns man" Bjud in lokaltidningen att bevaka någon av era aktiviteter, varför inte låta journalisten rida Ridborgarmärket. Att synas i tidningen ger uppmärksamhet och mersmak - både för klubbens egna medlemmar och allmänheten.

Belöna de som engagerar sig
Sist med inte minst, glöm inte att på något sätt belöna de medlemmar som ställer upp i satsningen. Entusiastiska personer är värd sin vikt i guld.

Tips från tidigare vinnare
Trosa Ridsällskap vann 2012, då firade föreningen dessutom 10-årsjubileum. Men ridskolan och föreningen, som är granne till Tureholms slott utanför Trosa, startades faktiskt 40 år tidiagre av Eva Gunnarsson. I dagens form har dock klubben funnits till i tio år. Tredubbelt grattis med andra ord.
- Vi har fått i stort sett alla våra elever vid ridskolan att ta ridborgarmärket under året, säger ridborgargeneralen och ridläraren Disa Johannesson.

För några år sedan vann Tidaholmsbygdens Hästklubb hinderparken. Ridklubben arbetade aktivt med ridborgarmärket under hela året. Förutom att de egna medlemmarna tog märket på lektioner och särskilda märkesdagar anordnades flera aktiviteter för utomstående. Bland annat har Tidaholms kommunala stadschef ridit hem ett märke och det genomfördes en stafett mellan traktens fotbollstjejer där de som tog flest märken vann ett spännande pris, träningstid inne i ridhuset.
- Sista månaden arbetade vi hårt och hade ett par besök i veckan. Det spred sig över hela trakten och folk kontaktade oss för att få ta märket vilket var jätteroligt, säger Anita Strand som utsågs till Årets ridborgarbas.


Senast uppdaterad: 2018-08-17
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer
Ridklubben en resurs bild

Ridklubben och kommunen

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner. 

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons