Här nedan hittar du aktuell info och nyheter som gäller säkerhet.

Skriften "Säker med häst" är under nyproduktion och kommer att finnas tillgänglig under våren 2017.

Sara Algotsson Ostholt-Reality3 160807 RT

Hjälmen på i fälttävlansdressyren

2016-12-01 09:38

Svensk fälttävlan har en nollvision. Ingen häst eller ryttare ska skada sig för livet på svenska terrängbanor. Nu tar fälttävlanskommittén ut riktningen. Fälttävlansryttarna tar på sig hjälmen även under dressyren. Hatten försvinner på svenska tävlingar och hindersäkerheten ses över.

hjalmarFOTO: Roland Thunholm

Ridhjälmar – förlängda övergångsbestämmelser

2016-11-22 09:00

Svenska Ridsportförbundets Tävlingsreglemente kräver att ryttare använder ”hjälm av godkänd typ”, dvs att hjälmen ska vara CE-märkt. Svenska Ridsportförbundet har vidare beslutat att hjälm ska bäras vid uppsutten ridning och körning inom förbundets verksamhet. En bra ridhjälm ska passa precis och uppfylla kraven, dvs vara godkänd med CE-märkning.

Hjälmar

Hjärnskakning huvudämnet på konferens

2016-11-08 13:58

I Berlin samlades en rad idrottsförbund för att diskutera de senaste rönen kring hjärnskakningsskador som drabbar idrottare. FEI, internationella ridsportförbundet, var en av värdarna för denna konferens. Svenska Ridsportförbundet fanns också plats genom säkerhetsutskottets ordförande Göran Dalin.

Hästhuvuden1 090908FOTO: Roland Thunholm

Se det ur hästens synvinkel

2016-04-07 10:53

Hästens beteende kan vara svårt för oss att förstå. Hästen är i mycket fortfarande en vildhäst och reagerar efter det. Försök att se det ur hästens synvinkel.Så kan du få en säkrare tillvaro med hästarna.

Wången hästar lågFOTO: Svenska Ridsportförbundet

Se hästen som en häst

2016-04-02 14:00

Hästar är flockdjur och har flykten som skydd. Det kan överraska dig som ryttare eller kusk.

hjelmtest

Övergångsregler för ridhjälmar

2015-07-16 13:29

I november förra året tog EU-kommissionen ett beslut om ridhjälmar som påverkar tillverkare, grossister, återförsäljare och ryttare. Standarden för test av ridhjälmar drogs tillbaka. I väntan på en ny standard gäller övergångsregler.
Konsumentverket ger också den senaste informationen.

Din säkerhet med häst

2015-05-13 14:13

Hästar är fantastiska djur som är till stor glädje för många människor i olika åldrar. Vare sig du rider eller sköter om en häst är rätt hantering och bra utrustning mycket viktig för både dig själv och hästens säkerhet. Hantera din häst på rätt sätt så blir samvaron med din häst både tryggare och roligare.

Enklare med frivillig vårdpersonal

2015-04-15 15:57

Nu är rapporten klar om hälso och sjukvård i ideella föreningar. Socialstyrelsen föreslår följande: Tydligare regler om vem som är vårdgivare. Möjlighet till begränsat ansvar för ideella föreningar att bevara patientjournaler. Det blir med andra ord enklare att ha vårdpersonal vid till exempel tävling.

Se upp för nya hästar i trafiken

2015-04-07 11:56

Nu finns den åter i lager -" Hästar i Trafiken- till dig som är bilist".
En skrift som berättar om hästens sätt att reagera i trafiken och vad bilisten ska tänka på i mötet med hästar. En hästkraft kan vara nog så svår att hantera som många hästkrafter under motorhuven.

avramling

Statistik

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sammanställer olycksfallsstatistik från hästhantering.

Till faktablad
070128 Ny hjälm1 låg

Aktuell forskning

om säkerhet
säkerhetsfilm

Hantera din häst säkert

Se en film HÄR

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Annons