Loading images...
  •  
  •  
  •  
  •  

Nominerade 2017

Nomineringar av Årets eldsjäl, Årets ridskolehäst, Årets ridlärare och Årets Ridskola kan göras fram till 15 oktober. Vinnare/nominerade offentliggörs snarast därefter.

ÅRETS BRAGD
Presenteras av Saab
Årets bragd tilldelas den som med vilja och övertygelse antagit ett kraftprov, övervunnit motstånd och under press levererat ett enastående resultat.

Therese Nilshagen, Vällingby/ Löningen, Tyskland - Dressyr
Klubb: Hogsta Dressyrryttare
Från ridskoleryttare och rookie till EM-ankare och raket på världsrankingen! Therese Nilshagen presenterade sig på svensk hemmaplan för första gången genom att i mästerskapsdebuten respektlöst rida rakt förbi dressyreliten, sätta tre personliga rekord och bli bäst i det svenska bronslaget med imponerade resultatraden: sjua, fyra, femma. Årets i särklass kaxigaste mästerskapsentré. En ny världsstjärna är född!

Peder Fredricson, Vitaby - Hoppning
Klubb: Österlens Ridklubb
Silverhjälten från OS gick ”All In” igen, svarade upp mot skyhöga förväntningar och bärgade EM-guld inför en andlös hemmapublik! Ett makalöst triumftåg och en bragd som tänder drömmar för en hel ridsportnation! Peder Fredricson är den tredje ryttaren i EM-historien som kopplat greppet om mästerskapsledningen från start till mål.

Louise Etzner Jakobsson, Klintehamn - Paradressyr
Klubb: Wisby Ridklubb
Louise resa tillbaka i dressyrsadeln har varit stentuff och en bragd bar till dubbla individuella brons i Paralympics förra året. I år gjorde hon det igen. Tillsammans med fantastiska Zernard visade hon iskyla i hett läge på hemmaplan och bärgade dubbla EM-medaljer, ett silver och ett brons.  Starten i Grand Prix-dressyr senare på året var en milstolpe och en seger i sig.

ÅRETS PRESTATION
Exceptionell prestation under året.

Svenska distanslandslaget
Sara Henriksson, Emma Svanäng, Anneli Ohlén, Lena Eriksson, Jessica Holmberg
Landslagsledare: Léonard Liesens
För EM-bronset i Belgien och prestationen att för första gången på 17 år rida hem en svensk medalj vid ett internationellt seniormästerskap i distansritt. En uppvisning i uthållighet och horsemanship av ett starkt och sammansvetsat team.

Svenska hopplandslaget
Malin Baryard Johnsson, Douglas Lindelöw, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann
Förbundskapten: Henrik Ankarcrona
För att utifrån en favoritposition hålla för trycket och efter en hisnande EM-resa i stenhård konkurrens rida hem ett EM-silver inför hemmapubliken. En nagelbitare i tre akter och ännu en stor svensk lagframgång i hoppning.

Svenska fälttävlanslandslaget
Sara Algotsson Ostholt, Louise Svensson Jähde, Niklas Lindbäck, Ludwig Svennerstål
Förbundskapten: Fredrik Bergendorff
För en suverän insats och genuint lagbygge som bar till brons i EM. Horsemanship, kvalité i alla delar och hundra procent felfritt på hinder i terrängen gjorde jobbet. En vinnande svensk satsning som stavas respekt!

Svenska dressyrlandslaget
Patrik Kittel, Rose Mathisen, Therese Nilshagen, Tinne Vilhelmson Silfvén
Förbundskapten: Bo Jenå
För högklassiga ritter, det imponerande EM-bronset på hemmaplan och den makalösa bedriften att kvala hela laget till finalens 15 platser (där endast tre fick rida enligt reglerna). En bedrift ett svenskt dressyrlag är rätt ensamma om.
 

ÅRETS ELDSJÄL
Frida Winnerstig - Presenteras av Resia
Ideell person som genom osjälviska handlingar, ett brinnande engagemang och med djupa rötter i det ideella föreningslivet, gör ridsporten rikare för andra. Nomineras till Svenska Ridsportförbundet och en vinnare röstas fram på ridsport.se. 

ÅRETS RIDSKOLA
Sollentuna Ridklubb - Presenteras av Folksam och Ridskole- och Utbildningssektionen.
Den svenska ridskolan är unik och navet i ridsportens utveckling. För att uppmärksamma ridskolans betydelse utser Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion i samarbete med Folksam, Årets Ridskola.
 
ÅRETS HÄSTSKÖTARE
Presenteras av ATG
Hästskötare som sätter hästen i första rummet, skapar bra laganda och är ett bra föredöme för andra.  

Madelen Isaksson – Hoppning
Hon är Douglas Lindelövs trygghet och topphästarnas bästa kompis som inte bangar för att köra genom hela Europa med en buss lastad med fyrbenta världsstjärnor. Madelen Isaksson är dessutom en kul typ. En omtänksam kamrat som alltid sprider glädje, var än hon kommer i världen. Tillsammans med Douglas hästar Casello och Zacramento har hon bland annat två EM i ryggen och var förstås en viktig del i hoppningens lagsilver i somras.

Antonia Johansson - Fyrspann
Att sköta ett fyrspann i världsklass kräver en klippa. Precis en sådan som Antonia Johansson.  Under sex år har hon haft stenkoll på a l l t i Fredrik Perssons stall. Att lämna över tömmarna till Antonia har alltid varit tryggt.  Med ”norrländskt lugn” har hon rattat tonvis av hästkrafter, organiserat spannen i minsta detalj och aldrig tvekat att hoppa upp på vagnen för att göra jobbet som groom på tävling.

Charlotte Franzén – Fälttävlan
Charlotte är kuggen som får familjeaffären Lindbäcks väloljade fälttävlansmaskineri att snurra i världseliten, och gör att Niklas kan fokusera helt på ridningen, mästerskap och medaljer. En hästskötare utöver det vanliga som alltid presenterar hästar i toppskick.

ÅRETS HÄST
Presenteras av K9
Häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk
ridsport.  

H&M All In - Hoppning
Brun valack, f 2006, e. Kashmir van Schuttershof u. Fortune ue. Andiamo Uppfödare: Dee Heer bas Huybregts Ägare: Stuteri Arch Ryttare: Peder Fredricson
Beväpnad med vingar fortsätter ”Allan” att flyga på hög höjd och in i svenska folkets hjärtan. En häst med exceptionella kvaliteter som i kombination med Peder Fredricson skapar magi och gräver guld. I EM höll H&M All In ledningen från start till mål. Så ska ett guld tas!

Elopolda - Distansritt
Brunt sto, f 2006, e. Orkow u. El Siba ue. El Borr Uppfödare: Jan och Elisabeth Wahn
Ägare och ryttare: Sara Henriksson
En krigare och en speciell karaktär som skördar historiska framgångar i distansritt tillsammans med Sara Henriksson. För långdistansaren från Agunnaryd trivs i rampljuset. Åttondeplatsen i EM debuten 2015 är det bästa individuella resultatet i distansritt på 20 år. I årets EM var Elopolda och Sara tia, bästa blågula kombination och en viktig kugge i det svenska bronslaget.

Dante Weltino OLD - Dressyr
Svart hingst, f 2007, e. Danone-Welt Hit II. Uppfödare: Olof Bahls Ägare: Dressurpferde Leistungszentrum Lodbergen Ryttare: Therese Nilshagen
Tyske Dante Weltino är Sveriges nye stolthet och hästen som gör succé med dressyrraketen Therese Nilshagen. Majestätisk och utan missar dansade den svarte hingsten genom EM, gick hem hos publiken och upp i täten med stolta 80,411%  och en femteplats i dressyrfinalen.  Vilken världshäst! Och EM var ju bara början…

ÅRETS KÄMPE
Presenteras av Patrik Kittel
Priset delas ut till en ryttare med funktionsnedsättning som aldrig ger upp trots att kroppen inte alltid gör som hen vill, men som med järnvilja, beundransvärd inställning och läkande hästkraft tar sig vidare mot nya mål i livet inom ridsporten. 

ÅRETS HEDERSPRIS – juryn utser

ÅRETS UPPFÖDARE
Presenteras av Equitours
Svensk uppfödare som haft betydande framgång/ar med sin/sina uppfödningar. 

Leif Nilsson, Vollsjö
Leif Nilsson har receptet på hopphästar i världsklass! Familjeformeln har bland annat resulterat i en av världens bästa hopphästar; stoet Ohlala (f -04 e. Orlando u. Carrera ue. Cardento Ägare: The Ohlala Group), den just nu högst rankade svenskfödda hopphästen i världen.  Med Lauren Hough har Ohlala tagit plats i världstoppen och i det amerikanska hopplaget. Leif Nilsson har själv en lång hoppkarriär i ryggen och Ohlala kommer ur en stolinje som går tillbaka till Leifs framgångsrika tävlingshäst Miss Larette.

Marina Björkman, Flyinge
Marina Björkmans föder upp kvalitetshästar för de internationella hoppbanorna. Elitstoet Main Mirco (f -91 e. Irco Marco - Crown Point xx) med totalt 11 avkommor finns bakom flera. Bland avkommorna i superklass kan nämnas Cadence (val, f -01 e. Cardento-Irco Marco) och Main Road (val, f-08 e. Heartbeat-Irco Marco) som bägge tävlas i USA. Main Road tävlades av Stephanie Holmén innan han flyttade västerut till USA-baserade irländske lagguldmedaljören Shane Sweetnam.

Therese Örup, Boxholm
På Boxholms Säteri föder Therese Örup fälttävlanshästar av yppersta klass. ”Box-hästar” som bland andra Anna Freskgårds EM-häst Box Qutie (sto, f 2006, e. Quite Easy-Little Boy), en av få som klarade hoppningen felfritt under EM.  Framgångsrika Box Leo spås en lysande framtid med Ludwig Svennerstål (se Morgondagens häst) och Box Cayenne (sto, f 2012 e. Cuper-Cardento) som med Frida Andersén i sadeln nyss toppade ett kanonår med seger för femåringar i Breeders Trophy.

ÅRETS RIDSKOLEHÄST  Ny kategori!
"Sickan" från Österlens RK Ridskolehästar betyder så mycket för så många! Ridsportsverige nominerar sina favoriter. Juryn utser en vinnare.
 
ÅRETS RIDLÄRARE
Leif Hall - Presenteras av Ridskole- och Utbildningssektionen
Ett pris för att lyfta det goda ledarskapet och för att ridlärare är en av deviktigaste personerna för elever, hästar och för ridskolans sociala betydelsei samhället.
 

ÅRETS RYTTARE/KUSK - Championatstecken 
Vinnare av championatstecken är den person som har fått flest rankingpoäng i sin gren under året. 

ÅRETS KOMET
Presenteras av Ridsport
Priset utses av Tidningen Ridsports läsare. Vinnaren av Årets komet är en ryttare/kusk som under innevarande år börjat göra fina resultat på högre nivå och bedöms ha utvecklingspotential inom sin gren. 

Evelina Tovek, 24, Varbergs Ridklubb, hoppning
Lina Forsberg, 18, Hermanstorps Rid o Körklubb
Cecilia Bergåkra, 16, Naturläras HästSällskap

MORGONDAGENS HÄST
Presenteras av Krafft
Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna. 
Måste inte vara svenskfödd.

Box Leo - Fälttävlan
Mörkbrun hingst, född 2010, e. Jaguar Mail u. Box Qutie ue. Quite Easy Uppfödare: Therese Örup Ägare: Therese Örup Ryttare: Ludwig Svennerstål
En komplett häst som gjord för fälttävlan med bra gång, hoppförmåga och det där huvudet som krävs för fälttävlan på högsta nivå. Tillsammans med Ludwig Svennerstål har Box Leo tagit plats i toppen internationellt i alla sina starter och vann en tvåstjärnig klass i våras. Nu ska duon utmana världen vid unghäst-VM för sjuåriga hästar.

Quartermain - Dressyr
Hingst, född 2009, fux, e. Quaterback u. World Lady ue. Wilawander xx Uppfödare: Anette Holst Ägare: Hannell Dressage Stables Ryttare: Marina Mattsson
Seger i alla starter hittills är en snygg resultatrad för stiliga Quaertermain som nu gör sig redo för Grand Prix. En kvalitetshäst som tillsammans med Marina Mattsson krossade konkurrenterna redan i första starten. Quartermain har lätt för allt, och framförallt för de svåra dressyrrörelserna. En häst för framtidens mästerskap!

Envalira des Dames - Hoppning
Sto, född 2010, fux, e. Stakkato u. Pia ue. Banboula du Thot Uppfödare: Haras des Dames, Belgien Ägare: Stall Fulltofta Ryttare: Douglas Lindelöw
Uppstickaren i Douglas Lindelöws stall som med ett framgångsrikt år i ryggen är på språng mot de stora klasserna. Envalira des Dames är försiktig, har god teknik och precis alla de där egenskaperna man just nu söker hos en framtida topphäst.

MORGONDAGENS STJÄRNA
Hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång. 

Karin Martinsen, 22, Vårgårda - Hoppning
Klubb: Nääs Hästsportförening
En stekhet ”killer” som har allt som krävs för att kunna gå riktigt långt. Och resan mot toppen har redan börjat. Karin har presenterat sig i de stora sammanhangen och vann bland annat U25-klassen under EM i Göteborg. Har en skön samling SM-medaljer. Senast som silversenior inomhus och ett glimrande guld som YR. Karin Martinsen är med i den internationella Young Riders Academy.

Evelina Tovek, 24, Ätran - Hoppning
Klubb: Varbergs Ridklubb
Talangen Evelina Tovek red rakt in i prestigeserien Global Champions Tour, knockade världseliten och knep Grand Prix-segern i Rom med Castello. Hur mäktigt är inte det! Men så är också Evelina en tjej som satsar stort, alltid vill mer och kämpar hårt för att nå sina mål. Var efter flera fina internationella framgångar med på korta listan inför EM.

Johanna Lindberg, 17, Umeå - Voltige
Klubb: Umeå Ryttarförening
Efter SM-guld på rekordpoäng fortsatte Johanna Lindberg sin lysande säsong med ett historisk JVM-brons och Sveriges första individuella mästerskapsmedalj i voltige hittills. En milstolpe och en seger för hela voltigesporten. Juniorguldet vid NM i Finland blev en fin final på ett fantastiskt år och Johannas fjärde NM-guld. Johanna Lindberg är kort och gott en voltigör i världsklass!

 

Logga in