Hyllad på Ryttargalan. Hederspristagaren Sissi Lilja fick stående ovationer på Ryttargalan.

Sissis hästjobb gav hederspris

2015-12-22

Till stående ovationer tog hon emot Svenska Ridsportförbundets hederspris på Ryttargalan i november.
– Det var helt fantastisk, otroligt, hela grejen var ofattbar, säger Sissi Lilja som gjort ett hästjobb för svensk ridsport i över 40 år.

På 1970-talet var hon mest engagerad i dressyr. 1992 var det fälttävlan som tog över. Totalt har Sissi Lilja 30 Ponny-EM i ryggen. ”Med sin djupa kunskap och breda engagemang som tränare och ledare har årets hederspristagare gjort avtryck i hela ridsporten”, lyder en del av motiveringen.

Men Sissi själv var inte medveten om att hon skulle få något pris.

– Jag tänkte att jag får en bukett blommor när jag slutar med ponnyerna, men det här. Det var överraskande.

I publiken fanns både nuvarande och före detta elever till Mantorpstränaren.
– Det var extra fint, och så står alla upp och jublar.
Några av Sissis elever har gått hela vägen till EM och OS. Och det är just tävlingsdelen som gjorde att hon valde att gå från tjänsten som ridskolechef till att träna elever med egna hästar. Det var år 1988, och omgivningen var skeptisk.
– De sade ”det går inte att ha träning bara för ryttare med egen häst. Det kan du inte försörja dig på.
– Jag var den första härikring som gjorde något sådant. Och det gick bättre än väntat.
Sissi har fyllt 66 år men har inga planer på att sluta.
– Nej, så lätt blir ni inte av med mig. Men jag är glad för en förändring som jag gjort från och med augusti, att bara ha kvällsträning en gång i veckan. Det visade sig att eleverna kan rida tidigare när de blir tvungna.
Numera kan hon gå in vid sex-sjutiden alla dagar, utom en då hon slutar klockan nio.
– Jag har aldrig vant mig vid att se på tv och det har jag inte lyckats lära mig nu heller. Ibland läser jag, men det är alltid något att göra. Vi har en del annan verksamhet i företaget och det blir att man fixar med det. Lite kontorsjobb, men det är ju varmt i alla fall, jag har fått svårare att klara kylan med åren.
Sin styrka som tränare tror Sissi är att hon är bra på att ta folk.
– Man tror att man ska jobba med hästar, men man jobbar ju med människor till 75 procent och med hästar 25 procent. Jag är ganska social och gillar människor.

Något som ändrats genom åren är attityden till att jobba med barn och ponnyer.
– När jag började med ponny och barn och ungdomar så var det inte så fint. ”Hur står du ut?”, frågade folk. Jag tycker att det är kul. Jag gillar yngre ryttare och familjer, man jobbar ju med hela teamet. Nu är det absolut status på att träna ponny.

När man frågar Sissi om något hon är stolt över handlar det också om unga.

– Jag har försökt jobba med att övergången från ponny till häst, där tror jag att jag kunnat påverka lite grand.


Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri
Datamoln_652

Ridsportportalen

IT-stöd till föreningen.

Till Ridsportportalen

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons