Årets prestation - Peder Fredricson
FOTO: Roland Thunholm

Ryttargalan 2016 - alla pristagarna

2017-02-22

2016 blev ett magiskt ridsportår och det krävdes tunga prestationer för att kamma hem pris på Ryttargalan i Göteborg på onsdagskvällen.

Ryttargalan-Rondo1 170222 RT

Det var den elfte upplagan av Ryttargalan som i år flyttade västerut till Rondo och Göteborg, staden som i sommar står som värd för FEI EM i Ridsport. På galan hyllades det gångna årets höjdpunkter och prestationer. Och visade på en såväl spets och bredd i världsklass inom svensk ridsport.

För teamet kring Peder Fredricson blev det storslam på galan med totalt fyra utmärkelser.  Fredricson prisades för Årets prestation, och för sin enastående insats i sommarens OS i Rio de Janeiro där han som första ryttare sedan 1928, flög felfritt genom mästerskapet och bärgade OS-silver, 53 hundradelar från guldet.
- Det har varit ett otroligt år och vi alla är så tacksamma. Och Peder är ledsen att han inte kan vara här, sa en rörd Lisen Bratt Fredricson som tog emot priset istället för maken, som är hemma och kurerar sig efter en lunginflammation.

Silverhästen H&M All In belönades med utmärkelsen Årets häst för en insats värd guld tillsammans med Peder Fredricson. H&M All In seglade över de 83 OS-hindren utan att nudda en bom.
-Efter OS-silvret får vi många internationella besökare som vill se denna fantastiska häst. Men när de varit här så kommer de ut från stallet och undrar var hästen var. Han ser ju ut som ett litet gotlandsruss och når knappt över boxdörren, skojade Lisen Bratt Fredricson.

Peder Fredricson blev dessutom Årets ryttare genom att toppa rankingen i hoppning när året gick i mål. Priset för Morgondagens häst fick också följa med hem till Grevlunda i Skåne genom H&M Carat Desire, hästen som spås bli Fredricsons nästa stora stjärna. 

Årets bragd gick till Louise Etzner Jakobsson för en fantastisk ridsportresa mot alla odds som bar hela vägen till bronsmedalj vid Paralympics i Rio. Och för bedriften att som Paralympicsdebutant dessutom, upprepa prestationen i samma mästerskap. Två Paralympicsmedaljer! Det är en enastående bragd.
Louise var klart rörd när hon tog emot priset på scen.
-Det här har varit en tuff resa som känts väldigt lång. Men jag har lärt mig otroligt mycket framför allt om mig själv. Och jag vill verkligen tacka min underbara familj som ställt upp för mig
- Förra året blev jag lurad till Ryttargalan och hade ingen aning om att jag skulle få ta emot Patriks pris (Årets kämpe). Den här gången visste jag att jag var nominerad till Årets prestation. Men det här var en totalt överraskning. Jag är så rörd. Tack för priset och tack till Patrik som visade att jag var värd att tro på, avslutade Louise Etzner Jacobsson.

I snart 30 år har Kyra Kyrklund berikat svensk ridsport och inspirerat en hel hästvärld. Spännvidden i hennes engagemang är enorm och hyllades med hederspriset på Ryttargalan.
- Helt fantastiskt. Jag är jätteglad över att få det här priset och för allt jag har fått göra för svensk ridsport, säger Kyra Kyrklund.
Vinnande samarbeten och en välkomnande atmosfär är två starka ingredienser i framgångsformeln som gör Varbergs Ridklubb till vinnare av prestigepriset Årets Ridskola. Ett pris som delas ut i samarbete med Folksam.

Dressyrryttaren Patrik Kittels pris till Årets kämpe delades ut för andra året och är en hyllning till en ryttare med funktionsnedsättning och betydelsen av äkta hästkraft. För pristagaren Alexandra Ekerow, 16, är varje dag en kamp. Ett ryggmärgsbrock och svåra allergier utmanar, men tack vare parollen ”allt går”, envishet och kärleken till hästarna har hon tagit sig ur rullstolen, på egna ben och till stallet där hon trivs som allra bäst.

Susanne Sjögren1 170222 RT

Suzanne Sjögren var kvällens konferencier och guidade mellan utmärkelserna.

Kvällens pristagare

Morondagens stjärna1 1702202 RT låg

MORGONDAGENS STJÄRNA
Jonna Ekberg, 27, Belgien, har visat att hon kan utmana världstoppen i hoppning med internationella framgångar på hög nivå. Jonna är en ryttare som arbetar stenhårt för att nå resultat. Hon kan rida alla sorters hästar och har själv matchat flera för de nstora uppgifterna. I somras red hon Aachen Grand Prix och har också representerat Sverige i såväl nationshoppningar som världscupen.

Josefin Gyllenswärd, 25, England, är ridskoleryttaren som tagit sig hela vägen till toppen bland U25-ryttarna i dressyr. Josefin är känd för sin träningsvilja och laganda.  På U25 EM i dressyr i somras satte hon personligt rekord på. Red ett felfritt program med sin fina häst Don Angelo som hon själv utbildat från lätt klass till Grand Prix! Resultatet i lagklassen var med och lade grunden för ett EM-brons för laget.

Malin Josefsson, 28, Uppsala, har tävlat i många år och utbildar sinahästar själv. Karriären tog riktig fart när hon tog steget upp till trestjärnig fälttävlan, plockade placeringar och därmed blev näst bästa svensk på världsrankingen 2016. Malin Josefsson läser till veterinär.

Morgondagens häst1 170222 RT låg

MORGONDAGENS HÄST
H&M Carat Desire – Hästen som håller högsta karat, och spås bli den nya storstjärnan jämte All In i Peder Fredricsons stall. Tog bland andra fina prestationer hem segern i en stor internationell klass i höstas.

Hansson WL - Tog Robin Ingvarsson till ett SM-guld i hoppning i höstas och har visat framfötterna på internationella tävlingar med flera pallplatser under säsongen.

Fiorucci Hit - Fiorucci tog sig ända till final på unghäst-VM i dressyr och tillsammans med Jeanna Högberg blev det en silvermedaljplats. Nu väntar utbildning till Grand Prix för Fiorucci

Lina Dolk1 170220 RT låg

ÅRETS KOMET
Priset utses av Tidningen Ridsports läsare. Lina Dolk, Sparreholm (dressyr)
I början på året fick Lina Dolk, 19 år, ta över en erkänt svår Grand Prix-häst genom Biggles 1015. Det gjorde hon genom att bli tvåa på riksmästerskapet i U25, plocka medaljer på U25-NM och bli trea i Aachen - under deras första år tillsammans.
Tränad under flera år av Emelie Brolin och nu för Kristian von Krusenstierna kämpar Lina med YR-hästen Jouleen af Högberget, begåvad men svår, och plockade hem Dressyrringens Medelsvår B-final med lovande unghästen De-Lazet -Ö, ägd av hennes ständiga följeslagare systern Elin. Lina Dolk har fokus som få, siktet är inställt mot toppen.

LenaWiman

ÅRETS RIDLÄRARE - presenteras av Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Anläggningssektion
Hon är en ryttare i mästarklass och en inspirationskälla utöver det vanliga. Lena Wiman hyllas av eleverna på Överby Hästsportförening i Sollentuna utanför Stockholm
- Jag älskar att undervisa och lektionshästarna är mina bästa kollegor säger ridläraren med över 30 år i yrket och vinnare av utmärkelsen Årets ridlärare 2016. - Läs MER

Championaten1 170222 RT

ÅRETS RYTTARE/KUSK Svenska Ridsportförbundets Championatstecken
Peder Fredricson, Vitaby (hoppning)
Tinne Vilhelmson Silfvén, Upplands Väsby (dressyr)
Ludwig Svennerstål, England (fälttävlan)
Charlotte Tillman, Gemla (distansritt)
Linnea Kristiansen, Huskvarna (körning)

Årets uppfödare-Josefine Gunnarsson1 170222 RT

ÅRETS UPPFÖDARE - presenteras av Equitours
Tina Petersson Lind - Med Fendi/Fibonacci har Tina Petersson Lind fått fram en häst som håller allra högsta internationella nivå. Fendi var först hos Lisen Bratt Fredricson innan han försvann ut på internationella äventyr med Meredith Michaels Beerbaum, nu under namnet Fibonacci. Tillsammans med Meredith Michels Beerbaum ingick Fibonacci i det tyska lag som tog brons på OS i Rio.

Årets hederspris-Jan Brink1 170222 RT

ÅRETS HEDERSPRIS Kyra Kyrklund - Läs MER
"I snart 30 år har Kyra Kyrklund berikat svensk ridsport och inspirerat en hel hästvärld. Spännvidden i hennes engagemang är enorm och bygger på ren och skär passion.
I en och samma person är Kyra professorn som knäckt formeln för framgång och visionären som prövar nya vinnande vägar. Hon är mästaren som lotsat otaliga adepter mot världstoppen och som själv vet hur de ädlaste av medaljer smakar. Kyra är en tränare i världsklass. En superpedagog som drar fulla hus. Och som stor humor och knivskarpa förklaringsförmåga gör den svåra dressyrkonsten enkel. Med sin varma personlighet, raka sätt och blick för ryttare på alla nivåer är ovärderlig tillgång för teamet. Kyra Kyrklund är en suverän ”supervisor” och knytkalaskompositör som gjort ridsportsverige så mycket starkare."

Årets Kämpe-Alexandra Ekerow1 170222 RT

ÅRETS KÄMPE - Alexandra Julia Ekerow - Läs MER
Tack vara envishet och äkta hästkraft kan Alexandra Ekerow parkera rullstolen och gå till stallet på egna ben. 
- Allt går är min paroll, säger 16-åringen från Stockholm som är Årets kämpe och fick ta emot Patrik Kittels eget pris av idolen på Ryttargalan.

årets-häst-all-in_lisen

ÅRETS HÄST
H&M All In - H&M All In har allt. Och lite till. Att det var en exceptionell häst i yppersta världsklass såg Peder Fredricson direkt, och har tillsammans med sitt team matchat denna exceptionella häst minutsiöst mot världstoppen. All In´s första Grand Prix-start slutade med seger. I Scandinavium presenterade han sig också för världseliten genom att vinna Grand Prix. 2016 presterade All In det ena toppresultatet efter det andra. Till Rio åkte han i toppform och klarade som enda häst, 83 hinder utan att riva ett enda. En silverhäst värd guld.

årets-hästskötare-sara-lord

ÅRETS HÄSTSKÖTARE - presenteras av ATG
Sara Lord – Rutinerad som få med tio år hos Tinne Vilhelmson Silfvén. Sätter alltid hästarnas bästa före allt annat och tvekar trots sin flygrädsla aldrig att flyga med hästarna om så krävs, som i somras hela vägen till OS i Rio.

Årets Ridskola-Varbergs Ridklubb1 170222 RT

ÅRETS RIDSKOLA presenteras av Folksam Varbergs Ridklubb - Läs MER 
– Jag kommer inte att få någon OS-medalj som Peder Fredricson. Så det här priset är nog det jag kommer att vara mest stolt över i mitt liv, sa ridskolechef Johhanna Wigermo i sitt fina tacktal.

Årets eldsjäl-Nicolin Engelhart1 170222 RT

ÅRETS ELDSJÄL presenteras av Resia - Nicolin Engelhart - Läs MER

Årets Prestation-Peder Fredricson-Lisen1 170222 RT

ÅRETS PRESTATION
Peder Fredricson - 2016 blev ett magiskt år för hoppryttaren Peder Fredricson. Han inledde året på plats 124 på världsrankingen. Under sommaren var han tillsammans med hästen H&M All In enda ekipage i världen att rida felfritt i alla nationshoppningar de ställde upp i. I augusti var det dags för OS-final och en silvermedalj. Ett mästerskap Peder och H&M All In genomförde utan att röra en enda bom, ett historiskt resultat. Inte sedan 1928 har någon varit felfri på hinder genom ett helt OS. Medaljen gav en rejäl skjuts på världsrankingen och Peder avslutade året på listans topp-20.

Louise Etzner1 170220 RT

ÅRETS BRAGD presenteras av SAAB
Louise Etzner Jakobsson - Efter att i drygt ett år varit tillbaka på de internationella tävlingsbanorna var det dags för Louise Etzner Jakobsson att packa väskorna för en riktig långresa. Tillsammans med Zernard var hon uttagen till Paralympics i Rio. Väl på plats började det inte på topp, men Louise gav inte upp. I stället kom hon hem med två bronsmedaljer från Paralympics efter att ha ridit på toppnivå i både det individuella programmet och i küren.

Foto från Ryttargalan: Roland Thunholm

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons