Annika Strandhälls första möte med ridsporten som idrottsminister. Tillsammans med förbundskaptenen i dressyr Bo Jenå och ordförande Ulf Brömster.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Flitiga motionärer i riksdagen

2017-10-11

Riksdagsledamöterna är flitiga motionärer. Under motionstiden har 3851 motioner lämnats in. Ridning som friskvård är ett hett ämne.

Men trots att hästar får så många människor att växa och må bra, klassas inte ridsport som friskvård.
Så här sa nuvarande idrottsminister Annika Strandhäll (S) när hon besökte EM i Göteborg i augusti:

– Vad gäller frågan om ridning och friskvårdsbidrag så tittar man på den frågan just nu på finansdepartementet. Vi har ju ett ganska föråldrat regelverk kring vilka aktiviteter som har rätt till bidraget.
- Översynen är tänkt att vara klar under den här mandatperioden, säger hon.
Sittande regering lovade under valrörelsen att ridning skulle klassas som friskvård. Men det har inte hänt något än...

Idrottsministern berättade också om sin egen knytning till ridsporten.
- Jag har själv två döttrar som rider på ridskola, men jag tror att många inte riktigt förstår hur stor ridsporten faktiskt är i Sverige i dag, säger hon.
- Det är en sport med så många dimensioner. Många duktiga ledare kommer ju till exempel från ridsporten.

Ett 20-tal motioner har lämnats in om ridning som friskvård från riksdagsledamöterna.

Peter Helander, riksdagsledamot från Mora och Anders Åkesson, Kalmar, båda Centerpartiet har lämnat in en motion och som kräver just översyn av friskvårdsbidraget.

Så här skriver de i sin motion:

”Motivering

Ridning är ingen skattefri friskvårdsförmån. Men ishockey är okej, liksom fäktning, amerikansk fotboll, bandy och gym. Klättring på klättervägg går bra men inte bergsklättring.

Att träna på gym är ett exempel på en motions- och friskvårdsförmån som arbetsgivaren kan erbjuda sina anställda skattefritt.

Under många år har röster höjts för att ridning borde vara en skattefri friskvårdsförmån. Ridsporten har en halv miljon utövare och är den största idrotten för personer med funktionsnedsättning. Ridning används väldigt ofta som rehabilitering och det finns mycket forskning som visar på ridningens många vinster när det gäller friskvård. Ridsportförbundet har kämpat för att få med ridning på listan över skattefria friskvårdsförmåner i nästan 30 år. Många politiska motioner har lämnats in om detta, flera idrottsministrar har gett sitt stöd och det finns till och med ett riksdagsbeslut från 2008 om att ridsport ska ingå i den skattefria friskvårdsförmånen. Av någon anledning så har inte beslutet fått genomslag hos Skatteverket.

Skatteverket säger att grunden är att alla förmåner ska vara skattepliktiga. Vilket innebär att om de anställda blir bjudna på kaffe så ska de beskattas för det. Detta ändrades under 1990-talet då det infördes personalvårdsförmåner som gav arbetsgivare möjlighet att utan skatt kunna erbjuda enklare förmåner. Som kaffe, men också i form av friskvård.

Från början var tanken att friskvård och motion var okej att få på själva arbetsplatsen. Men då blev det orättvist eftersom inte små företag skulle ha samma möjligheter som stora företag att ha egna motionsanläggningar. Därför blev det bestämt att enklare motion och friskvård kan erbjudas av företaget oavsett var den utförs, så länge som hela personalen fick ta del av erbjudandet. Det var också då som det skrevs ner i förarbeten till lagen att detta inte gäller sporter som kräver dyrbara anläggningar, redskap och kringutrustning som till exempel golf, segling, ridning och utförsåkning.

Några exakta summor för var gränsen går finns inte. Däremot har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att ett rent träningskort på ett gym för 6 000 kronor per år är okej, men ett kort på ett exklusivt gym för 18 000 kronor där det förutom träning också ingår frukost, frukt, fria handdukar, duschcrème och hudvårdsprodukter, inte är att anse som aktivitet av enklare slag.

Sedan dessa regler tillkom har det ju vuxit fram en helt ny värld av friskvård och motionsanläggningar. När lagen kom till ansågs hockey vara något enkelt liksom att styrketräna. Vartefter nya motionsformer och ny friskvård har uppstått har nya saker skrivits till på listorna över vilka aktiviteter som ska anses vara skattefria förmåner.

Men även om ett gymkort och hockey nu kan vara nog så dyrt och avancerat som att ta ridlektioner eller ha ett säsongskort i en slalombacke har reglerna stått fast. Det beror på att det står i förarbetena till lagen att ridning och utförsåkning inte ska vara en skattefri förmån.

Regelverket inte har hängt med och det behövs en översyn.

Det är en kvarleva att ridning är något som bättre bemedlade ägnar sig åt. I dag finns ridskolor i alla kommuner, en ridlektion kostar ofta inte mer än 150-200 kronor och du kan låna utrustning och häst på ridskolan. Det är ofta dyrare att ha ett gymkort än att ägna sig åt ridning.

Skatteverkets rättsliga expert säger att det blivit allt svårare att förklara varför ishockey ska vara en skattefri förmån men inte ridning. ”

I sin motion räknar också Helander och Åkesson upp vad som är skattefritt och vad som inte är det.

 Här har du ytterligare ett axplock i motionsflödet:
Ridning som friskvård

Ridning som avdragsgill sport inom friskvården

En jämställd friskvård inkluderar ridsport

Friskvårdsbidrag för golf och ridsport

Hästens betydelse för Sverige

Utvidgning av friskvårdsbidraget

Ridsport som friskvårdsförmån

Friskvårdsschablon

Friksvårdsbidraget

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri
Datamoln_652

Medlemsavgift

IT-stöd till föreningen.

Till Ridsportportalen

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons