Den 21 oktober firas Beridna Högvaktens Dag.
FOTO: Beridna Högvakten

Hästar och musik med guldglans

2017-10-11

Festligheter med guldglans blir det när Beridna Högvaktens Dag firas lördagen den 21 oktober. Danska och svenska hovstallen medverkar, liksom Livgardets Dragonmusikkår, Svenska Blå Stjärnan, Polisrytteriet, Ridskolan Strömsholm med Jens Fredricson och Beridna Högvaktens hästar.

Det blir två föreställningar  – kl. 13.00 & 16.00 – i det fantastiska ridhuset på Kavallerikasern (f.d. K1) på Lidingövägen. 28 i Stockholm. Owe Sandström och Lars ”Lalla” Nilsson, som ansvarar för showprogrammet på Sweden International Horse Show, star för regin och Henrik Johnsson agerar konferencier.

Livgardets Dragonmusikkår spelar och chefen för Livgardet, överste Christer Tistam och föreningens ordförande Cecilia Schelin Seidegård hälsar välkommen vid invigningen.

Det blir kungliig glans över dagen med medverkan av svenska och danska hovstallen. HM Konungens Hovstall visar upp Karl XV:s Paradkupé som är tillverkad 1859 i Hamburg. Den används numera vid högtidliga audienser och vid statsbesök. Danska Hovstallet – De Kongelige Stalde – visar HM Dronningens eleganta paradvagn, ”guldkareten”,  från 1840 dragen av fyra kladruber.

Livgardets Dragonmusikkår spelar allt från klassiskt till Björn Skifs och Beridna Högvaktens pukslagare och de magnifika pukhästarna Oden och Tor genomför ett musikstycke från Ludvig XIV:s tid.

Den professionella ridande polisen i Stockholm kommer med tolv ekipage och visar hur polisen till häst arbetar för att minska konflikter vid evenemang. Svenska

Blå Stjärnan fyller i år 100 år. Det firas med en uppvisning av Svenska Blå Stjärnans damsadelgrupp, som rider kadrilj i både trav och galopp. Det blir också militär formationsridning med kavalleriteknik från sent 1800-tal och vapenlekar.

Stor och liten är ett publikvänligt överraskningsnummer för de yngre besökarna.

Stallmästaren och den framgångsrike hoppryttaren Jens Fredricson från Ridskolan Strömsholm beskriver hur utbildningen av Beridna Högvaktens hästar går till och det blir presentation och överlämning av Beridna Högvaktens sju nya hästar.

Dagen avslutas med Tapto.
Tapto var inte bara en signal, som skulle åtlydas som order. Det var något för mer, det var avräkningen med den oåterkalleligt försvunna dagen, det var eftertanken, det var vemodet.
(ur Sven Cronholms Stämningar kring Tapto)

Program & biljetter: www.beridnahogvakten.se (pris: 150 kr / 75 kr)

Försvarsmakten/Livgardet och Föreningen för den Beridna Högvakten i samverkan

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri
Datamoln_652

Medlemsavgift

IT-stöd till föreningen.

Till Ridsportportalen

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons