Årets Hederspris till Sven Holmberg
FOTO: Roland Thunholm

Årets Hederspris till Sven Holmberg

2017-11-29

Sven Holmberg har varit aktiv på ridsportarenan både som domare och tävlingsarrangör och förtroendevald, nationellt och internationellt, i över 30 år, och gjort stora insatser för svensk ridsport genom åren. På onsdagskvällen fick han ta emot Årets Hederspris på Ryttargalan.

Sven Holmberg har varit verksam inom svensk ridsport från början av 1980-talet och det började på hemmaklubben Ale Jennylunds Ridklubb. Under åren har Sven Holmberg fortsatt varit ridsporten trogen både på hemmaplan och ute i världen.
Några av Sven Holmbergs insatser sammanfattas i juryns motivering;
“Sven Holmberg började i Ale Jennylunds Ridklubb och organiserade sin första nationella tävling 1973. Sedan dess har han varit ridsporten trogen som arrangör, domare och förtroendevald.
Listan över Sven Holmbergs uppdrag och insatser i ridsporten kan göras hur lång som helst. Han har bland annat varit förbundskapten för svensk dressyr, var sportchef på vårt eget VM 1990 i Stockholm, varit hoppdomare på ett flertal internationella mästerskap och varit ordförande i den internationella hoppkommittén samt suttit i FEI:s styrelse.
För svensk ridsport har Sven Holmberg varit en kunskapsbank att hämta inspiration och erfarenhet ifrån, en stor tillgång både på och utanför tävlingsbanorna och det är med stolthet vi delar ut Ryttargalans Hederspris till Sven Holmberg.”
Sven Holmberg var med och organiserade det första samlade World Equestrian Games i Stockholm 1990 och var då sportchef för evenemanget. Det är ett VM som fortfarande rankas mycket högt av de aktiva.
En ren och rättvis sport har alltid legat högt på Sven Holmbergs agenda, och tillsammans med bland andra professor Arne Ljungqvist var han med och tog fram antidopningsprogrammet ”Clean Sport” för ridsporten.
Sven Holmberg brinner för hästvälfärdsfrågor och ägnar mycket av sin tid åt unga talangfulla ryttare i programmet Young Riders Academy, som han efter svensk förebild skapat för europeiska ungdomar. Idag bor Sven i värmländska Säffle.

- Jag är oerhört stolt över det här priset. Jag är fortfarande starkt engagerad i hästvälfärdsfrågor. Men jag tycker att vi kan göra ännu mer där, sa Sven efter prisutdelningen.
Han vet också att sporten tagit ett stort steg mot en ren sport.
- Det som måste ses över ytterligare med större rättssäkerhet. För i de flesta fall handlar om misstag och okunskap, fortsatte han.
För att räkna upp några delar av hans fullmatade CV kan nämnas:
• förbundskapten för svenska dressyrlaget under tio år, 1988-1998
• ledamot av Svenska Ridsportförbundets styrelse under 15 år
• varit med och organiserat Gothenburg Horse Show från 1982 och ansvarig för en rad världscupfinaler
• varit internationella förbundets, FEI:s, förste vice ordförande från 2006-2010 samt ordförande i internationella hoppkommittén från 2001
StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons