Anna Tulldahl jublar över ridning som friskvård.
FOTO: Roland Thunholm

Nya friska tag för ridningen som friskvård

2018-01-19

Nu tar många motionsryttare friska tag för ännu mer friskvård. Den här gången på hästryggen. - Härligt – äntligen, jublar Anna Tulldahl, försäkringstjänsteman hos försäkringsbolaget Folksam. Hon rider på Ågesta ridskola utanför Stockholm. Den här timmen på torsdagarna klockan 19.00- 20.00 är helig för henne.

- Nu kan jag fundera över om jag kan rida någon mer lektion per vecka. Jag utvecklas inte så mycket på att rida en gång i veckan.
Hon sitter upp och klappar om sin lektionshäst och visar den där äkta kärleken till hästarna.

Rösterna runt om i ridsport-Sverige är samstämmiga. Domen i Högsta förvaltningsdomstolen och därefter beskedet från Skatteverket att ridning nu får användas för friskvårdsbidraget är en försenad julklapp till många vuxna ryttare.  Kampen är över för de fyra sporter som stått utanför regeln. Ridsporten har betraktats som en dyr motionsform. Nu är den jämställd.
- Lektionsridningen på ridskolorna gör att Skatteverket kan godkänna ridsporten, säger Pia Blank Thörnroos, jurist hos Skatteverket. Men vi anser att även träning på egen häst är OK.
Hon är själv hängiven lektionsryttare och rider en lektion per vecka.

Från norr till söder planerar nu ryttare att rida mer och oftare.
Hovrättslagman Charlotta Riberdahl älskar sin ridlektioner två gånger i veckan.
- Det är sån glädje ridningen ger så många. Jag har redan ansökt om friskvårdsbidrag från vår arbetsgivare Domstolsverket. Det är en ren princip att vår arbetsgivare ska godkänna ridningen, förklarar hon med eftertryck.
Det är upp till arbetsgivaren att godkänna ett belopp för friskvård. Maxtaket är 5000 kronor per år.
För Charlotta Riberdahl handlar det om 1 200 kronor per år.
- Jag rider tillsammans med många som har svårt att få ekonomin att räcka till ridning. Så för väldigt många är det här en fin möjlighet att kunna hålla i gång. Och det betyder så mycket både för motion och inte minst för din psykiska hälsa.
Camilla friskvårdCamilla och hennes häst "Fabian" planerar för mer träning. Foto: Privat

I Luleå är Camilla Wiklund, kommunalanställd, överlycklig. Hon har egen häst och rider ungefär fem dagar i veckan och arbetar även med hästar.
- Men det här ger mig möjlighet att boka träningar då och då och jag kommer att utnyttja vårt bidrag som är på 2 000 kronor per år, berättar hon.
Camilla kör då iväg till sin dressyrtränare för att finslipa formen.

irene slättengrenIréne Slättengren på tävlingsbanan. Foto: Arkivbild

Iréne Slättengren blev historiska 2004 i Aten under paralympics där hon red hem två guldmedaljer.
Till vardags arbetar Iréne som audionom inom hörselvården hos landstinget i Linköping. Hon har fortfarande egen häst, Mauritz och rider och tränar regelbundet.
- Så därför fortsätter jag som tidigare. Jag använder min friskvårdspeng till bassängträning går i vatten för träna styrka och balans, berättar hon.
-  Jag behöver bra grundfysik och koordination för att bli en bättre ryttare.
Friskvårdsbidraget från Irénes arbetsgivare är 2 000 kronor per år.
- Jag är väldigt glad att ridningen är godkänd som friskvård. Det sjukt att ridningen inte blivit godkänd tidigare, menar Iréne.
Hon har sin häst hos Rappestads Ridklubb.
Hon har som idrottambassadör varit involverad hos Linköpings kommun i att utforma anläggningen vid Smedsta så att både hästar och människor mår bra.
-  Anläggningen är tillgänglig för alla, berättar hon stolt och hästarna har det väldigt bra.

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons