Madeleine Malmsten och Leifur Björn Björnsson
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Smart ridhus på Strömsholm

2018-09-26

Med hjälp av modern teknik ska ryttare lära sig mer om hur de rider och hur de kan planera sin träning. På sikt kan det leda till mer hållbara hästar. Röda ridhuset på Strömsholm blir ett Smart Ridhus med hjälp av teknik.

I veckan installerades sensorer som med digitala mätpunkter på både ryttare och hästar kan ge en bättre bild av hur man rider. Madeleine Malmsten är projektledare för Ridsportens Innovationer.
- Systemet ger en bild av hur mycket man tränat på olika saker och vilka typer av belastning som hästen utsatts för. Resultaten kommer hjälpa ryttaren att planera sin och hästens träning. Men också kunna bidra till olika studier och forskningsprojekt, säger Madeleine Malmsten.

I filmen kan du se hur tekniken installerades och hur Smart Ridhus fungerar.

Tanken är att forskning och innovation ska integreras i en fysisk miljö för att validera befintlig kunskap. Det blir möjligt att mäta hästens positionering, hur mycket hästen går i olika varv, om volten var rund med mera. Metoder kan sedan testas för att nå hållbara hästar och bättre prestationer.

Smart Ridhus Strömsholm

Sensorerna sitter placerade i ridhuset samt på ryttarens hjälm och handled.

Projektet Ridsportens Innovationer är en del i samarbetet mellan Svenska Ridsportförbundet och SAAB. Det ska på ett konkret och praktiskt tillvägagångssätt samla, utvärdera och driva utveckling av innovativa produkter, metoder och tjänster som är till stor nytta för ridsportens aktiva.

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons