Karin Mattsson Weijber, dåvarande Riksidrottsförbundets ordförande, har varit med och kämpat för ridsport som avdragsgill friskvård.

Bakgrund

Svenska Ridsportförbundet har fört en lång kamp för att få ridsport att räknas som friskvård. I 30 år har ridsporten drivit frågan att bli klassad som de flesta övriga sporter som skattefri motion. 

Att ridsporten liksom andra idrotter ska vara en avdragssill friskvårdsförmån är de flesta politiker överens om, oavsett partifärg. Men vem som ska se till att ord blir handling är en annan femma.

Bakgrunden till det sjuka beslutet att ridsporten inte ska räknas som friskvård är detta:

”Exempel på skattefri motion är gymnastik, styrketräning, spinning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton och squash, lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy. Sporter som kräver dyrare redskap och kringutrustning, som golf, segling, ridning och utförsåkning räknas enligt Skatteverkets rekommendationer inte hit. Förmåner som avser dessa sporter blir således skattepliktiga om arbetsgivaren bekostar utövande eller utrustning.”

Motionerna har genom åren duggat tätt. Hittills har dock inget hänt. 

2008 startade ett namnupprop som samlade in över 30 000 namnunderskrifter som överlämnades under Stockholm International Horse Show till finansminister Anders Borg (m).

Manifestationen utmynnade i en hearing i riksdagen 2009.

2009 travade ridsporten in i Almedalen i Visby under politikerveckan och debatterade Sveriges sjukaste friskvårdsfråga.

Under valrörelsen 2010 drevs frågan vidare. Politikerna lovade från båda sidor. Men inget hände.

Under Almedalsveckan 2014 sa socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin ja till ridsport som friskvård i en intervju i Svenska Dagbladet:

- Därför har vi nu bestämt oss för att göra på det här sättet. Vi kommer utreda lite närmare exakt var gränserna ska gå, men vi tycker bestämt att ridsporten borde kunna lyftas in på direkten, sa Carin Jämtin till Svenska Dagbladet.

I en interpellationsdebatt under vårvintern 2015 gav idrottsminister Gabriel Wikström (s) nya löften.

Men när kan ridsporten se resultat?


Senast uppdaterad: 2017-02-23

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri
Datamoln_652

Ridsportportalen

IT-stöd till föreningen.

Till Ridsportportalen

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons