Svenskt distansteam i Tjeckien. Från vänster Anneli Ohlén, landslagsledare, Yvonne Ekelund, Caroline Franzén, Frida Ekström, veterinär Karl-Johan Nordfeldt
FOTO: Katarina Mungsgård

Frida och Yvonne i mål i EM

2013-09-15

87 kom till start totalt, 34 red i mål och klarade slutbesiktningen med flaggan i topp. Frida Ekström var bäste svensk i distansens EM som avgjordes över 16 mil i Tjeckiska Most.
- Jag satsade på topp tio men det var en tuff bana och jag hade lite oflyt, säger svenske mästaren om de dryga tio timmarna i EM-spåret.

Frida slutade på 18:e plats. Guldet tog spanske Jaume Punti Dachs. Frankrike tog lagguld före Spanien och Italien.

Efter SM-guldet i maj blev 27-åriga Oskarshamnsryttaren Frida Ekströms häst Zinner skadad och har vilat.  Så det var med färre mil i ryggen än vanligt som de åkte till EM för att vässa sitt förra EM-facit, en 23:e plats.
- Mot bakgrund av skadan och allt strul under ritten så får jag nog vara ganska nöjd ändå, funderar Frida.

EM-lördagen blev händelserik.
06.30 gick mass-starten. Svensktrion med Frida och Zinner, Yvonne Ekelund/ Baron Grey Star ox och Caroline Franzén/ Ganzir ox, var alla bra med på de två första sträckorna som gick i cirka 18 km i timmen. Solen sken och bjöd på cirka 25 grader. En bra temperatur, tycker Frida.
I den tredje vetgrinden sprack dock det svenska laget när Ganzir uteslöts för hälta.
Frida Ekström - zinner, hemsidan

Tuff och teknisk bana
Innan start gick snacket om att banan skulle vara svår, särskild på tredje slingan som hade många stigningar och kluriga kurvor.
- Men jag tyckte nog att den sista slingan som man red två gånger var tuffast, säger Frida.
- Där var några branter och på grund av monsunregnet  här nere i veckan var det dåligt underlag på många ställen, ibland slirigt och regnfåror och ställvis även hårt.
Att många tvingades bryta  längs vägen skvallrar om att det var en svår uppgift.

För Yvonne Ekelunds häst  Baron Grey Star ox sög underlaget ett par skor och värdefull tid gick förlorad när nya skor skulle slås på.
I de fem obligatoriska veterinärgrindarna längs banan ska hästarna villa och komma ner i puls snabbt innan de visas för veterinär.
- Zinner fick ”pulsa om ” två gånger och det har faktiskt aldrig hänt oss förr, säger  Frida som är förvånad.
- Det var nästan så jag trodde de räknat fel!

I grindarna var det trångt och rörigt och klockan tickade på när ekipagen fick köa sig in och ut. När hastigheten sjönk och loppet drog ut på tiden fick Frida och Yvonne rida med pannlampa sista biten.
- Det blev bäcksvart och gick inte att se ordentligt, säger Frida som höll en snitthastighet runt 15 km i timmen.

Spanske Punti Dachs Jaume och Quran El Ulm tog guld och ärvde guldet av sin fru Maria Alvarez Ponton. Franske  Frances Jean Philippe kom tvåa och polska Kart Kamila tog brons. EM hade också en öppen klass där ryttare från Förenade Arabemiraten toppade. Vann gjorde Ak Maktoum Rashid Dalmook och hästen Yamanah på ridtiden 07:24:44.
- Den spanske guldryttaren är proffs i Dubai och rider på hästar därifrån. Och det gör även den polska bronsryttaren, berättar Frida.
- Och med de där hästarna är dom helt enkelt i en klass för sig.
Dagen efter EM känns milen i kroppen på både Frida och Zanner.
- Vi är jättetrötta och det ska bli skönt att få komma hem.
På frågan om vad som händer närmast på hemmaplan svarar hon utan att tveka.
- Inte ett jäkla dugg. Nu väntar en lång vintervila. Men sen laddar vi om till VM nästa år!

TORSDAG
06.30 lördag går startskottet i tjeckiska Most där totalt 89 ekipage radar upp sig i ottan. Det handlar om EM i distansritt och en svensk trio är redo att ta sig an de sexton mästerskapsmilen.

Svenskarna har varit på plats sedan i tisdags, örberedelserna har gått bra och de svenska hästarna och ryttarna är redo. Det var också tre fräscha svenska hästar som visades upp vid förbesiktningen under fredagseftermiddagen och fick klartecken för start. Totalt deltar 14 lag i tävlingen som också är en öppen klass. Sexton mil med fem veterinärgrindar ska mästerskapsekipagen klara för att nå mål och slutbesiktning.

Det är en teknisk bana som möter ryttarna på lördagen. Många svängar och en hel del branta partier som kan bli tuffa att tas med efter regnet tidigare i veckan.
- Tredje slingan kommer att bli utslagsgivande, den är 3,5 mil och innehåller flera stigningar, säger Katarina Mungsgård som servar det svenska teamet på plats.
Men skarpa svängar och kuperad mark till trots tror Katarina det kommer att gå undan i EM.
Fredag eftermiddag bjuder Most på sol och 18 grader.

Frida Ekström och Zinner representerade Sverige även i EM i franska Florac 2011 och var då 23:a, samma placering ekipaget hade i VM förra året. Bästa svensk i EM 2011 var Annelie Eriksson och Dahle på en tiondeplats. Regerande europamästare är spanjorskan Maria Alvarez Ponton.

Följande ekipage är uttagna till seniorernas EM i distansritt i Most, Tjeckien 14 september.

Caroline Franzén, Östervåla - Ganzir
Frida Ekström, Oskarshamn - Zinner
Yvonne Ekelund, Växjö - Baron Grey Star

Arrangörens hemsida

 

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons