Svenska bronsgänget, fr v: Lena Eriksson, Anneli Ohlén, Sara Henriksson, Jessica Holmberg, Emma Svanäng, landslagsledare Léonard Liesens och veterinär Mia Svensson.
FOTO: Marianne Eriksson

Historiskt EM-brons i distansritt!

2017-08-18

För första gången på 17 år har Sverige tagit en medalj vid ett internationellt mästerskap för seniorer i distansritt. Sara Henriksson, Emma Svanäng, Anneli Ohlén och Lena Eriksson red hem bronset på EM i Bryssel, Belgien. 
- Det känns fantastiskt! Jag är så stolt över ryttarna, hästskötarna, hästarna, veterinären, ja hela laget, säger landslagsledare Léonard Liesens.

Senast Sverige tog en medalj i distansritt var vid VM 2000 i franska Compiegne. Då blev det brons i lag.
Nu har det hänt igen!

- Allt gick verkligen helt perfekt. Alla lyssnade till mina instruktioner och det har varit en helt otrolig laganda, säger Léonard Liesens, som är extra stolt över just inställningen hos lagryttarna.
- Jag är så glad över att de gick in och trodde på sig själva och sina hästar. Två av ryttarna är nya på den här nivån, ändå trodde de på att de hade kapaciteten att prestera på högsta nivå.

Sara Henriksson, Svenska Ridsportförbundets Jubileumsstipendiat 2015, visade vägen med 11-åriga stoet Elopolda. Ekipaget red in på tionde plats individuellt efter 16 mil i parken Forêt de Soignes i centrala Bryssel med snitthastigheten 19 km/h. 

När Emma Svanäng på TS Coyote, Anneli Ohlén på Min Pontijack och Lena Eriksson på Willy Wonka alla var godkända i mål på 26:e, 27:e och 28:e plats var bronset klart. En riktig revansch för svensk distansritt efter VM förra året där ingen av de svenska ekipagen tog sig i mål. 
- Hästarna har till och med mer att ge. De har verkligen potential att bli ännu bättre, menar Léonard Liesens, som redan blickar fram emot VM 2018.
- Det här laget presterade oerhört bra idag. Det bästa är att vi har tre-fyra hästar till som skulle ha kunnat vara med i laget. Man ska vara ödmjuk, men jag är stolt över att vi på kort tid lyckats bygga upp en så bra reserv inom svensk distansritt. Det finns 15 ekipage som kan vara med och slåss om platser i laget framöver.

Jessica Holmberg och Prince of Shades bidrog också starkt till laginsatsen. Ekipaget gick i mål tillsammans med Svanäng, Ohlén och Eriksson. Men i sista veterinärkontrollen visade Prince of Shades en liten ojämnhet.
- Inget stort, hästen såg jättefräsch ut men visade en liten ojämnhet och blev inte godkänd, berättar Léonard Liesens.
- Alla hästarna var verkligen i god form, det är ett stort plus.

Bronset är dessutom den första svenska EM-medaljen på 24 år. 1993 tog Sverige dubbla EM-silver i Southwell, Storbritannien.
Så svenskgänget har all anledning att fira ikväll.
- Vanligtvis är svenskar så försiktiga och tysta. Nu är de extremt glada, säger Léonard Liesens.

Guldet gick till Spanien med ryttare placerade på andra, tredje och fjärde plats. Det italienska laget red hem silvret.

Individuellt lyckades Tyskland bäst. Ny Europamästare är Sabrina Arnold på Tarzibus.

Resultat

Arrangörens hemsida

ONSDAG

Dags för EM i distansritt

Torsdag morgon 07:00 går starten för EM i distansritt utanför Bryssel i Belgien. Sverige har fem ryttare på plats.

Under onsdagen handlade det om hästbesiktning för EM-hästarna. Torsdagens ritt är EM för seniorer och går över 160 kilometer.

Det rids även två ritter över 120 kilometer på fredag och lördag.

Senast det reds EM, 2015 i Samorin, Slovakien, tog Sara Henriksson och Elopolda hem åttondeplatse, det bästa svenska resultatet på 18 år.
Blir det ännu bättre i år?

Regerande Europamästare är Spaniens Jaume Punti Dachs som red Ajayeb till seger 2015. I år kommer han till start med 10-åriga skimmelvalacken Twyst Maison Blanche. Tillsammans är ekipaget regerande världsmästare. 

Totalt är 20 nationer representerade under EM.

Start- och resultatlistor

Följ ryttarna via GPS-tracking

Arrangörens hemsida

FÖRHANDSINFO

Uttagna ekipage till EM i distansritt

Landslagsledningen i distansritt har tagit ut de svenska ekipagen till EM i distansritt som avgörs i Bryssel den 16-19 augusti.

Uttagna ryttare:
Lena Eriksson, Järlåsa – Willy Wonka
Sara Henrikson, Agunnaryd – Elopolda 
Jessica Holmberg, Simlångsdalen – Prince of Shades
Anneli Ohlén, Mullsjö – Min Pontijack
Emma Svanäng, Töreboda – TS Coyote

Reserv: Elin Joelson, Edsbro - Krihm

Arrangörens hemsida

Evenemangets Facebooksida

weg_tryon2018_logo

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons