Kul att tävla mot lika gamla ryttare tyckte segraren Alice Frejd.
FOTO: Pytt Hamberg

Succé för pilotprojekt i dressyr

2017-09-09

På tre platser I Sverige har nu den nya tävlingsformen i dressyr testats. Senast var hos Stockholms Ponnyklubb. Samtidigt reds elitserien i zon central på samma tävlingsplats. Det blev en succé.

Det reds klasser utan kategoriindelning och med åldersindelning.
- Det kändes roligare att tävla mot dom som är lika gamla.  För då har vi kanske ridit ungefär lika länge. Då blir det mer rättvist, säger Agnes Frejd 12 år som just avslutat sin ritt i 90-10 projektets pilot tävling hos Stockholms Ponnyklubb.

90-10-projektet är den grupp som arbetar för att underlätta tävlandet i alla grenar. Gruppen är tillsatt av Tävlingssektionen.
Inom Tävlingssektionens Pilotprojekt kommer alla discipliner under hösten och nästa vår kunna prova nya bedömningsformer, tävlingsformer och åldersindelningar. Projektgruppen 90-10 har på uppdrag av Tävlingssektionen tillsammans med grenkommittéerna tagit fram ett flertal förslag i samtliga discipliner, som till största del genomförs inom ramen för Idrottslyftet. 

Två klasser pågick samtidigt på samma bana hos Stockholms Ponnyklubb. Varannan ryttare var från Elitserien, varannan ryttare var från pilotprojektet.
Det var två olika domarteam. Detta frigjorde tid för domarna. När en ryttare var klar med sin ritt gick domaren ur sitt domarbås och gav muntlig feedback till ryttare, föräldrar och tränare. Detta kunde med detta upplägg ske i båda pågående klasserna.

Pilotprojektet föll mycket väl ut.
Ryttarförälder kommenterade tävlingsformen:
- Trevligt att få feedback direkt och då även möta domaren. Då får man en större förståelse för poängen redan innan man får ses sitt protokoll. Verkligen jättebra med domarens feedback direkt i anslutning till ritten.
-  Äntligen! Tack. Min dotter startade Lätt A för första gången. På det här sättet fick hon en mycket bra kontakt med domaren och en helt annan förståelse för ritten.

Domarna kände sig också bekväma med tävlingsformen.
- Kontakten med ryttarna var väldigt positiv, att vi kunde få respons från ryttarna och fånga upp frågor.
- Dessutom var funktionärstaben glad och nöjd. Tävlingarna flöt på och tävlingsdagen blev kortare.

Ponnylandslagets ledare Pytt Hamberg var på plats. Hon sitter också med i utvecklingsgruppen 90-10:
- Så roligt att alla var så överväldigat positiva. Barn- och ungdomar har ridit kategorilöst och alla var nöjda med det. De har ridit indelade efter sin egen ålder. De unga var väldigt glada över det och det upplevdes mer rättvist. De överåriga var jätteglada och kunde se en möjlighet att få fortsätta tävla sin ponny. Alla inblandade ville ha mer av den muntliga feedbacken från domarna. En succé!

Här kommer ett utdrag ur Ridsportens lek, lär och tävla, som på ett bra sätt beskriver bakgrunden till just denna tävlingsform:

Håll lusten vid liv

De discipliner som finns inom Svenska Ridsportförbundet är hoppning, dressyr, fälttävlan, sportkörning, distansritt, voltige, mounted games, working equitation och reining. Här finns möjlighet för alla att hitta sin nisch för ett livslångt intresse.

För många ridsportare är lusten att utvecklas en stor drivkraft. Ridsporten erbjuder många tillfällen till både utveckling och tävling, med möjlighet att välja disciplin och ambitionsnivå utifrån sina egna förutsättningar och mål. Att tävla kan vara ett sätt att stämma av nya kunskaper på.

Det är därför viktigt att tävlingsverksamheten utformas så att den stimulerar till kvalitativ och långsiktig utveckling, och motverkar utslagning. Genom att arbeta för en bredd i det redan allsidiga tävlingssystemet med tävlingsformer av utbildande karaktär blir insteget till tävlandet lärorikt och tryggt.
Vinnade laget DRK

Resultat

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons