H&M All In håller på att få stjärnstatus inom ridsporten.
FOTO: ROLAND THUNHOLM

Allan på språng mot stjärnorna

2017-08-25

Läsning, god mat och lugn och ro. Att försöka göra något helt annat en stund är receptet för att lyckas inne på banan, menar Peder Fredricson, samtidigt som han konstaterar att “Allan” gått och blivit folkkär.

Peder Fredricsons lilla bruna valack H&M All In har blivit oerhört populär. Inte bara hästintresserade verkar numera känna till och beundra atleten med smeknamnet “Allan”. Publiken jublade så att taket, om Ullevi haft något tak, skulle lyft sig, när Allan och Peder gick i mål felfria efter torsdagens lagrunda, och jublet var nog lika mycket över den smidiga och snabba hästen som över dess ryttare.
- Det är fantastiskt att ha en häst som blivit en kändis, säger Peder.

Han märker också att All In mognat.
- Inte inne på banan så mycket som på framridningen. Där finns en jättestor tv-skärm, och för två år sedan skulle det inneburit att jag bara kunnat använda halva ridbanan. Men nu går det att rida honom även vid skärmen. Han kan hoppa undan fortfarande, men han vågar gå mycket närmre.

Sina egna nerver försöker Peder hålla under kontroll.
- Man behöver inte bli mer nervös än man tillåter sig att bli. Det är ett jobb som ska göras på banan och jag försöker att inte tänka för mycket på det.

Fredagens lagomgång rids på kvällen, i strålkastarljus. Det skulle kunna innebära problem för hästarna, men behöver inte göra det.
- Jag tror det är ett bra strålkastarljus i arenan. Det kommer inte att bli några stora skuggor. Kanske lite i vattnet, men det är å andra sidan inte säkert att vattnet är med imorgon, eftersom det har varit med i två dagar nu, spekulerar Peder Fredricson.

Han tror att banbyggaren Louis Konickx kommer att göra en lite annorlunda typ av bana till andra omgången, jämfört med de första dagarna.
- Det är bara de bästa ekipagen kvar nu, samtidigt som det återstår flera rundor. Så jag tror att han kommer att bygga en kortare men högre bana.

Peder Fredricson laddade inför torsdagens hoppning genom att äta en lugn frukost med hustrun Lisen, läsa och koppla av. Och inför fredagens andra omgång är planen densamma.
- Jag tror det är viktigt att försöka göra något annat än att bara hänga kvar på EM-området, och viktigt att tänka på något annat än ridningen. 

Annons