Tre av EM-ryttarna, Rose Mathisen, Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel, tillsammans med Bo Jenå i Falsterbo.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

EM-laget i dressyr klart

2017-07-25

Förbundskapten Bo Jenå har tagit ut truppen till EM i dressyr i Göteborg i augusti. Det är en blandning av rutinerade mästerskapsryttare och nya förmågor.

I laget rider Patrik Kittel, Rose Mathisen, Therese Nilshagen och Tinne Vilhelmson Silfvén. Reserv är Malin Nilsson.

Falsterbo Horse Show, där de blågula rosetterna regnade över de svenska ryttarna, och Aachen, där det svenska laget för första gången på länge kunde kliva upp på prispallen, har varit avgörande för Bo Jenås uttagning.

Framgångar som gett Bo Jenå angenäma bekymmer när det gäller att ta ut laget. Det har funnits upp till åtta ryttare som kunnat ta en plats.

- Det har inte varit helt självklart vilka som skulle ingå i truppen, men nu har jag det lag tror har störst chanser att nå framgång på EM i Göteborg, säger Bo Jenå.

Therese Nilshagen var uttagen till OS i Rio förra året men kunde inte komma till start på grund av skada. Den gångna helgen var hon bästa svensk i Aachen i Grand Prix Special samt Grand Prix Kür, och det finns mer att hämta hos ekipaget menar Bo Jenå.

- Hon kan ännu bättre och det ska bli roligt att nu se henne i en mästerskapsstart, säger en nöjd förbundskapten efter att Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD ridit in på närmare 80 procent i küren, det fria programmet till musik, och över 74 procent i specialen.

Patrik Kittel har inte mindre än tre hästar i stallet som kommer upp i samma procent. Till EM finns mästerskapsrutinerade Deja, och Delaunay, som efter sina fina insatser i Aachen inte ska räknas bort.

Rose Mathisen och Zuidenwind vann SM i dressyr i juni på Strömsholm.

- Rose har visat mycket bra form under senare delen av säsongen, inte minst i Falsterbo . Hon blir en klar tillgång för laget, säger Bo Jenå.

Tinne Vilhelmson Silfvén med Paridon Magi blir en av lagryttarna.

- Tinne med Don Auriello hade varit självskriven i laget. Nu fick ekipaget konkurrera med de övriga ryttarna om platserna, och Tinnes rutin tillsammans med säsongens resultat fällde avgörandet, säger Bo Jenå.

Malin Nilsson, som med sin stabila och coola Aachen-debut, visade att hon har både talang och nerver för att klara ett mästerskap, är reserv i laget.

- Det var tätt om EM-platserna, men jag valde att låta Malin stå över. Men med Malin och Bon-Ami har vi en mycket bra reserv, säger Bo Jenå.

De anrika och prestigefyllda tävlingarna i tyska Aachen som lockar de bästa, är så nära en generalrepetition inför EM man kan komma. Och här var svenska dressyrlaget trea med flera fina individuella placeringar dessutom.

Longines FEI Europamästerskapen Ridsport i Göteborg rids 21-27 augusti och dressyren avgörs 22-26 augusti med nationstävling i Grand Prix samt Grand Prix Special och Grand Prix Kür individuellt.

Svenska EM-ryttare
Patrik Kittel - Deja / Delaunay
Rose Mathisen - Zuidenwind 1187
Therese Nilshagen - Dante Weltino OLD
Tinne Vilhelmson Silfvén - Paridon Magi
Reserv
Malin Nilsson - Bon-Ami

Annons