Duon som flög mot guldet - Peder Fredricson och hans H&M All In.
FOTO: Roland Thunholm

Peder och All In - en sannsaga

2017-08-27

Peder Fredricson tog EM-guld! Det är som en saga med ett lyckligt slut efter en lång press på Peder och H&M All In.

Peder Fredricson hanterade favorittrycket och fick ta emot guldmedaljen från prisutdelaren drottning Silvia. Det var ju den han kom till Göteborg för att rida hem.

Peder Fredricson-medalj3 170827 RTFoto: Roland Thunholm

Trycket och förväntningarna var enorma.
Han sträckte händerna mot himlen ovanför Ullevi när han stod på prispallen och slöt ögonen. Tankarna virvlade runt och Peder försökte efteråt sätta ord på vad han kände.
- Det känns fantastiskt, det är det här vi har kämpat för så länge, säger Peder och tackar sin familj och hela teamet runt omkring.

Silvret gick till Nederländernas Harrie Smolders och bronset till Cian O'Connor, Irland. O'Connor var största hotet inför sista rundan. Om han hade gått felfritt skulle även Peder varit tvungen att göra en felfri runda. Irländaren rev ett hinder, och det gjorde att Peder hade råd med en rivning - men inte mer.

Peder Fredricson-All In1 170827 RTFoto: Roland Thunholm

Ullevi höll andan när Peder och All In tog sig runt, och ju närmare de kom slutet av banan, desto mer nervös blev publiken, på den så gott som fullsatta arenan.
Så föll en bom...

- Efter rivningen tänkte jag att nu gäller det att hålla ihop det här till sista hindret och inte hitta på några dumheter, säger Peder.

Det blev inga fler dumheter. Tack vare det var guldmedaljen klar.

- Jag var i ett hinder i första rundan för jag kom lite närmare än vad jag trott, men han hoppade bra. Andra rundan fungerade också bra men jag fick ett galoppsprång mer än jag hade planerat på ett ställe och där kom tidsfelet, säger Peder.

Hela veckan har han känt av favorittrycket. Ända sedan han lastade av All In på tävlingsplatsen i början av veckan har folk kommit fram, önskat lycka till och sagt att de tror på honom som vinnare.

- Det har varit en lång vecka med hårt arbete. Det är så lätt att en bom faller. Men när man har en häst som All In är man så glad om man inte gör några misstag själv. Man vill inte hindra honom från att vinna ett EM-guld, för det förtjänar han. Han är världens bästa häst.

Peder Fredricson-All In9 170827 RTFoto: Roland Thunholm

Ända sedan OS i Rio har Peders mål varit att bli snabbare.
- Framför allt har det handlat om mental träning för mig, mycket sitter i huvudet. 

All In har klarat de fysiskt ansträngande EM-klasserna bra.
- Vi lyckades pricka formtoppen till EM. Jag kände direkt när jag satt upp i morse att han kändes jättebra, mjuk och fin i kroppen och precis lagom pigg, säger Peder.

- Allt föll på plats för mig just nu. Det är otroligt. Det är inte säkert att man någonsin mer får chansen att vinna ett mästerskap på hemmaplan med en sådan här häst. Det är en gång i livet man har en sån här häst. Jag vann guldet för All In.
Alla hyllade All In, till vardags kallad Allan.

Peder Fredricson-flagga1 170827 RTFoto: Roland Thunholm

Silvermedaljör Harrie Smolders, Nederländerna suckade lite och menade:
Peder och All In är oslagbara,

Nu ska All In få den tid han behöver med vila och hage för att smälta EM-upplevelsen både mentalt och fysiskt. Nästa mål blir världscupen, där Peder satsar på att ta sig till final.

Malin Baryard Johnsson var för långt efter för att få rida EM-finalen. Douglas Lindelöw fick möjlighet men valde att avstå. Fjärde svensken Henrik von Eckermann red första rundan, men fick två nedslag och fanns därför inte bland de tolv som fick rida andra rundan. Eckermann slutade på plats 21 totalt.

Resultat

Medaljfakta:

  • Peder Fredricsons EM-guld är det andra svenska individuella guldet i ett internationellt hoppmästerskap någonsin. Det första tog Rolf-Göran Bengtsson vid EM i Madrid 2011.
  • På elva dagar har svensk ridsport tagit sju EM-medaljer. Fem av dem kom under EM i Göteborg.
  • Totalt slutade Sverige femma i medaljligan under EM i Göteborg. Sverige har tagit ett guld, två silver och två brons. Storbritannien vann med sex guld, ett silver och ett brons.
  • Sverige är enda ridsportnation i år som har tagit lagmedalj i alla de olympiska grenarna.

Fakta Peder Fredricson
Ålder: 45 år (född 30 januari 1972)
Familj: Fru Lisen Bratt Fredricson, sönerna Carsten (13), Hjalmar (10) och Bill (3).
Bor: Vitaby, Österlen, Sverige
Klubb: Österlens Ridklubb
Meriter hoppning:
EM-guld, individuellt, Ullevi, Sverige, 2017
EM-silver, lag, Ullevi, Sverige 2017
OS-silver individuellt i Rio de Janeiro, Brasilien 2016
OS-silver i lag i Aten, Grekland 2004, fyra individuellt
VM-sexa i lag i Caen, Frankrike 2014
VM-sexa i lag i Kentucky, USA 2010
EM-åtta i lag i San Patrignano, Italien 2005, 15:e placerad individuellt
Meriter fälttävlan:
14:e placerad individuellt vid OS i Barcelona 1992
Juniorguld individuellt och i lag i Lausanne, Schweiz 1989

Annons