Fredrik Persson på tionde plats är bästa svensk efter dressyren.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Fyrspannen fyra efter dressyren

2017-08-25

Fredrik Persson blev bäste svensk när fyrspannen körde dressyr på Heden på fredagen. Han kom på tionde plats med 51.32. Det svenska laget ligger fyra efter första dagen.

- Jag är ganska nöjd med spannet idag. Under femtio var väl målet, men jag tror att detta är årsbästa faktiskt, säger Fredrik.

Efter dressyren tar förberedelserna för lördagens maraton vid.
- Så fort vi är klara här så sticker vi upp och går banan tills det blir mörkt, memorerar allting och letar vägar. Vi ska även cykla sträckorna genom stan så att vi vet hur här ser ut, säger Fredrik Persson.

Minst en timme av förberedelser lägger han på varje hinder.
- Då tittar jag på alternativen, var är svårigheterna, var ska hästarna vara placerade, hur tidigt kan jag svänga och sådant. Det är åtta väldigt skiftande hinder, de är totalt olika, vilket gör det rätt svårt för oss. Det är vissa svåra vinklar. Jag har lite respekt för banan, konstaterar Fredrik Persson.

- Men det är jättefina hinder i Slottsskogen. Det är så tävlingarna ska vara. Vi får hoppas att det inte blir för mycket regn så att det blir för uppkört och tungt. Vi vet ju inte riktigt hur den här banan reagerar på regn.

AxelOlin_900Axel Olin in på trettonde plats.

Axel Olin kom på trettonde plats i dressyren med 55.04 och Johan Dengg på nittonde med 62.12.
- Det är väldigt speciellt att köra inför hemmapublik och känna det stödet. Man vill verkligen göra sitt bästa då. Det hör inte till vanligheterna i den här sporten att publiken jublar när man kör ut från dressyren, säger Axel Olin, som ser fram emot lördagens maraton.
- Hindren ser fina ut, det är lite olika modeller, inte bara stolpar.  Överlag är banan lite mer öppen, men det är svårt ändå för ju mer öppet det är desto fortare kan man köra och då kommer också misstagen. 

Johan Dengg hade problem med hästar som inte var krya och körde därför dressyren med lånade hästar och omflyttningar i spannet.

- Jag är inte supernöjd men ändå helt okej efter de förutsättningarna. Jag lånade in en häst och ändrade om i spannet precis innan start. Nya hästar fram och en ny bak, så de gick på nya positioner.
- Det var skönt att både Fredrik och Axel gjorde starka insatser i dressyren idag.

Även Johan Dengg tycker att banan i Slottsskogen är fin.
- Vi hoppas bara att vädermakterna är med oss så att det inte kommer mer regn för det är lite tungt därute. 

Kuskarna gläds förstås över de övriga svenska medaljframgångarna, även om de inte hinner se så mycket av de andras tävlande.
- Det är klart det är bra för sporten att det är svenska framgångar så här på hemmaplan, säger Axel Olin, som hoppas att det svenska fyrspannslaget ska kunna ta åtminstone brons. Han hoppas på folkfest under lördagens maraton och har en uppmaning till publiken:
- Kom och heja på oss svenska kuskar i Slottsskogen!

Johan Dengg fyller på med ett tips om var man kan ställa sig om man vill se riktigt bra:
- Det är väldigt bra för man kan faktiskt följa flera hinder. Håller man sig i den nedre delen av Slottsskogen, runt vattenhindret, så ser man både tvåan, fyran, femman, sexan och sjuan väldigt nära.

Dressyren vanns av Theo Timmerman, Holland, på 41.82 före Ijsbrand Chardon, Holland, på 44.01 och Edouard Simonet, Belgien, på 45.42. Holland leder lagtävlingen och Sverige ligger just nu på fjärde plats.

Resultat

Annons