Full fart mot EM för de svenska fyrspannskuskarna.
FOTO: Lotta Gyllensten

Fyrspannskuskarna redo för EM

2017-08-11

Det svenska EM-laget i fyrspannskörning – Fredrik Persson, Johan Dengg och Axel Olin – känner sig redo att köra in i Europamästerskapen i Göteborg om två veckor. Tre dagars intensiv drillning av tränaren tyske Michael Freund (själv flerfaldig världsmästare i grenen) har gett den rätta känslan. 

>> Kolla in ett klipp från SVT Sport

Varje delmoment har fått sin hela träningsdag – dressyr, maraton och precision, konkörningen.
– Jag är särskilt nöjd med precisionskörningen, och där har kuskarna för övrigt haft goda resultat hela säsongen, säger Michael ”Mischa” Freund.

Mischa Freund_LG-2Svenska kuskarna får världsmästarhjälp genom "Mischa" Freund. Foto: Lotta Gyllensten

Johan Dengg, som är regerande svensk mästare, har efter skador i sitt spann, fått låna två hästar av den brittiske kusken Wilf Boman–Ripley.
– Det var väldigt hyggligt av honom, kan man säga. Han förstår vad det här mästerskapet betyder för oss svenskar, säger Johan Dengg.

– En av hästarna följer med till EM, och det är stoet Cathy som jag körde i spannet för första gången i tisdags morse (8 augusti). Det här är förstås inte optimalt, men det har gått bra och jag är nöjd.

Stoet är en riktig personlighet, säger Johan, och berättar hur hon öppnar dörren och pillar ner hinkar från hyllor och krokar.
– Så vi måste se efter henne lite.

– Spännande, säger Axel Olin om EM och ser mästerskapets hemmaplan som en fördel.
– Vi har ju också kört i Slottsskogen under SM förra året, även om det förstås är helt nya och andra hinder nu. Men vi får inte göra några misstag, säger han.

”Mischa” Freund tar med hemmaplanen i beräkningen även på det sättet att publiken blir större än vid andra tävlingar och säkert också kommer att klappa händer och tjoa: ”Heja, Fredrik” ”Heja, Axel”, ”Heja, Johan!” och det kommer säkert att göra hästarna lite mer uppspelta än de brukar bli.

Fredrik Persson_LG-2Fredrik Perssons spann är i fin form. Foto: Lotta Gyllensten

Fredrik Persson tycker att hans spann och körning känns bra efter stortävlingarna i tyska Aachen i juli (slutade individuell 7:a och laget 5:a) och efter träningslägret med Michael Freund.
– Det känns som det bästa läget på hela året, säger Fredrik.

Bästa EM-chansen är nog en lagmedalj, tror alla tre kuskarna.
– Men kör vi för det så kör vi samtidigt bra individuellt. Det hänger ju ihop, säger Axel Olin.

AXEL OHLIN_LG-2Axel Olin ser hemmaplan som en fördel. Foto: Lotta Gyllensten

EM:s fyrspannskörning avgörs fredag–söndag, 25–27 augusti med dressyr (på Heden), maraton (i Slottsskogen och Göteborg city) och konkörning (Heden).

Hästar i spannen:
Axel Olin: Bolero, Revolt, Pamino, Wittstein, Amigo.
Fredrik Persson: Don Catcher, Twister, Samba Girl, Corfy, Bartes.
Johan Dengg: Stella, Sigge, Guus, Mambo, Cathy (den lånade brittiska hästen).

Longines FEI EM i Ridsport i Göteborg 21-27 augusti 2017

Annons