Kuskarna laddade för EM-start - Svenska Ridsportförbundet

Det gäller att ha bra kondition när man besiktar körhästar. Kuskarna visar fem hästar var. Här Axel Olin i farten.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Kuskarna laddade för EM-start

2017-08-24

EM-staden Göteborg vimlar av hästar. Under onsdagen anlände 105 till. Det har blivit dags för kuskarna att inta tävlingsarenan. 

Torsdag morgon hölls körhästarnas besiktning. Asfaltsgångarna under Scandinavium ekade av hovklapper från 105 hästar från nio nationer.

De svenska fyrspannskuskarna Fredrik Persson, Johan Dengg och Axel Olin visade upp 15 pigga hästar. Axels 15-årige Revolt ska dock ombesiktas fredag morgon.
- Han är kollad av vår veterinär och mår bra. Jag tror mest att han reagerade på underlaget och spände sig, berättar Axel.

UPPDATERING FREDAG: Revolt godkänd vid ombesiktningen

Han ser fram emot EM-start och hoppas givetvis få klartecken för alla fem hästar. Revolt är maratonspecialist och Axel har honom gärna i spannet på lördag.
- Det ska bli spännande. Maratonbanan har många fina hinder. Det är verkligen en blandad kompott av hindertyper och kan bli utslagsgivande, säger Axel som annars ser dressyren och precisionen som sina styrkor.

Fredrik Persson är med sin 20:e plats högst rankad av de svenska kuskarna på världsrankingen. Han går in i EM med en stark insats i Aachen i ryggen.
- Hästarna känns väldigt bra, det har kommit på plats bra den senaste tiden. Mitt spann känns som bäst nu, men sen hur långt det räcker - det vet man aldrig.

Bland favoriterna på årets mästerskap finns Nederländerna som kommer med ett riktigt starkt lag. Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde och Theo Timmerman kör.
- Vi har också Belgien som var borträknade för ett par år sedan, men som nu kommit tillbaka urstarka. Det kommer att bli oerhört jämnt, säger Fredrik.
Och Johan Dengg håller med:
- Det är tuff konkurrens. Min egen målsättning är att göra en så bra tävling jag någonsin kan för att bidra till en så bra placering som möjligt för laget.

Så här avgörs EM för fyrspann:

Fredag 25 augusti – dressyr. Spannen kör ett obligatoriskt program i skritt och trav där bland annat volt med enhandsfattning, halt och ryggning ingår. Domarna ger betyg i procent som omvandlas till straff.

Lördag 26 augusti – maraton. I Göteborg kör fyrspannen först sträcka A som går genom centrala Göteborg upp till Slottsskogen där sträcka B körs. Sträcka B avslutas med åtta hinder som det gäller för kusk och spann att ta sig igenom så snabbt och felfritt som möjligt. Varje sekund spannet tillbringar inne i hindret ger 0,25 straff.

Söndag 27 augusti – precision. EM avslutas med konkörning på Heden. Rivningar och eventuella tidsfel i grundomgången läggs till resultatet efter dressyr och maraton. Kusk med lägst straff efter alla de tre momenten blir Europamästare.
Precisionsmomentet avgörs med omkörning om flera kuskar är felfria, men det resultatet räknas inte till totalresultat eller lagresultat.

Deltagarlista

Annons