Axel Olin med tre av sina fyrspannshästar
FOTO: Lotta Brundin Gyllensten

Lika som bär – eller inte?

2017-08-27

När man ser Axel Olins fyrspann ute på banan får man lätt känslan av att det är samma häst gånger fyra som rör sig i spannet. Hans hästar är verkligen lika som bär.

- Tycker du, säger Axel först. Han ser ju oftast hästarna bakifrån uppifrån kuskbocken, men när han tänker efter håller han med.

Att ha ett enhetligt spann är naturligtvis en av fyrspannskuskarnas ambitioner, men Axel var inte medveten om att han lyckats fullt så väl.
- Utseendet är ju en sak jag tittar på när jag letar nya hästar, men det viktiga är ju att de fungerar i spannet och tillsammans med varandra.

Men även om Wittstein, Pamino, Amigo, Bolero, Revolt och Avantie liknar varandra till utseendet så har de alla sin egen personlighet.

Det hörs på Axels röst när han pratar om dem att här är hans bästa vänner i stallet. De kan ha sina små egenheter, men Axel återkommer hela tiden till att det är jättebra hästar som gör sitt jobb.

Hästarna har sina favoritpositioner i spannet, och går antingen bäst som förlöpare eller stånghästar. De byter också plats i spannet mellan dressyr, maraton och precisionsmomenten.

Pamino och Revolt är veteranerna i Axels spann. Födda i början på 2000-talet har de båda rutin och erfarenhet från många tävlingar.

Pamino är en riktig arbetsmyra och älskar maraton. Pamino har på känn när det dags för maraton och trixiga hinder, och kan inte vänta på att få komma i jobb. Han går som stånghäst i maraton och precision, men har ingenting emot att vara förlöpare i dressyren där han får vara lite flashig. Däremot så är han en känslig herre som vill komma till ro på en tävlingsplats innan han tar sig tid att äta.

Revolt har varit med från första början under Axels fyrspannskarriär och kom in i spannet till VM 2008. Han går som allra bäst som vänster stånghäst och är med i maraton och precision. Det är en hinderklok häst som ser vägen och hindren innan Axel själv gör det.
- Han är verkligen att räkna med när det gäller och har funnits där när jag verkligen behövt honom.

Runt veteranerna har Axel Olin byggt på med ett gäng yngre hästar.

Wittstein – en tysk häst som varit hos Axel sedan 2013. Kan kallas för spannets glidare. Han gör det han ska, men kan vara lite lat och bekväm om han kommer undan med det. Gillar att gå som förlöpare och glassa lite inför publik och domare. Trivs bäst till vänster i spannet och går som förlöpare i maraton och precision.

Bolero är nykomlingen i gänget och verklig personlighet med en räv bakom varje öra. Han går obekymrat sin egen väg och är lite av en fri ande. Grimma är enligt Bolero ett onödigt påfund som han utan att någon ser hur det går till plockar av sig, och man ska inte vända ryggen till om boxdörren skulle råka stå öppen. Men han gör ett toppjobb tillsammans med Wittstein längst fram i spannet och Axel har en mycket bra känsla för framtiden med Bolero.

Amigo – en mycket speciell individ menar Axel och står för draget i spannet som stånghäst. Han är spannets snygging och passar bra ihop med de andra, men kan bli väldigt stark när han sätter den sidan till.

Avantie – första reserv till EM. Han var med på SM 2016 och har alltså sett både Heden och Slottsskogen på nära håll, så skulle det bli skarpt läge är EM-arenorna ingen nyhet för honom.

Fakta hästarna
Amigo
född 2005, SWB, valack
e. Fabricius u. Illitta ue. Renovo
Uppfödare: EAJ van Wyk
Ägare: Örehus Fastighetsförvaltning AB

Avantie
född 2005, SWB, valack
e. Moneymaker u. Dilady II ue. Statuur
Uppfödare: G Hottentot
Ägare: Örehus Fastighetsförvaltning AB

Bolero 362
född 2008, valack, Deutsches Sportferde
e. Bootsmann u. Lorita ue. Pius
Uppfödare: Bernd Haase
Ägare: Axel Olin

Pamino 73
född 2001, valack, Sachsen Anhaltiner Warmblut
e. Paradiesvogel u. Kleine lady ue. Parademarsch
Uppfödare: Willi Beneke
Ägare: Axel Olin

Revolt
född 2002, valack, SWB
e. Ragazzo u. Demi ue. D-Day
Uppfödare: Bollerups Lantbruksinstitut
Ägare: Axel Olin

Wittstein 2
född 2002, valack, Sachsen Anhaltiner Warmblut
e. Wild Dance u. Rosalie ue. Regazzoni
Uppfödare: Volker Schunemann
Ägare: Åke Larsson

Axel Olin, Kristianstad
född 1985
Trunnerups Ryttarförening
Kört fyrspann sedan 2008. Tävlat på internationell nivå sedan 2003, först med enbet, sedan par.

Groomar på vagnen
Dressyr, Camilla Christensen och Mikaela Nilsson
Maraton, Jens Larsson och Robert Wallström
Precision, Camilla Christensen och Mikaela Nilsson

Annons