Lina Dolk visade att svensk dressyr har en ljus framtid. Två andraplatser på Ullevi i tuff konkurrens.
FOTO: Malin Larsson

Lina Dolk tvåa igen på Ullevi

2017-08-26

Lövsta Future Challenge International är en succé både ur internationell och svensk synvinkel. Lördagens dressyrfinal fick se flera framtidsstjärnor födas och Lina Dolk gjorde inte den blågula publiken besviken. Andraplats med 19-årige Biggles i tuff konkurrens.

Det är inte bara EM-klasser på Ullevis mäktiga arena. Genom Lövsta Future Challenge International U25 får unga ryttare i både dressyr och hoppning ta del av den internationella atmosfären och tävla under bästa förutsättningar.

Dressyren har avgjorts över två  individuella klasser, Grand Prix och Grand Prix Kür. Elva ekipage kom till start från fem starka dressyrnationer: Tyskland, Sverige, Nederländerna, Spanien och Österrike.

19-årige spanjoren Juan Matute Guimon tog i stor stil hem segern i båda klasserna. I sadeln på Quantico Ymas red han hem hela 78,200 procent i küren.
- Det är en imponerande arena, den största vi ridit på. Men min häst tillät mig verkligen att rida idag. Han kan vara väldigt känslig, men han litade på mig och jag på honom, säger Juan Matute Guimon.

lina-dolk_juan-matute-guimon19-åringarna Lina Dolk och Juan Matute Guimon tog hem topplatserna i både Grand Prix och Grand Prix kür.

På andra plats, och fina 74,400 procent, placerade sig Lina Dolk och Biggles. Båda 19 år gamla.
- Det har varit en helt fantastisk tävling. Alla ryttare har varit så glada, det har verkligen varit god stämning, menar Lina Dolk.
I Biggles har hon en rutinerad tävlingspartner.
- Jag hoppas att vi kan få något år till på banorna tillsammans. Jag gillar verkligen att rida Lövsta Future Challenge.

Båda de unga ryttarna är överrens om hur värdefull veckan i Götebog har varit.
- Det har varit en fantastisk tävling. Bara att få vara här och följa toppryttarna under mästerskapet betyder så mycket, säger Guimon, och fortsätter:
- Vi har inte denna typ av satsning i Spanien, men jag skulle önska det. Det är något helt annat att få vara med i verkligheten och se hur toppryttarna jobbar med sina hästar, än att bara se det på TV.

Bakom satsningen Lövsta Future Challenge står Lövsta Stuteri och Antonia Ax:son Johnson. 
- Fast egentligen var det Louise (Nathhorst) och Tinne som kom med idén. Vi ville göra något för att underlätta för unga hästar och ryttare att ta steget upp till den högre nivån. Den här tävlingen i Göteborg är ett internationellt exempel på vad vi vill åstadkomma, berättar Antonia Ax:son Johnson.

- Det här är mer än vi någonsin kunde drömma om. Vi startade med bara fyra ryttare i touren i Sverige, och nu har det blivit så stort. Allt tack vare Antonia, säger Louise "Lussan" Nathhorst.

Att satsningen är uppskattad råder det inga tvivel om.
- Jag har fått många kommentarer från ryttarna om hur värdefullt det är att ha toppryttarna runt omkring sig. Att se pch lära av deras framgångar, men även av deras misstag, säger Antonia Ax:son Johnsson.

Sverige hade totalt fyra ryttare med i dressyrklasserna. Isabella Tovek och Weltliebe tog hem tredjeplatsen i küren, medan Denise Ljungkvist och Alva Lander placerade sig på nionde respektive tionde plats.

Fullständiga resultat

Annons