Axel Olin bästa svensk på EM.
FOTO: Thomas Jakobsson

Sverige EM-femma i fyrspann

2017-08-27

Det svenska laget slutade på femte plats i fyrspannens EM. Bäste svensk blev Axel Olin på tionde plats. Nederländerna tog dubbla guld, i lag och individuellt via Ijsbrand Chardon.

Nederlöndernadominerade fyrspannstävlingen ef ter sista dagens precisionskörning och tog guld både i lag och individuellt genom Ijsbrand Chardon.
För de svenska kuskarna gick motigt. En diskning efter en missad port gjorde att Sverige tappade den medaljchans som fanns.

Inför söndagens precisionskörning låg det svenska laget på femte plats. Men Johan Dengg diskades efter att ha kört fel väg, och Fredrik Persson missade vid några portar.

Axel Olin gjorde dock en fin runda och kom på fjärde plats i precisionskörningen.
- Det gäller att intala sig själv att det bara är en vanlig träning - fast med en massa mer publik. Man blir ju lite nervös eftersom man vill prestera på hemmaplan, man vill gå in och sätta en nolla, om inte annat så för publikens skull.

- Vi trodde nog när vi gick banan att den var ganska enkel, men farten gör att man lätt glider ut litegrann och inte hittar den exakta linjen, vilket gör att man kommer lite snett på en kon och då blir det genast lite svårt.

Johan Dengg hade ingen bra dag på jobbet. Han diskades efter att ha kört fel väg på banan och var förstås inte glad efteråt.

- Jag hade bra fokus fram till tian. Så tog jag elva, tolv… tretton… och så hade jag i huvudet att jag skulle öka ner till femton och få en bra linje där. Vilket jag fick. Men jag missade fjorton. Det var helt svart, säger han.
- Visst, det går fort, men man ska inte köra fel. Det känns inte så kul att bli diskad på hemmaplan, men nu är det så. Axel gjorde en kanonrunda och Fredrik gjorde en helt okej runda, vi får glädjas åt det. Ingen idé att gråta över spilld mjölk, säger Johan Dengg.

 Fredrik Persson var besviken på sig själv. Han hade hoppats på bättre resultat.

- Hästarna har fungerat bra men mina två förlöpare är lite spända inför den här atmosfären, och när jag kommer in känns det som att jag bara ska försöka överleva banan. Jag tappar tempo och då blir det inte den mjukheten och följsamheten man vill ha. Perssons bästa häst Zidane är skadad, en frånvaro som märktes idag.

- Jag har tänkt att vi klarar det ändå men just idag saknade jag honom väldigt mycket. Så är livet med hästar. Men det var jäkligt roligt för Axel att få sätta dit en nolla och visa att svenskarna kan litegranna.

Fyrspannens förbundskapten Gerhard Winroth kände med sina kuskar.
- Vi är glada över Axels fina runda naturligtvis, lite ledsna över Johan som hade otur att missa. Sånt händer, alla vet det. Men det är bara att bryta ihop och komma igen. Vi har haft lite problem med hästar och annat här i år men vi har gjort vad vi kan, och just nu är vi inte bättre än så här.

Desto gladare var Gerhard Winroth över EM i stort.

- EM här är fullständigt fantastiskt. Det här kommer folk att prata om i åratal, på samma sätt som man fortfarande pratar om Stockholm -90, hur fantastiskt det var.

Sverige slutade på femte plats i lagtävlingen. Axel Olin blev bästa svensk individuellt på tionde plats.

Resultat individuellt

Resultat lag

Resultat konkörning

Annons