Viktiga samtal om ridsport som samhällskraft - Svenska Ridsportförbundet

Viktiga samtal om ridsport som samhällskraft

2017-08-22

I samband med EM förs viktiga samtal om ridsport. Bland annat med politiker och påverkare om Sveriges sjukaste friskvårdsfråga. Och om hur ridsporten kan bli rikare genom att öppna dörrarna för nya grupper.
- Nya tankar och erfarenheter har lett till att verksamheten utvecklats, säger idrottsprofessor Susanna Hedenborg som presenterade färsk forskning om ridsport och integration på ett seminarium på måndagen.

DELA vårt upprop om friskvård på Svt-Opinion HÄR

”Ta vara på Hästkraften” var rubriken på Svenska Ridsportförbundets seminarium som inledde EM-veckan, en passning till politiker på olika nivåer och med fokus på ridsportens politiska frågor.

Helena Carlsson, vice ordförande i Ridsportförbundets och Kicki Ronnerberg Bäckman, som arbetar med samhällsfrågor på förbundet, presenterade ridsportens politiska frågor. 

Medverkade gjorde bland andra politiker och Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas ordförande Björn Eriksson.

Inför valåret 2018 tar Riksidrottsförbundet fram sitt valmanifest och då ska ingen kunna undgå idrottens och ridsportens röst.
- Vi ska terrorisera omvärlden och plåga varenda kommun i Sverige med bland annat i folkhälsofrågor. Och där tror jag ridsporten hänger, menade Björn Eriksson bestämt.

Att Ridsport är folkhälsa råder det ingen tvekan om. Men ändå klassas inte ridsporten som avdragsgill friskvård. Den är för dyr och otillgänglig, menar det föråldrade regelverket.
Och efter ett snart 20 år lång påtryckningsarbete, bollas friskvårdsfrågan fortfarande mellan politikernas och Skatteverkets bord.
-Det är absurt, en lagstadgad diskriminering, säger Kicki Ronnerberg Bäckman.
- Man säger till oss att ”frågan är i loopen”. Men vi har varit i den där loopen ett bra tag nu.
- Det här är en ren rättvisefråga och nuvarande regler missgynnar även ideell idrott till förmån för kommersiell. Att köpa gymkort på ett privat gym är ok. Men inte att rida.
 Idag kostar en timme i snitt 150 kronor utanför storstadsregionerna och ridskolor finns i snart sagt varje kommun.  
- Så det där att det skulle vara dyrt och otillgängligt stämmer inte ett dugg!
- Att omfattas av friskvårdsbidraget skulle betyda mycket för ridsporten och våra föreningar. Vi är redo!

Ridsporten och friskvården är en fråga utan politisk färg.
- Det finns en stor partipolitisk enighet i den här, säger Peter Johnsson (S) som är ledamot i Riksdagens Kulturutskott med ansvar för idrott och spel.
- Alla överens om att friskvårdsavdraget ska förbättras och det finns en vilja att göra något åt detta. Men det är ändå väldigt krångligt på nåt vänster, tillägger han.

Anna Wallentheim, är Riksdagsledamot (S) och även hon ledamot i Kulturutskottet.
 -Det här är en viktig fråga som jag tar med mig till mitt första möte med nya Idrottsministern Annika Strandhäll i höst, säger Anna Wallentheim.

Idrotten och ridsporten är en ideell samhällskraft att räkna med.  Och för att fler ska få möjlighet att upptäcka hästkrafterna arbetar Ridsportförbundet för ökad inkludering.

-Det finns nästan inga tidigare studier i världen som handlar om ridsport och integration, säger Susanna Hedenborg som presenterade helt unik och pinfärsk forskning på seminariet.
För att lära mer, öka mångfalden och hitta en hållbar strategi för inkludering har ridsporten tagit hjälp av Malmö Högskola för att analysera tidigare integrationssatsningar inom ridsporten.

Läs mer om rapporten ”En ridsport för alla” här.

- Projektifieringen inom idrotten är en utmaning i sig. Man öppnar för föreningarna att lösa världsproblemen men de måste söka medel genom projekt som sedan ska återrapporteras inom en viss tid. Det leder ofta till snabba satsningar men ibland det är svårt att hitta orken och möjligheterna att driva projekten vidare, säger Susanna Hedenborg.

Men projekten har många gånger också väckt självkritiska frågor hos föreningarna.
- Nya tankar och erfarenheter har lett till att verksamheten utvecklats.

De projekt som ingick i studien har lockat fler flickor än pojkar även om andelen killar varit ovanligt hög, cirka 40 procent.

Charlotte Palmstierna är ridsportens första integrationssamordnare och har Skåne som arbetsfält.
Att inkluderingssatsningarna som ridsportföreningarna gör ofta når fler pojkar än flickor har sin förklaring menar hon.
- Föreningar vänder sig ofta till boenden på orten och där finns mest killar.
- Ska vi hitta barn i familj så blir det ofta svårare. Men det finns satsningar på gång med mamma-dotter projekt där vi försöker gå via vuxna för att nå barn och ungdomar.

Som integrationssamordnare hjälper Charlotte till med det uppsökande arbetet och att hitta fruktbara samarbeten med kommuner och andra aktörer. Nycklar som enligt rapporten visat sig vara viktiga för att satsningar ska få liv.
- Ridskolor har ofta fullt upp med den dagliga driften men det är viktigt att vi öppnar upp och visar vad vi kan erbjuda.

Med rapporten ”En ridsport för alla” tänker Helena Carlsson ta mångfaldsfrågorna vidare i förbundet.
- Det här arbetet handlar ju inte ”bara” om ställa om efter de senaste flyktingströmmarna. Det är ett långsiktigt arbete med rötter även i tidigare satsningar och som kommer att ta lång tid att göra till bestående verksamhet.
- Att arbeta för inkludering och spegla samhället bättre är vår uppgift som stor samhällsaktör. Men det ger oss också nya erfarenheter och utvecklar vår verksamhet på ett positivt. Det gör helt enkelt ridsporten rikare!


Annons