Mästarlaget, fr v prisutdelare Ann-Catrine Bengtsson, Andrea Falk, Gabriella Mannerson, Sissela Smith, Marcus Westergren och Jonas Rinné.
FOTO: Roland Thunholm

Åby Ridklubb svenska mästare

2017-07-12

Åby Ridklubb tog hem segern i Folksam Elitallsvenska och kan titulera sig svenska mästare i hoppning 2017. Skyrup Country Club red hem silvret och Strömsholms Ridsportförening tog brons efter en spännande final på stora gräsbanan i Falsterbo.

Nykomlingarna Åby Ridklubb bestämde sig tidigt i våras.
- Vi ska till final och ta medalj, sa lagledare Jonas Rinné.
Nu blev det ett klockrent guld för Norrköpingsklubben i finalen av Folksam Elitallsvenska, lag-SM i hoppning i Falsterbo. Och Andrea Falk, Gabriella Mannerson, Sissela Smith och Marcus Westergren kan titulera sig svenska mästare i laghoppning.

- Vi var taggade till tusen, konstaterade Sissela Smith som satte en felfri ritt med Cassandra CC.
Hon fick medhåll av sina lagkamrater.
- Det här är ju hur kul som helst, menade ”pappan” i laget Marcus Westergren.
Han var sist ut. Men han ville inte veta vad som krävdes av honom för att bärga guldet när han gick in på banan.
- Jag ville bara göra min ritt.

Andrea Falk som var först ut i laget kände pressen.
- Jag var tvungen att vara felfri.
Självklart var hon det.
Gabriella Mannerson som red med brutet nyckelben log med hela ansiktet efter sin ritt:
-  Det här var riktigt - riktigt kul.

Svenska Ridsportförbundets tillförordnade generalsekreterare A-C Bengtsson såg nöjd ut vid presskonferensen.
- Det är härligt att finalen får avgöras på en stor internationell bana inför en så kunnig publik. Det är ett stort intresse för laghoppningar.

Åby Ridklubb är överraskningslaget i årets serie. Laget vann semifinalen på Strömsholm i juni under Strömsholmstävlingarna. Ändå slapp laget favorittrycket.
För fjolårets mästarlag Strömsholms Ridsportförening fick bära pressen.
Nu blev det ett brons till Strömsholmslaget och ryttarna Carolina Määttä, Mikaela Gustaphson, Niklas Jonsson och Jens Fredricson.

Skyrups Country Club med Natalie Petersson, Sofia Farman, Jüri Sokolovski och Elin Sjögren i laget red hem silvret.

Svenska mästare i laghoppning:
Lagledare: Jonas Rinné
Andrea Falk, 19 år, med hästen Gamiro
Gabriella Mannerson, 21, Grande van Het Sscheefkasteel
Sissela Smith, 22, Cassandra CC
Marcus Westergren, 41, Calmere

Fullständiga resultat

Vinnare genom tiderna

SÖNDAG

Strömsholm i täten efter första omgången


Anders HögbergStrömsholms lagledare Anders Högberg har guld i sikte.

Strömsholms Ridsportförening jagar ett andra guld i följd i Folksam Elitallsvenska-finalen, lag-SM i hoppning. Laget tog täten i Falsterbo och leder inför onsdagens avgörande. De tre övriga lagen som är vidare är Åby Ridklubb, Dagstorpsortens Ryttarförening och Skyrup Country Club.

Det är mycket känslor, mycket nerv och fina ritter kring finalen av Folksam Elitallsvenska. Lagledare och teamen kring lagen räknar och kämpar lika mycket som lagen på banan.
- Oj, så bra. Vi siktade på att vara felfria idag, erkände Anders Högberg, lagledare för Strömsholmsgänget.

Strömsholm är ett lag med massor av vilja. De två unga tjejerna Mikaela Gustaphsson och Carolina Määtä lugnade Högbergs nerver genom felfria ritter. Så fick ankaret Jens Fredricson avsluta med en sån där typisk Fredricson ritt med massor av vilja i varje galoppsprång.

Nykomlingen i högsta serien, Åby Ridklubb, skuggar, men räknade lite fel på tiden och tar med sig två tidsfel till onsdagens medaljkamp.
Åbys Marcus Westergren tog ett glädjeskutt när biljetten till slutomgången var klar.

Bakom tätlagen skuggar Dagstorportens Ryttarförening och Skyrup Country Club på lika antal fel. Det är olidligt spännande.

Resultat

FÖRHANDSINFO

Strömsholm först ut

Anders Högberg, lagledare i fjolårets mästarlag Strömsholms Ridsportförening ha varit kaxig inför finalen i Falsterbo. Han tror på seger.

 Så drog han också startnummer ett till sitt lag i söndagens första finalomgång av Folksam Elitallsvenska som även är lag-SM i hoppning.

Så här rider lagen i omgång 1 av finalen:
1) Strömsholms Ridsportförening
2) Värnamobygdens Ryttarförening
3) Åby Ridklubb
4) Varbergs Ridklubb
5) Föreningen Runsten Equestrian
6) Skyrup Country Club
7) Dagstorpsortens Ryttarförening
8) Österlens Ridklubb

Jana Wannius1 170708 RtMr Falsterbo Jan-Olof "Jana" Wannius hälsade allsvenska lagen välkomna till Falsterbo och en väl förberedd bana.
Jana var själv med och red hem den första finalen 1976 för Malmö Civila Ryttarförening. Förbundskapten Henrik Ankarcrona sa:
- Jag har själv ridit allt från division II på ponny till nationshoppningar. Det är så kul och nyttigt. Imorgon kommer jag att spana in morgondagens stjärnor för framtida nationslag, kommenterade han och önskade lagen lycka till.
Folksam-personal1 170708 RT

Folksams elitlag på plats vid lottdragningen.
Se finalen direkt

Förhands

I våras gav sig hela 40 lag från norr till söder in i lagstriden. Efter en riktig nagelbitare till semifinal under Strömsholmsdagarna stod det klart vilka lag som åker till finalen och gör upp om titeln och SM-medaljerna i Folksam Elitallsvenska.

Strömsholmlaget, med lagledare Anders Högberg i spetsen vann finalen i fjol och knep andraplatsen i årets semi. Något annat än guld i finalen är inte att tänka på för fjolårssegrarna.
– Naturligtvis är det så, vi måste tro att vi ska vinna annars är det ingen idé att vi åker.  Så resonerar nog i och för sig alla de lag som ska rida i finalen, säger Anders med ett skratt.

Laganda och sammanhållning är av allra största vikt och betyder mycket för lagets framgång och resultat.
– Det är jätteviktigt att laget håller samman, till skillnad från andra lagsporter är ryttare individualister, men en stark laganda är också ett måste i ridsporten, förklarar Anders.

– För mig är det viktigt att ryttarna är på tårna, att de verkligen vill och ger 100 procent. Vår stora fördel är bredden vi har i vårt lag. Vi har elitryttare som tävlat stora mästerskap i över 30 år, och unga nya stjärnor som är otroligt målmedvetna och hungriga.

Anders, som har ett förflutet som lagledare för både fotbolls- och handbollslag, tycker att den stora skillnaden mellan lagsporter och ridning är samspelet mellan hästen och ryttaren.
– En häst är ingen maskin, både hästen och ryttaren måste vara synkade och samspelta annars fungerar det inte och bommarna faller. Det är vad som gör det så otroligt spännande, men också utmanande att arbeta med ett hopplag, avslutar Anders.

 De åtta finallagen är:  

  • Åby Ridklubb
  • Strömsholms Ridsportförning
  • Varbergs Ridklubb
  • Dagstorpsortens Ryttarförening
  • Österlens Ridklubb
  • Skyrup Country Club Ridsportförening
  • Värnamobygdens Ryttarförening
  • Föreningen Runsten Equestrians

Falsterbo Horse Show 8-16 juli

Resultat och startlistor

Så här rids finalen i Folksam Elitallsvenska:

Lördag 8 juli
Varje lag får 20 minuter att träna inne på banan med 6 hinder varav en två kombination och ett överbyggt vattenhinder. Lottning om startordningen sker inför omgång 1.

Söndag 9 juli
Omgång 1. 1,35/1,40 hoppning bed. Laghoppning
Omgången rids enligt bestämmelserna för den högre höjden, men med lägre hinderhöjd för ett ekipage.

Onsdag 12 juli
Omgång 2. 1,35/1,45 hoppning. Ny bana. De fyra bästa lagen från omgång 1 går till omgång 2. Lag med samma antal fel som fjärdeplacerade laget går också till omgång 2. Omvänd startordning efter resultatet i omgång 1. Laguppställning får inte ändras inför andra omgången, startordningen kan ändras. Lagen tar med sig felen från omgång 1. Om lagen har samma antal fel efter omgång 1, behåller de startordningen från första omgången.

Omgången rids enligt bestämmelserna för den högre höjden, men med lägre hinderhöjd för ett ekipage. Har två eller flera lag efter finalen lika minsta antal felpoäng sker omhoppning/ar om medaljerna. Omhoppning om guldmedaljen sker sist.

I en eventuell omhoppning rider en valfri ryttare per lag på den högre höjden. Lag med lika antal fel efter båda omgångarna som inte deltagit i omhoppning skiljs åt genom tiderna i andra omgången. Den sammanlagda tiden för de tre bästa ryttarna i laget räknas ihop.

SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons