Patrik Kittel Dressage Tour kom till Billdals Ridklubb.
FOTO: Annika Karlbom

Fullsatt på Patriks clinic i väst

2017-05-07

Ingen har väl missat Patrik Kittels dressyrturnering, byggd på devisen ”Alla kan rida Grand Prix”? Efter att turnén besökt både Umeå och Stockholm var det nu dags för ett stopp på västkusten, ett besök som verkade vara mycket efterlängtat. Inte en läktarplats fanns ledig i det ljusa ridhuset på Billdals RK.

”Väldigt vad lång han är, då är Scandic ingen dvärgponny precis…”. Känner ni igen citatet? Det är sagt av Christian Olsson, Radiosportens utsände under OS i London 2012. Vem han pratar om? Ja, Patrik Kittel förstås.

Intåg014
Pampig inledning på Patrik Kittels clinic.

Radioreferatet spelas upp i högtalarna i ridhuset, samtidigt som Christian Olsson själv äntrar manegen. Han är där för att välkomna dagens huvudgäst.
– En smula nervös är jag nog, erkänner han till publiken.

Kanske inte så konstigt eftersom han även liknat vår stora dressyrstjärna med den något krumma seriefiguren ”Kronblom”.  När Patrik stegar in är ridhuset redan fyllt av rungande skratt och god stämning, något som håller i sig under hela eftermiddagen. Och det är precis vad Patrik vill. Det ska vara roligt, lättsamt och härligt att hålla på med hästar. Det ska vara kul att rida.

Patrik Kittel057

– Naturligtvis har även jag dåliga dagar när jag är arg, ledsen och frustrerad men jag brukar kunna släppa det så fort jag kommer in i stallet och ska arbeta med hästarna. Hästarna är min allra största motivation i livet, inleder Patrik.

Förgrupp007
Oväntade clinicdeltagare, Ricky strandberg och Stefan De Flon från Saab.

Han presenterar de första två ekipagen, men mitt framför ögonen på en snopen Patrik Kittel rider istället Stefan De Flon och Ricky Strandberg från Saab in på varsin häst, mer eller mindre bekväma i sadeln.  

– Vad är det här? skrattar Patrik, ni ser väldigt fina ut båda två. Verkligen ett strålande exempel på att det aldrig är för sent att börja rida, alla kan lära sig. Alla kan rida Grand Prix!

Röster från läktaren - vad tyckte publiken?

Övergångar, takt och tempo
Genomgående för alla ekipagen under eftermiddagen är fokus på det som stavas grundridning. De får rida många övergångar och hålla fokus på takt och tempo.  De första två ekipagen, Maja Andersson och Anna Brolén, rider båda på medelsvår nivå och får arbeta med att hitta lättheten och att få sina hästar att bli kvickare för hjälperna.

Anna Brolen Mazetti
Anna Brolén
Maja Andersson Billy Elliot011
Maja Andersson

– Våga släppa på bromsen lite och ge hästen mer utrymme att komma ut med halsen, lär Patrik. 
Ekipagen får arbeta en hel del på medellinjen, både med övergångar och rakriktning. Patrik betonar vikten av att kunna gå in på en tävlingsbana och faktiskt rida även där.

– Du kan plocka fina poäng genom att visa att du rider bättre och kan slå den där jätteflashiga hästen med tjusigt steg, bara du rider och visar upp ett bättre program. Våga rid på, även på tävling, menar han.

Ge din häst tid
När nästa två ekipage välkomnas in på banan har det tydligen börjat spöka rejält vid ena långsidan. Rutinerade fälttävlansryttaren Sandra Gustafsson och dressyrtalangen Carl Hedin sitter på varsin väldigt spänd häst.

Carl Hedin Scaramandrine016
Carl Hedin
Sandra Gustavsson Kvadrat003
Sandra Gustafsson

– Så här blir det ibland, det är hästar vi håller på med och vi får aldrig glömma det. En häst är en häst och reagerar olika på olika saker. Det är viktigt att vi ger dem tid, säger Patrik lugnt och visar på stort tålamod när han ber ryttarna rida svag öppna bort från det hästarna tycker är lite otäckt, och försöka fortsätta framåt.

 – Jag blir så inspirerad av Patrik, och det är alltid roligt att rida för honom även om min häst just idag var lite för tagen av situationen. Han har verkligen ett imponerande stort tålamod, säger Carl Hedin som kämpade väl med sitt fina, unga sto Scaramandrine (f.2012 San Amour – Rohdiamant).

Gå tillbaka till grunden – även i Grand Prix
Sist ut i startfältet är Felicia Nolåker och Martina Wikström, två drivna och duktiga dressyrryttare på varsin Grand Prix-häst. Även här går Patrik tillbaka till grundridningen, men konstaterar att på dessa välutbildade hästar kan man fokusera mer på ryttaren.  Även de får rida övergångar över medellinjen, och en hel del övergångar mellan öppna och sluta längst långsidan.

Felicia Nolåker Lortzing013
Felicia Nolåker
Martina Wickström Santiago020
Martina Wickström

 

– Det är som ett alkoholtest det här, skämtar Patrik när Martina rider övningen med tungan rätt i mun.
Efter att tjejerna har fått rida upp ett par gånger på medellinjen, med spontana applåder som gensvar, tackar Patrik för den fantastiska möjligheten att kunna ha dessa typer av interaktiva clinics där publiken är lika delaktiga som de som rider i och med möjligheten att ställa frågor direkt via Dressage Tours hemsida. 

– Kom ihåg att det ska vara roligt att rida, det är ju det bästa vi vet, alla vi som är här! Passa på att umgås med hästen när ni är i stallet, lägg undan telefonen och bara njut av dessa fantastiska djur, avslutar Patrik.

Gruppbild031

Ryttare på Patrik Kittel dressage Tour i Göteborg
Anna Brolén/ Mazetti (SWB f. 2003, Highlight – Torboldt, Uppfödare: Nanette Lagerqvist Ägare: Anna Brolén)

Maja Andersson/ Billy Elliot (SWB f. 2011, Bocelli – Friendship, Uppfödare: Katja Eriksson Ägare: Maja Andersson)

Carl Hedin/ Scaramandrine (f. 2012, San Amour – Rohdiamant, Uppfödare: Elisabeth Münstermann, Tyskland Ägare: Eques Management AB)

Sandra Gustafsson/Kvadrat (f. 2009, Hip Hop – Robin Z, Uppfödare: Birgit Jönsson Ägare: Sandra Gustafsson)

Felicia Nolåker/Lortzing 25 (f. 2001 Longchamp -  Furinos, Uppfödare: Karl Engelke Ägare: Peter Gustavsson & Ulrica Nolåker)

Martina Wikström/Santiago (SWB f. 2007 Rubinrot-Topaasch, Uppfödare: Stefan Jansson & Magnus Ringmark Ägare: Martina Wikström)

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons