Patrik Kittel svarade på deltagarnas frågor
FOTO: Roland Thunholm

KITTELS KLOKA!

2017-02-04

Här får du ett urval av kloka råd och nyfikna frågor och svar från clinicen, där alltså alla kan ställa frågor via dressagetour.se

Vad kan ridskoleryttare som rider 1-2 gånger i veckan göra för att utvecklas? I stallet/på gymet?
- Fokusera på hästen! Är man med hästen så är man med hästen. Lägg bort alla mobiltelefoner etc.
- Att gå på gym är superbra men jobba gärna med sådant som gynnar din ridning

Patriks bästa framgångsrecept oavsett nivå: Ha en plan! Hur lägger du upp träning, tävling och vardag för att du och hästen ska prestera optimalt? Se till att ge både dig och hästen bästa möjliga förutsättningar.

Piruett för alla Att rida riktigt skarpa hörnpasseringar är till exempel en utmärkt början till piruett och ett sätt att effektivt få hästen att sätta bakbenen under sig. Alla hästar kan, i alla fall litegrann.

Lek dressyr. Leken är en viktig ingrediens i dressyrträningen."Lek med era hästar! Växla tempo, fram och tillbaka, lägg in några steg öppna och växla tempot i rörelsen. Variera träningen och våga släpp instruktionsboken mellan varven."

Våga växla! Fastna inte i ett tempo, våga växla och utnyttja hästens hela register. 

Träna dressyr är som att träna på gym. Ta inte ut allt på en gång. Gör fem ”armhävningar” istället för 20 till att börja med. Gör alla övningar i små doser så blir slutresultatet bättre på sikt. 

Patrik om ”extrautsrustning” Fråga dig alltid varför du måste använda spö, sporrar eller hjälptyglar. Är det verkligen nödvändigt, och i så fall varför?

Använd rösten. Din häst lyssnar på ditt tonfall. Ödsla med beröm.

Träns eller kandar?  Hästen ska helst acceptera bägge. Själv rider jag helst på träns.

Hur får man en spänd häst att slappna av? Fundera på varför den är spänd och hur du kan förbereda hästen innan ridpasset. Ska den gå i hagen längre tid? Kan du longera den innan passet? Skritta fram länge.

Hur får man fart på hästar utan eget driv? Galoppera på. Upp i fältsits. Ut och galoppera i skogen.

Hur och när lär du hästarna byta galopp? När de är i bra balans och ju förr desto bättre. Det finns många olika sätt.Ofta provar jag bara att ge hjälpen på en diagonal. Eller så tänker jag på Peder (Fredricson) och All In. Hoppryttare har ofta ett mer okomplicerat förhållande till byten. Byt galopp genom att "dressyrhoppa" över en bom. 

Hur tränar du dina hästar före tävling? Det är lite olika men ofta Jag tävlar dem ungefär var fjärde vecka. Efter en tävling låter jag hästen skritta och gå i hage i en vecka (men ställer aldrig av dem helt). Veckan därpå börjar jag jogga igång och tränar rakhet och lösgjordhet. Veckan innan tävling är det peppträning och tid att fila på detaljer.

Hur får man hästen att gå förbi något den skyggar för? Ställ hästen bort från faran och ta det coolt. Rid absolut inte fortare förbi.

Guldgruva för dressyrälskare

Via tourens hemsida kan du i förväg titta på Patriks nya instruktionsfilmer, testa dina kunskaper och ställa frågor.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Medlemstidning

Annons