Lars Roepstorff lägger sista handen på OS-arenan i Deodoro, Rio de Janeiro.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Lars Roepstorff ger OS ett avstamp

2016-06-29

Professor Lars Roepstorff är uttagen till OS i Rio de Janeiro.
Han är redan på plats för att lägga grunden för bra tävlingar. Han är nämligen expert på underlag och på den officiella listan över funktionärer är han ”footing expert”.
Han står för beprövad vetenskap när det gäller hur hästens hov möter marken.

Han förklarar sin hängivenhet för underlag och hästens rörelsemekanik så här:
-  Hästar är fantastiska atleter som kan springa både fort och långt eller hoppa över stora hinder. Det innebär också att de riskerar att få idrottsskador. Underlaget är en riskfaktor och därför vill vi veta att det är optimalt för det man skall göra.
- På Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU har vi forskat kring samband mellan skador och underlag samt utvecklat metoder för att objektivt utvärdera hur bra underlaget är för hästen, säger han.
eventoteste_hipismo_deodoro_alexferro.09082015-2629
Lars Roepstorff är inte bara professor. Han rider själv hoppning och har forskat i många kring underlagets påverkan på känsliga hästben.
Detta har lett till att internationella Ridsportförbundet (FEI) använder SLU:s metoder och tjänster för att testa och godkänna banor vid OS och VM. SLU arbetar nu också med att dokumentera en standard som skall användas på ett större antal tävlingar.

Lars gjorde sitt första OS under 2012 i London. Där var förutsättningarna extrema. Hela huvudarenan byggdes upp i en sluttning på ett fackverk i stålkonstruktion.
Det gick att röra sig under banan och där kändes varje hovisättning ovanifrån.
Därefter fick han ansvar för underlagets utformning och uppbyggnad till VM i Caen, Frankrike 2014.
Just nu lägger teamet runt Lars och lokala entreprenörer sista handen vid underlaget.
- Jag är övertygad om att vi kan ge bra förutsättningar inför spelens start. Nu gäller det att få in rutiner på hur underlaget ska skötas. Hur mycket vatten som krävs och hur det bearbetas med maskiner, berättar Lars från Deodoro.
Lars roll som forskare är att objektivt mäta hur underlaget fungerar när hästens hov träffar ytan.
Han arbetar tillsammans med tekniske delegaten Santiago Varela Ullastres från Spanien och banbyggaren Guilherme Jorge från Brasilien.
- Det känns bra så här långt, säger han.
Inte ens vädrets makter oroar.
- Vi har bättre förutsättningar att klara regn än vi hade i Caen under VM. Här är en annan sand som är genomsläpplig.
deodoro600

Så nu kan snart de första hästarna sätta hovarna i sanden i Deodoro, Rio de Janeiro för att göra upp om medaljerna vid OS.

Vill du se ett filmklipp från Eurosport?

Här förklarar Lars vad forskningen går ut på

Fakta:

Lars Roepstorff är professor vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi (AFB); Avdelningen för anatomi och fysiologi​, SLU.
Efter veterinärstudier jobbade han parallellt med forskarstudier inom biomekanik och klinisk verksamhet både privat, på olika ATG-kliniker och vid SLU fram till 1997 då doktorsavhandlingen slutfördes. Hans kliniska verksamhet, forskning och undervisning har varit helt fokuserad på häst. År 1997 började han på hippologenheten som universitetslektor med ansvar för de veterinäranknutna ämnena i både undervisning och forskning. Under perioden 2000 till 2005 var han föreståndare för hippologprogrammet, och han blev docent år 2002. Forskningen har varit inriktad på biomekaniska studier av hästens rörelseapparat.

para

Paralympics

7-18 september 2016
Louise-Etzner-Jacobson

Paradressyr

- fakta, regler mm
Rolf-Göran Bengtsson-media2 120808 RT

OS-ridsporten i media

Se mediearkivet
Sara Algotsson Ostholt-Wega2 120730 RT

Fälttävlan

- fakta, regler mm

Annons