Louise Etzner Jakobsson och Zernard har siktet inställt på guld.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Louise Etzner klar för Paralympics

2016-03-20

Sveriges Paralympiska Kommitté har tagit ut 14 nya kandidater till Paralympics i Rio de Janeiro 7-18 september. En av dem som fått det glädjande beskedet är ryttaren Louise Etzner Jakobsson från Klintehamn på Gotland.
- Mitt mål är att ta guld, det är därför vi åker, säger Louise Etzner Jakobsson.

Louise tävlar i grad 3 i dressyr för ryttare med funktionsnedsättning. Hon slog igenom internationellt 2015 när hon kom femma i sin allra första internationella tävlingsstart och därefter även tog hem femteplatsen på EM. Tillsammans med sin häst Zernard sopade hon sedan banorna i italienska Arezzo, med tre segrar av tre möjliga.
- Jag fick skyhöga procent där, över 80 procent i küren, och min häst gick väldigt fint. Så jag vet vad vi kan prestera, säger Louise.

Det var en augustidag 2011 som allt förändrades. Louise blev trampad av en häst, ryckte till och föll olyckligt på stallgolvet, vilket ledde till blödningar i hjärnan med bestående skador som följd. Men bara några månader efter olyckan var hon tillbaka i sadeln, tog kraft av hästarna och red svåra dressyrrörelser igen. 
En som imponerats av Louise är dressyrryttaren Patrik Kittel.
- När jag såg henne på en träning på Gotland blev jag så imponerad över hur hon kämpade och red piaff, passage och byten i varje så det stod härliga till, och inte en tanke på att det inte skulle gå, säger Patrik Kittel.
På Ryttargalan 2015 utsågs Louise Etzner till Årets Kämpe, ett nytt pris som instiftats av just Patrik Kittel.

årets-kämpe

Nu väntar en säsong med fullt fokus på Paralympics.
- Jag kommer att åka ännu mer till fastlandet till min tränare Lars Andersson. Det är ett pusslande att få till det med båttider, hans tider och mina. Men jag tycker att vi lyckats väldigt bra i vår planering, säger Louise.

I början av maj planeras årets första internationella start i tyska Mannheim. Och i månadsskiftet juni-juli åker Louise till Nordisk-Baltiska Mästerskapen i Finland.
- För varje internationell tävling har jag blivit tryggare. Och när man är tryggare så rider man bättre. Dessutom vet jag att jag ligger tvåa i min grad på den paralympiska rankinglistan. Det känns bra att veta att min målsättning inte bara är tagen ur det blå, utan jag vet att det är rimligt, menar Louise.

Landslagsledare Agneta Aronsson är glad över beskedet att ytterligare en gång få skicka en svensk ryttare till Paralympics.
- Det är oerhört roligt att vi fick med Louise till Paralympics. Det är sjätte gången av sex möjliga som svensk ridsport är representerad vi Paralympics, säger hon, och fortsätter:
- Louise har gjort riktigt bra resultat i Europa. Nu kommer det ju till andra världsdelar. Men jag tror vi har bra möjligheter.

Louise Etzner Jakobsson
Född: 1960
Hemort: Klintehamn
Klubb: Wisby Ridklubb
Fakta: I grad 3 förekommer skritt, trav och galopp och programmen innehåller såväl skolor som bakdelsvändningar och förvänd galopp.

louise-etzner---zernard

para

Paralympics

7-18 september 2016
Louise-Etzner-Jacobson

Paradressyr

- fakta, regler mm
Rolf-Göran Bengtsson-media2 120808 RT

OS-ridsporten i media

Se mediearkivet
Sara Algotsson Ostholt-Wega2 120730 RT

Fälttävlan

- fakta, regler mm

Annons